21/3/16

Προκήρυξη Εθνικού Διαγωνισμού για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2016

Προκήρυξη Εθνικού Διαγωνισμού για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης
της Επιχειρηματικότητας 2016


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο αναγνώρισης των δημόσιων αρχών αλλά και των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, που επιδεικνύουν εξαιρετική δράση στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, έχει καθιερώσει τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας.

Κύριος στόχος του θεσμού είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η προβολή των βέλτιστων πρακτικών και πετυχημένων πρωτοβουλιών στις χώρες που λαμβάνουν μέρος.

Ειδικότερα ο διαγωνισμός αναμένεται να συμβάλει:

  • στον εντοπισμό και αναγνώριση των επιτυχημένων δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών προώθησης των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας,
  • στην προβολή και διάδοση βέλτιστων πρακτικών επιχειρηματικότητας,
  • στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης όσον αφορά τη σημασία της επιχειρηματικότητας στην κοινωνία, και
  • στην επιβράβευση των επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους για προώθηση της επιχειρηματικότητας

Στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας καλούνται να συμμετάσχουν εθνικές οργανώσεις, πόλεις, περιφέρειες και κοινότητες καθώς και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ αφενός δημόσιων αρχών και αφετέρου, επιχειρηματιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επιχειρησιακών οργανισμών.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο στάδια. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαγωνιστούν, αρχικά, σε εθνικό και στη συνέχεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάθε χώρα θα επιλέξει δύο από τους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στον εθνικό της διαγωνισμό και θα τους προτείνει για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό έως την 1η Ιουλίου του 2016.
Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προκηρύσσει την έναρξη του διαγωνισμού σε εθνικό επίπεδο.   Οι νικητές θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2016 και θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του «SME Assembly», που θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβακία τον Νοέμβριο 2017.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τις πιο κάτω κατηγορίες βραβείων:

1.        Προώθηση επιχειρηματικότητας: επιβραβεύονται πρωτοβουλίες οι οποίες προωθούν την επιχειρηματική κουλτούρα ιδιαίτερα σε νέους και γυναίκες.
2.         Επένδυση στις Επιχειρηματικές δεξιότητες: επιβραβεύονται πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο τη βελτίωση των επιχειρηματικών και διαχειριστικών δεξιοτήτων.
3.         Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος : επιβραβεύονται πολιτικές σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο που προάγουν την έναρξη και την ανάπτυξη επιχειρήσεων, απλοποιούν τη νομοθεσία και τις διοικητικές διαδικασίες για επιχειρήσεις και εφαρμόζουν την αρχή «Προτεραιότητα στις Μικρές Επιχειρήσεις».
4.         Υποστήριξη στη διεθνοποίηση της επιχείρησης: επιβραβεύονται πολιτικές και   πρωτοβουλίες  που ενθαρρύνουν  τις επιχειρήσεις, ειδικά τις ΜΜΕ, ώστε να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρονται τόσο από την εσωτερική αγορά όσο και από τις αγορές εκτός της ΕΕ.
5.         Υποστήριξη της ανάπτυξης των πράσινων αγορών και της αποδοτικής χρήσης των πόρων: επιβραβεύονται πολιτικές και πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν την πρόσβαση των ΜΜΕ στις πράσινες αγορές και βοηθούν στη βελτίωση της αποδοτικής χρήσης των πόρων μέσω, για παράδειγμα, της ανάπτυξης των πράσινων δεξιοτήτων και της εξεύρεσης εταίρων, καθώς και της χρηματοδότησης.
6.         Υπεύθυνη και συνολική επιχειρηματικότητα: επιβραβεύονται περιφερειακές ή τοπικές δράσεις που προάγουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη στις ΜΜΕ. Επίσης, επιβραβεύονται προσπάθειες για την προώθηση της επιχειρηματικότητας σε μη προνομιούχες ομάδες, όπως για παράδειγμα ανέργους, σε νόμιμους μετανάστες, σε άτομα με αναπηρία ή σε άτομα που προέρχονται από εθνικές μειονότητες.

Για το στάδιο επιλογής σε εθνικό επίπεδο η τελευταία ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 31 η Μαΐου 2016. Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν στο σχετικό έντυπο αίτησης που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου: www .mcit.gov .cy, ενώ θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης που έχει συσταθεί προς τον σκοπό αυτό.  

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε  σε εθνικό σημείο επαφής για την Κύπρο: