2/3/16

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 2015- 2016 «Οι Άθλιοι», του Βίκτωρος Ουγκώ



ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄, ΔΑΣΟΥΠΟΛΗ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 2015- 2016 «Οι Άθλιοι», του Βίκτωρος Ουγκώ


Λίγα λόγια για την υπόθεση των «Αθλίων»:
Ο Γιάννης Αγιάννης, ένας πεινασμένος νέος, συλλαμβάνεται για κλοπή και περνά σχεδόν δύο δεκαετίες στα κάτεργα. Όταν αποφυλακίζεται, γνωρίζει τον φιλάνθρωπο και μεγαλόψυχο επίσκοπο που κάνει να φωλιάσει μέσα του το σπέρμα του καλού. Χρόνια μετά, ως δήμαρχος  πλέον, μιας παραλιακής πόλης, και έχοντας αλλάξει ταυτότητα, ευημερεί και προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.
Ο άτεγκτος όμως αστυνομικός επιθεωρητής Ιαβέρης σαν λαγωνικό βρίσκεται πάντα στα ίχνη του προσπαθώντας να τον ξετρυπώσει. Ο Αγιάννηςγνωρίζει κάποτε μια ετοιμοθάνατη γυναίκα, τη Φαντίνα, και υπόσχεται να προστατεύσει το παιδί της, την Τιτίκα, την οποία η μητέρα της είχε εμπιστευθεί σε ένα ζευγάρι διεφθαρμένων ταβερνιάρηδων, τους Θεναρδιέρους. Ο Αγιάννης θα μεγαλώσει σαν παιδί του την Τιτίκα, έχοντας εν τω μεταξύ καταφύγει στο Παρίσι.
Τα χρόνια περνούν και η Τιτίκα θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τον Μάριο, γιο στρατηγού του Ναπολέοντα που σκοτώθηκε στο Βατερλό. Ο έρωτας των δύο νέων θα έχει αίσιο τέλος, αφού όμως μεσολαβήσουν εξεγέρσεις, θάνατοι, χωρισμοί και επανασυνδέσεις, προδοσίες και διασώσεις. Ο Γιάννης Αγιάννης, έχοντας εξιλεωθεί για το παρελθόν του, θα πεθάνει ευτυχισμένος στα χέρια των παιδιών του, που θα αναγνωρίσουν κι αυτά, όπως εξάλλου κι ο διώκτης του Ιαβέρης, την ηθική του ανωτερότητα και αυταπάρνηση.
Τι είδους έργο είναι, λοιπόν, οι «Άθλιοι»; Έναέργο αρχέτυπο και κιβωτός, που περιλαμβάνει από μια αθάνατη ιστορία αγάπης μέχρι μια σχεδόν αστυνομική περιπέτεια καταδίωξης, από ένα ιστορικο-κοινωνικό σχόλιο των επαναστάσεων και του 19ου αιώνα μέχρι μια φιλοσοφική-θρησκευτική μελέτη για την αμαρτία, την τιμωρία και την πορεία ενός ανθρώπου προς τη λύτρωση και την εξιλέωση, από τον προβληματισμό για τα αιώνια ανθρώπινα ζητήματα μέχρι έναν νοσταλγικό ύμνο του εξόριστου συγγραφέα για την πόλη του Παρισιού.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα βιβλίο — έργο  της παγκόσμιας λογοτεχνικήςκληρονομιάς, τη βίβλο του Ρομαντισμού, που έχει κερδίσει επάξια έπειτα από ενάμιση αιώνα ζωής τον τίτλο του κλασικού.
Ευχόμαστε να απολαύσετε την παράστασή μας.

Οι παραστάσεις μας θα πραγματοποιηθούν στο Σατιρικό Θέατρο, στις 7 και 8 Μαρτίου και ώρα 8 το βράδυ.
Όλα τα χρήματα από τις παραστάσεις θα διατεθούν για τις ανάγκες μαθητών του Σχολείου μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.