23/3/16

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συζήτησε την Έκθεση του ΓΕ για το έτος 2014 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συζήτησε την Έκθεση του ΓΕ για το έτος 2014 ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου


Το περιεχόμενο της Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για το έτος 2014, συζήτησε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τη πώληση του αεροπλάνου της Αστυνομίας «Ερμής», ο κ. Νικολάου είπε: «Tο συγκεκριμένο αεροπλανάκι κρίθηκε ότι ήταν ακατάλληλο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες έρευνας και διάσωσης, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε τον Οκτώβριο του 2007. Παρόλο που η Αστυνομία αρχικά είχε την άποψη ότι έπρεπε να επιδιορθωθεί, τελικά εισηγήθηκε την εκποίησή του. Μέσα από μια διαδικασία που είχε αρχίσει από το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2012, μετά από τρεις διαδοχικές διαδικασίες προσφορών, στην τρίτη διαδικασία λήφθηκε τιμή 150 χιλιάδες ευρώ και σε αυτή την τιμή πουλήθηκε. Στη συνέχεια, μετά από κάποια επιδιόρθωση που έγινε τον Ιανουάριο του 2013, αφού το αεροπλανάκι ταξίδεψε στη Σουηδία όπου έγιναν πρόσθετες επιδιορθώσεις, επαναπωλήθηκε στην τιμή των 950 χιλιάδων ευρώ. Κανείς δεν γνωρίζει τις διορθώσεις που έγιναν. Διεξήχθηκε διοικητική έρευνα για κάποια ζητήματα που έχουν τεθεί, και ειδικότερα για το από πού προέκυψε η αναφορά στην πρόταση που υπεβλήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι αυτό μπορούσε να επιχειρήσει σε ακτίνα μέχρι 40 – 50 ναυτικά μίλια, λαμβανομένου υπόψη του χρόνου πτήσης πάνω από το σημείο διάσωσης μέχρι την άφιξη και ολοκλήρωση του έργου. Η Αστυνομία από την έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε μελέτη ή οποιοδήποτε έγγραφο που να υποστηρίζει αυτή την εισήγηση. Το θέμα διερευνήθηκε και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και δεν βρέθηκε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, παρά μόνο η αναφορά που γίνεται στην τελική πρόταση που υποβλήθηκε στο Υπ. Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2007». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανάφερε ότι η τελική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο συντάχθηκε από τον τότε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, επισημαίνοντας ότι «κάποιος, πιθανόν, να του έδωσε αυτή την πληροφόρηση».
Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Γενικό Ελεγκτή ότι σε περίπτωση που ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει να γίνουν πρόσθετες έρευνες το Υπουργείο είναι στην διάθεση του, όπως και όλα τα έγγραφα, τα οποία φυλάσσονται στους σχετικούς φακέλους του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αναφορικά με τον Αστυνομικό Σταθμό Ζυγίου, ο κ. Νικολάου ανέφερε:
«Το 2010 η τότε ηγεσία της Αστυνομίας και του Υπουργείου αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ανακαίνιση του Αστυνομικού Σταθμού που λειτουργούσε επί αγγλοκρατίας στην Καλαβασό. Είναι ένας μικρός Σταθμός 73 τμ, με βοηθητικό κτήριο δίπλα, σε ένα ύψωμα τον οποίο έκριναν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αστυνόμευσης της περιοχής, που φαίνεται ότι ακόμα και τότε οι μεγαλύτερες ανάγκες προέκυπταν στην περιοχή Ζυγίου. Η απόφαση λήφθηκε το 2012 και η ολοκλήρωση της ανακαίνισης έγινε προτού αναλάβω τα καθήκοντα μου, ενώ τον Μάιο 2013 έγινε η παράδοση του Σταθμού. Με την παράδοσή του, θα έπρεπε να αποφασίσουμε εάν ο Σταθμός Ζυγίου θα μετακινείτο στην Καλαβασό. Από την επίσκεψη που πραγματοποίησα στον συγκεκριμένο χώρο (Αστ. Σταθμό Καλαβασού) διαπίστωσα ότι πέραν από την ανακαίνιση που είχε γίνει θα έπρεπε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, για τα οποία απαιτούνταν σημαντικές δαπάνες, μερικών δεκάδων χιλιάδων επιπλέον – όπως η εγκατάσταση απαραίτητων συστημάτων ασφαλείας, CCTV, η ανάγκη διαπλάτυνσης και κατασκευής του δρόμου, κλπ – γι’ αυτό θα έπρεπε να αποφασίσουμε εάν θα έπρεπε να γίνουν οι συγκεκριμένες δαπάνες και να μετακινηθεί ο Σταθμός ή να παραμείνει στην περιοχή Ζυγίου, έχοντας υπόψη ότι οι ανάγκες αστυνόμευσης είχαν διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με αυτές που είχαν αξιολογηθεί το 2010».

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2010, λειτούργησε το λιμάνι του Βασιλικού, προστέθηκαν οι εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών της VTTV, λήφθηκε η απόφαση για το Ενεργειακό Κέντρο και τις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου στην περιοχή, λειτούργησε το Λιμανάκι Ζυγίου το 2012, με την τουριστική ανάπτυξη να βρίσκεται στο Ζύγι και τις αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης, με βάση και το έγκλημα στην περιοχή. «Αξιολογώντας όλα τα δεδομένα και το κόστος που θα απαιτείτο να ολοκληρωθεί ο Σταθμός και να τεθεί σε λειτουργία αποφασίσαμε να επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε άλλο χώρο, ο οποίος θα προσφερόταν για την εξυπηρέτηση των αναγκών» είπε, σημειώνοντας πως μετά από δικές του προσπάθειες εξασφαλίστηκε ο χώρος του παλιού Διοικητηρίου του Στρατοπέδου «Νίκος Ιωάννου», ο οποίος ανταλλάχθηκε με κρατικό τεμάχιο στην ίδια περιοχή, για να ανακαινιστεί ο χώρος αυτός και να λειτουργήσει ως αστυνομικός σταθμός. «Ένας Σταθμός που θα βρίσκεται στο κέντρο του Ζυγίου, σε κεντρικό δρόμο, όπου η ίδια η αστυνομία έκρινε ότι ήταν καταλληλότερος χώρος για την αστυνόμευση της περιοχής», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, να προχωρήσει η ανακαίνιση και η αναβάθμιση του συγκεκριμένου κτηρίου, που αναμένεται να κοστίσει συνολικά 120 χιλιάδες ευρώ και να μην προχωρήσει η ολοκλήρωση των εργασιών στον Αστυνομικό Σταθμό Καλαβασού.

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Αστυνομικός Σταθμός Ζυγίου θα λειτουργήσει σε δύο με τρεις μήνες, αφού οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, και πρόσθεσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Σταθμός Καλαβασού να αξιοποιηθεί για σκοπούς κοινοτικής αστυνόμευσης ή για άλλες ανάγκες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής ή να παραχωρηθεί στην Κοινότητα για να λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο, εφόσον έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο.

Αναφερόμενος στις δαπάνες που έγιναν στο παλαιό κτίριο του Αστ. Σταθμού Καλαβασού επισήμανε ότι οι βασικές εργασίες σχετίζονται με την ανακαίνιση του κτιρίου, το οποίο είναι διατηρητέο, και δεν έχουν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με αχρείαστες δαπάνες. Γι’ αυτό η καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών αστυνόμευσης της περιοχής και ανταπόκρισης της Αστυνομίας στα ζητήματα ασφάλειας των τόσο σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων στην περιοχή επέβαλλαν την παραμονή του στην περιοχή Ζυγίου, πράγμα το οποίο συνάδει με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.