16/3/16

Η βουλευτής Σ. Κυριακίδου συμμετείχε στη συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ

Η βουλευτής Σ. Κυριακίδου συμμετείχε στη συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ

 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι συνεδρία της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής, κα Στέλλα Κυριακίδου, προέβη σε ενημέρωση για τις εργασίες της 4 ης Περιφερειακής Διάσκεψης για την Σύμβαση MEDICRIME του Συμβουλίου της Ευρώπης , που πραγματοποιήθηκε στην Λάρνακα τον περασμένο Νοέμβριο, στην οποία εκπροσώπησε την ΚΣΣΕ.  

Αναφερόμενη στο θέμα της Διάσκεψης που ήταν η πάταξη της εμπορίας πλαστών ιατρικών προϊόντων και άλλων συναφών εγκλημάτων, η κα Κυριακίδου ανέφερε πως οι εργασίες εστιάστηκαν σε τέσσερις πυλώνες. Αυτοί ήταν, η ενθάρρυνση χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να υπογράψουν και/ή να επικυρώσουν τη σχετική Σύμβαση, η ενημέρωση βουλευτών, της Αστυνομίας, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και άλλων επαγγελματιών για τνη Σύμβαση, η ανταλλαγή απόψεων για τα οφέλη, αλλά και τις προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην επικύρωση της Σύμβασης και, τέλος, η ανταλλαγή απόψεων, σχετικών εμπειριών και καλών πρακτικών.  

Αναφορικά με το θέμα της Διάσκεψης της Λάρνακας, η κα Κυριακίδου επεσήμανε εξάλλου πως, σε σχετική παρέμβασή της στη Διάσκεψη, αναφέρθηκε στο έργο της Υποεπιτροπής για τη Δημόσια Υγεία της ΚΣΣΕ, τονίζοντας πως αυτή προώθησε την υιοθέτηση σχετικών Ψηφισμάτων και Συστάσεων από την Συνέλευση, για το θέμα των πλαστών φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.  

Χαιρετίζοντας το γεγονός πως η Σύμβαση MEDICRIME τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2016, η κα Κυριακίδου τόνισε πως η Σύμβαση αποτελεί το ισχυρότερο διεθνές νομικό πλαίσιο καταπολέμησης τέτοιων ποινικών αδικημάτων, περιλαμβανομένων προληπτικών μέτρων και ενεργειών για την καλύτερη αντιμετώπιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση και η κατανάλωση μη εγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων.