2/3/16

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Δεν είναι τυχαίο που ο Υπουργός Υγείας εξαναγκάστηκε να περάσει από το ολοκληρωμένο ΓΕΣΥ στο «μίνι ΓΕΣΥ».
Ιδεολογικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν θέλει να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ όπως είχε σχεδιαστεί.
2 Μαρ. 16
ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ενημερωθήκαμε σήμερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Λάρνακας, τα οποία είναι ίδια με αυτά που αντιμετωπίζουν γενικά όλα τα κρατικά μας νοσηλευτήρια. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι αυτό της υποστελέχωσης. Όχι μόνο δεν συμπληρώνονται οι κενές θέσεις αλλά αυξάνεται το φαινόμενο να παραιτούνται γιατροί και νοσηλευτές για να εργοδοτηθούν στον ιδιωτικό τομέα. Πολύ φοβάμαι ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα οδηγηθούν πραγματικά σε κατάρρευση εάν η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει τάχιστα σε εφαρμογή του «μίνι ΓΕΣΥ» με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων αλλά με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του ολοκληρωμένου ΓΕΣΥ. Παράλληλα πρέπει  να δοθούν λύσεις στη στελέχωση των κρατικών Νοσηλευτηρίων και να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές τα οποία οδηγούν σε απεργιακά μέτρα.
Κινδυνεύει η υγεία των πολιτών, χάνονται ζωές συνανθρώπων μας στη λίστα αναμονής μέχρι να τους δοθεί ημερομηνία για ένα χειρουργείο ή να τους παρασχεθεί ένα φάρμακο.  Αυτά είναι τουλάχιστο προσβολή για τον τόπο μας.  Την ευθύνη την φέρει η Κυβέρνηση και δεν εστιάζουμε στον Υπουργό Υγείας ο οποίος φαίνεται να έχει τη διάθεση και τη βούληση να επιλύσει τα προβλήματα. Θα πρέπει όμως η Κυβέρνηση να αλλάξει φιλοσοφία και επιτέλους να αποδεχτεί την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
Ερώτηση δημοσιογράφου:
Υπάρχουν κάποιες σκοπιμότητες για τη μη εφαρμογή του ΓΕΣΥ;
Απάντηση Γ. Λιλλήκα:
Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση ενώ είχε δεσμευτεί για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ιδεολογικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν θέλει να το εφαρμοστεί όπως είχε σχεδιαστεί. Παρότι και η σημερινή Κυβέρνηση πλήρωσε ξανά ξένους εμπειρογνώμονες από τα λεφτά του δημοσίου για νέες μελέτες που απέδειξαν ότι μόνο το υφιστάμενο σύστημα που σχεδιάστηκε μπορεί να εφαρμοστεί στα δεδομένα της Κύπρου, εντούτοις ο Πρόεδρος παραμένει σε μια διαφορετική φιλοσοφία με αποτέλεσμα να φρενάρει κάθε προσπάθεια που γίνεται για την εφαρμογή. Θεωρώ ότι δεν  είναι τυχαίο που ο Υπουργός Υγείας εξαναγκάστηκε να περάσει από το ολοκληρωμένο ΓΕΣΥ στο «μίνι ΓΕΣΥ». Δεν είναι τυχαίο που εστιάζουν μόνο στην αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων που πρέπει να γίνει, αλλά δεν ασχολούνται καθόλου με το μείζον θέμα που αφορά στη στελέχωση. Σήμερα  τα κρατικά  νοσοκομεία απασχολούν  το 20% των ιατρών και νοσηλευτών ενώ καλούνται να εξυπηρετήσουν το 80% των ασθενών. Με την εφαρμογή του «μινι ΓΕΣΥ» αν δεν στελεχωθούν  και ενισχυθούν ικανοποιητικά, τα κρατικά μας νοσοκομεία θα καταστούν ακόμη πιο  αναποτελεσματικά και θα θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο την υγεία των ασθενών.