9/3/16

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού – 10 Μαρτίου

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού
για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού – 10 Μαρτίου

 
Η δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου κάθε έτους έχει καθοριστεί, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Νεφρολογίας και της Διεθνούς Ένωσης Νεφρολογικών, ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη χρόνια νεφροπάθεια. Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού έχει ως στόχο την κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων Αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των νεφρών και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ). Βασικός σκοπός της μέρας αυτής είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης της ΧΝΝ, τους παράγοντες που σχετίζονται με την προοδευτική εξέλιξη της νόσου καθώς και τους τρόπους πρόληψης και σωστής αντιμετώπισής της. Η ημέρα αυτή αποσκοπεί στο να υπενθυμίζει πως οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα και πως οφείλουμε να τους φροντίζουμε διατηρώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Τα νεφρά είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου δυο λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Χρόνια νεφροπάθεια σημαίνει μόνιμη ανεπάρκεια της λειτουργίας αυτής των νεφρών. Προδιάθεση για την ΧΝΝ παρουσιάζουν τα άτομα που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης της πάθησης είναι επίσης το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η ανεπαρκής ενυδάτωση.

Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μία συνήθης ασθένεια, επικίνδυνη, αλλά ιάσιμη εφόσον αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Διαφορετικά, οι επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να τον οδηγήσουν στον θάνατο. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη συμπτωμάτων κατά τα αρχικά στάδια της νόσου, ενώ η έγκαιρη διάγνωση της είναι κρίσιμη αφού η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, ενώ 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα 10 χρόνια από τον συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 2% ετησίως. Πρόσθετα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ΧΝΝ αναγνωρίζεται ως ζήτημα δημόσιας υγείας διεθνώς. Στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση των αιμοκαθαρομένων ασθενών της τάξης του 40%, περίπου.  

Στην Κύπρο δραστηριοποιούνται εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στον τομέα αυτό, οι οποίες επιτελούν πολύτιμο έργο αναφορικά με την διαφώτιση και ενημέρωση του κοινού για τις νεφροπάθειες και τις ανάγκες των νεφροπαθών. Σημαντική και ουσιαστική επίσης είναι η παροχή διευκολύνσεων εκεί όπου χρειάζεται αλλά και γενικότερα η οικονομική και ψυχολογική στήριξη που προσφέρεται στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Πολύτιμος και καταλυτικός πρέπει να είναι ο ρόλος της Πολιτείας και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και όσον αφορά τη διαφώτιση των πολιτών σχετικά με τη δωρεά οργάνων. Η σωστή ενημέρωση γύρω από το θέμα αυτό μπορεί να οδηγήσει στην υπέρτατη προσφορά ζωής.