16/3/16

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Αρμενίας τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Πέτρινου Σταυρού

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Αρμενίας

τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Πέτρινου Σταυρού

 
Τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Πέτρινου Σταυρού τέλεσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Serzh Sargasyan . Το Μνημείο αποτελεί δώρο του λαού της Αρμενίας και συμβολίζει τη φιλία μεταξύ των Αρμενίων και των Κυπρίων. Το Μνημείο θα εκτίθεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έξω από το οίκημα της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος λειτουργεί ως υπαίθριο Μουσείο. 

Μιλώντας μετά την τελετή αποκαλυπτηρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Κύριε Πρόεδρε της Αρμενίας, φίλε Serzh Sargsyan,
 
Είναι με μεγάλο σεβασμό και βαθιά εκτίμηση στην ιστορική φιλία των λαών μας, Αρμενίων και Κυπρίων, που σήμερα εγκαινιάζουμε ένα Μνημείο τιμής που καταδεικνύει και τους μεταξύ μας άρρηκτους δεσμούς.
 
Οι λαοί μας –θύματα και οι δύο της ίδιας επιθετικότητας- απέκλεισαν την έννοια της μοιρολατρίας από το λεξιλόγιό τους, αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την επικράτηση των μεγάλων αρχών του δικαίου στη διεθνή σκηνή.
 
Η Κύπρος είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία και από κοινού καταδικάζουμε τους δράστες αυτού του εγκλήματος.
 
Οι χώρες μας, οι λαοί μας, φίλε Πρόεδρε της Αρμενίας, εναποθέτουν την πίστη τους στο διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, τον σεβασμό του κυριαρχικού δικαιώματος των λαών να αποφασίζουν το μέλλον τους και να λειτουργούν με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Οι απόγονοι των Αρμενίων προσφύγων που κατέφυγαν στην Κύπρο πριν από 100 χρόνια αποτελούν σήμερα ένα ενεργό και σημαντικό μέρος της κυπριακής κοινωνίας, διατηρώντας τη γλώσσα και τις συνήθειες τους. Τιμούν την καταγωγή τους, τιμούν τη χώρα που τους δέχτηκε και εμείς είμαστε περήφανοι, γιατί αποτελούν μέρος της δικής μας κοινωνίας.
 
Σε πείσμα των αντιξοοτήτων Κύπρος και Αρμενία πρέπει να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για υπάρξει επιτέλους δικαίωση στους αγώνες των λαών μας.
 
Το Μνημείο αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε ας αποτελέσει ένα σημείο υπενθύμισης στον καθένα αυτής της βαθιάς, ιστορικής και ειλικρινούς φιλίας. Μια Σταυρόπετρα, ένα μοναδικό χατσκάρ που τιμά την Αρμενία, τους αγώνες και τους ανθρώπους της σε μια χώρα –την Κύπρο- που ήταν ξένη και έγινε πατρίδα».

Από πλευράς του, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Πρόεδρος της Αρμενίας ανέφερε:

«Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα στο ασύλιο που βρίσκεται δίπλα από το Υπουργείο Εξωτερικών έγινε η αποκάλυψη και εγκαινιάστηκε ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα της μακρόχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς του αρμενικού λαού, ένα Χατσκάρ, μια Σταυρόπετρα.

Το κορυφαίο αυτό έργο τέχνης που έχει καταστεί σύμβολο των πνευματικών θησαυρών και του χριστιανικού πνεύματος, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα Μη Υλικά Έργα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Στο Εθνικό Μητρώο των Σταθερών Μνημείων Ιστορίας και Πολιτισμού της Αρμενίας είναι εγγεγραμμένες πάνω από 10.000 Σταυρόπετρες και κάθε ένα εξ αυτών είναι ένα ξεχωριστό ως προς τη σύνθεσή του και τον διάκοσμό του έργο τέχνης.

Για εμάς τους Αρμενίους, ο Σταυρός και η Εκκλησία έχουν παίξει έναν ιδιαίτερα πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς η κρατική υπόσταση ήταν απούσα επί μακρόν, η Εκκλησία συχνά αναλάμβανε τον ρόλο του κράτους, συγκεντρώνοντας γύρω της τον λαό μας. Οι Σταυρόπετρες χάιδευαν και διατήρησαν την αρμενική ταυτότητα, κάτι που μας επέτρεψε κι εμάς πριν από μόλις 25 χρόνια να αποκτήσουμε τη δική μας ανεξάρτητη υπόσταση.

Συνεπώς, η επιλογή αυτού του συμβολικού δώρου προς τον φίλο κυπριακό λαό, δεν ήταν τυχαία. Το πνευματικό και το υλικό, ο Σταυρός και η πέτρα, ενώθηκαν συνοψίζοντας την ιστορία μας, τον πολιτισμό, την πίστη, τη δημιουργία, την ψυχή και τον τρόπο σκέψης μας. Εάν συγκεντρώναμε όλες τις Σταυρόπετρες που είναι σκορπισμένες σε ολόκληρο τον κόσμο, θα είχαμε μπροστά μας την εικόνα ολόκληρης της χριστιανικής πορείας του αρμενικού λαού.

Κάθε Σταυρόπετρα μιλά χωρίς λόγια, διηγείται σελίδες δόξας ή ήττας, διηγείται ανόδους και απώλειες της ιστορίας μας. Αρκετές από τις Σταυρόπετρες αυτές παραμένουν όρθιες στα πατρογονικά εδάφη, ως αιώνιοι μάρτυρες της αρμενικής ιστορικές παρουσίας. Άλλες πάλι, σε διάφορες χώρες του κόσμου, θυμίζουν την ύπαρξη του έθνους μας. Και υπάρχουν κι αυτές που σώθηκαν από την καταστροφή, όπως οι Σταυρόπετρες του Azhar . Δυστυχώς, υπάρχουν κι άλλες που καταστράφηκαν με βάρβαρο τρόπο, όπως οι 3.000 ισοπεδωμένες Σταυρόπετρες στο Νορτζιχαρ.

Έτσι λοιπόν, το υπέροχο αυτό Μνημείο είναι αντίγραφο μιας από τις χαμένες, κατεστραμμένες Σταυρόπετρες, που χρονολογείται από τον 16 ο αιώνα. Καταστράφηκε, αλλά ξαναγεννήθηκε. Καταστράφηκε η πέτρα, όχι όμως ο Σταυρός.

Αξιότιμοι παριστάμενοι, η Σταυρόπετρα που ορθώνεται σε αυτό το χαριτωμένο ασύλιο εφεξής θα θυμίζει την Αρμενία και τον αρμενικό λαό, στον κυπριακό λαό και τους ξένους που θα το επισκέπτονται, και θα καταστεί ζωντανό δείγμα της αρμενο-κυπριακής φιλίας.

Θα ηχεί προειδοποιητικά ότι οποιαδήποτε καταστροφή πολιτιστικού μνημείου είναι έγκλημα κατά τις ανθρωπότητας. Θα θυμίζει στην πολιτισμένη ανθρωπότητα ότι πρέπει να αγωνιστεί για να μην απειλούνται από τη χρήση τυφλής βίας μοναδικά δείγματα της ιστορίας και του πολιτισμού της ανθρωπότητας».