28/3/16

Συνάντηση με Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Συνάντηση με Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Δυνατότητα έναρξης σπουδών για τους εθνοφρουρούς της 2015Β ΕΣΣΟ που απολύονται τον Ιανουάριο 2017 και κίνητρα σπουδών για τους επαγγελματίες οπλίτες


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαίδης πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και είχε συνάντηση με τις αρχές του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο κύκλου επαφών για ενημέρωση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε σχέση με τις επικείμενες αλλαγές σε ότι αφορά την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η δυνατότητα υποδοχής των εθνοφρουρών της 15Β ΕΣΣΟ τον Ιανουάριο του 2017 καθώς και η δυνατότητα παροχής κινήτρων σπουδών για τους επαγγελματίες οπλίτες.
Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι αυτή η μεγάλη εκσυγχρονιστική προσπάθεια οπωσδήποτε θα αναβαθμίσει το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή δυνατότητα της Ε. Φ αλλά την ίδια ώρα τόνισε, θα είναι επωφελής για τους εθνοφρουρούς που θα ξεκινήσουν την ζωή τους ένα χρόνο ενωρίτερα αλλά «θέλουμε να είναι επωφελής και για τα νέα παιδιά που θα υπηρετήσουν την Ε.Φ ως επαγγελματίες οπλίτες». Οι νέοι αυτοί θα έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν ένα καθαρό εισόδημα 13,000 και παράλληλα αν το επιθυμούν να ξεκινήσουν σπουδές, στα πανεπιστήμια και στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου για την απόκτηση διπλώματος ή πτυχίου.
Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι η κοινωνική διάσταση αυτής της εκσυγχρονιστικής μεταρρύθμισης στο στρατό μπορεί, μέσα και από τη συνδρομή των Πανεπιστημίων να συμβάλει τόσο στην αντιμετώπιση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους αλλά και να δώσει ευκαιρίες εκπαίδευσης παράλληλα με την εργασία.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Νίκος Περιστιάνης στις δηλώσεις του τόνισε, ότι είναι πολύ σημαντικές οι νέες πολιτικές του κράτους. Η μείωση της θητείας είπε, ήταν κάτι που έπρεπε από καιρό να γίνει. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συνέχισε, είναι έτοιμο να δώσει μια σειρά από κίνητρα στην κατηγορία των συμβασιούχων οπλιτών.
Ακολούθως ο Πρύτανης καθηγητής Φίλιππος Πουγιούρης ανέφερε πιο συγκεκριμένα, ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι έτοιμο να δώσει κίνητρα, τόσο οικονομικά όσο και ευέλικτης φοίτησης, τόσο στους εθνοφρουρούς όσο και στους επαγγελματίες οπλίτες. Θα δοθούν ανέφερε, υποτροφίες στους επαγγελματίες οπλίτες αλλά και απογευματινά/ βραδινά προγράμματα σπουδών και δυνατότητες εξ αποστάσεως φοίτησης. Υποτροφίες επίσης θα δοθούν, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε προγράμματα όπως Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές, Νομική, Δημόσια Διοίκηση και Πληροφορική σε θέματα ασφάλειας κυβερνοχώρου.


Γραφείο Τύπου, 28 Μαρτίου 2016