2/3/16

για το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση- Μεταρρύθμιση

Δήλωση Σταύρου Γερολατσίτη
επικεφαλής Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κ.Ε. ΑΚΕΛ
για το
κυβερνητικό νομοσχέδιο  για την Τοπική Αυτοδιοίκηση- Μεταρρύθμιση

Το ΑΚΕΛ με αφορμή την έναρξη της συζήτησης για τη Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την ερχόμενη Πέμπτη νιώθει την ανάγκη να σημειώσει τα πιο κάτω:
·         Τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αφορμή την Μεταρρύθμιση της, επιβεβαιώνουν το  ΑΚΕΛ, το οποίο είχε εξαρχής επισημάνει τη σοβαρότητα της θεσμικής αυτής αλλαγής. Είχαμε ανταποκριθεί δημιουργικά στο διάλογο με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον ίδιο τον Υπουργό και μαζέψαμε σειρά υποσχέσεων και δεσμεύσεων το αποτέλεσμα των οποίων θα εκτιμήσουμε  στην πορεία. Θέλουμε συνάμα να τονίσουμε ότι θεωρούμε ότι τα προβλήματα που σήμερα έχουν οι τοπικές αρχές, απόρροια της πολιτικής Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ,  οδηγούν στην κατάργηση του θεσμού εξουδετερώνοντας το πιο κοντινό προς τον πολίτη εκλεγμένο όργανο.  
·         Θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση που θα αποφασιστεί πρέπει να στοχεύει στην οικονομική, διοικητική  και πολιτική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
·         Θα πρέπει να στοχεύει στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους πολίτες. Να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις σύγχρονες απαιτήσεις των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα.
·         Για το ΑΚΕΛ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχυθεί ο κοινωνικός και αναπτυξιακός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται  αναβάθμιση των υποδομών στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της κοινωνικής πρόνοιας,  της στέγασης και της αναζωογόνησης υποβαθμισμένων περιοχών. Όπως το ίδιο σημαντική είναι η υποστήριξη πρωτοβουλιών και προγραμμάτων που στοχεύουν στη στήριξη ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, των νέων, των εργαζόμενων μητέρων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των ανέργων.
·          Σημειώνουμε ότι δεν μπορεί ένα όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως προβλέπεται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα Επαρχιακά Συμπλέγματα, να μετατρέπεται σε δευτεροβάθμιο και να δημιουργείται σχέση ιεραρχίας με την πρωτοβάθμια. Είναι αδόκιμο να μεταφέρονται στα Επαρχιακά Συμπλέγματα βασικές αρμοδιότητες, που μέχρι τώρα είχε η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλ. οι Δήμοι και οι Κοινότητες. Είναι για αυτούς τους λόγους που εμείς επιμένουμε ότι τα Επαρχιακά Συμπλέγματα  δεν μπορούν να   εκλέγονται και να υπέχουν χαρακτήρα νομικού προσώπου.
·         Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να στηριχθεί στην προώθηση συνεργασιών μέσα από τη θεσμοθέτηση και λειτουργία Τοπικών Συμπλεγμάτων υπηρεσιών  που θα συμμετέχουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες.
·         Εκφράζουμε την απαρέσκεια μας για το γεγονός ότι ενώ έχουν κατατεθεί νομοσχέδια τα οποία αφορούν σημαντικές οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές στο θεσμό της Τ.Α. οι οποίες επηρεάζουν σοβαρά εκατοντάδες εργαζόμενους στις τοπικές αρχές, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας κοινωνικός διάλογος με τις οργανώσεις των εργαζομένων ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία σε περίπτωση αλλαγών αναπόφευκτα  θα δημιουργηθούν.
Η πραγματοποίηση διαλόγου και εξασφάλιση συναίνεσης με τις συντεχνίες των εργαζομένων αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η όποια μεταρρύθμιση στην Τ.Α. 
·         Σημειώνουμε την επιμονή μας για προστασία των εργασιακών σχέσεων και εκφράζουμε τη σταθερή βούληση μας να αγωνιστούμε με τους εργαζόμενους για αντιμετώπιση των όποιων προσπαθειών για αλλοίωση τους. 
·         Απορρίπτουμε  πρόνοιες  που προβλέπουν τη σύσταση εταιρειών με προφανή στόχο τη ιδιωτικοποίηση βασικών  υπηρεσιών τις οποίες παρέχει στους πολίτες η  Τοπική Αυτοδιοίκηση.
·         Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκσυγχρονισμένη, με διασφαλισμένη τη θεσμική ολοκλήρωση της, την πολιτική και οικονομική της ανεξαρτησία. Εκφράζουμε τη θέληση μας να εργασθούμε  στοχοπροσηλωμένα  μέσα και έξω από τη Βουλή για να ψηφισθεί η Μεταρρύθμιση που θα αναβαθμίζει τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα της επιτρέπει να αντικρίζει το μέλλον με αισιοδοξία.        

2/03/2016