19/3/16

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Απαιτείται συντονισμένη στρατηγική  από μέρους Κυβέρνησης για να αποτραπεί στην πορεία το άνοιγμα νέων κεφαλαίων με στόχο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και να μείνουν κλειστά μόνο τα κεφάλαια που πάγωσε η Κυπριακή Δημοκρατία
19 Μαρ. 16
Ως Συμμαχία Πολιτών, κρίνουμε ως θετικό το γεγονός ότι δεν άνοιξε κανένα από τα πέντε κεφάλαια ή άλλο κεφαλαίο που είχε παγώσει με βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι αν έπρεπε να δοθούν ανταλλάγματα στην Τουρκία, θα έπρεπε να είναι μόνο οικονομικά και να σχετίζονται με τη δημιουργία υποδομής για την ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων.
Παράλληλα , από τη συμφωνία προκύπτουν και αρνητικές εξελίξεις.  Ανάμεσα στα αρνητικά σημειώνουμε το γεγονός ότι επαναβεβαιώνεται η απόφαση του  περασμένου Νοεμβρίου με την οποία συμφώνησε η  Κυπριακή  Κυβέρνηση και η οποία αναφέρεται στο άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων, διατηρώντας έτσι ακόμα, το ζήτημα ανοικτό. Αρνητικό είναι επίσης το γεγονός ότι διασυνδέθηκε το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 ως αντάλλαγμα με το μεταναστευτικό.
Τώρα, απαιτείται συντονισμένη και ολοκληρωμένη στρατηγική  από μέρους Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας για να αποτραπεί στην πορεία το άνοιγμα νέων κεφαλαίων με στόχο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και να μείνουν κλειστά μόνο τα κεφάλαια που πάγωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.  Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει πιο κοντά την Τουρκία στην Ε.Ε και θα ενταθούν οι πιέσεις από πλευράς της Ε.Ε προς την Κυπριακή Δημοκρατία.