26/2/16

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Μεσογειακής Ομάδας ( Med Group ) παρέθεσαν κοινή συνέντευξη Τύπου

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Μεσογειακής Ομάδας ( Med Group )
παρέθεσαν κοινή συνέντευξη Τύπου


Ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα, 26 Φεβρουαρίου 2016, οι εργασίες της 3 ης Υπουργικής Συνάντησης της Μεσογειακής Ομάδας ( Med Group ), που πραγματοποιήθηκε στην Λεμεσό, υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννη Κασουλίδη. Στην Συνάντηση, συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας. Στο γεύμα εργασίας παρέστη, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για την Μεσόγειο (ΕγΜ) κ. Fathallah Sijilmassi. Παρόν στις εργασίες της Συνάντησης ήταν, επίσης, ο κ. Pedro Serrano , Εκπρόσωπος της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κας Federica Mogherini .

Οι εφτά Υπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στην Συρία και τον Λίβανο, τις πρόσφατες εξελίξεις στην Λιβύη, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για τρόπους αντιμετώπισης των φαινομένων της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης στην περιοχή του Σάχελ. Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, συζητήθηκε το θέμα των θεσμικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού Κόσμου. Η Υπουργική Συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση Κοινού Ανακοινωθέντος (βλ. Ανακοινωθέν αρ.10).

Στη συνέχεια, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, καλωσορίζοντας τους ομολόγους του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευκαιρία που του δόθηκε να φιλοξενήσει στην Κύπρο την 3 η Υπουργική Συνάντηση του Med Group .

Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η Μεσογειακή Ομάδα «είναι ένα ανεπίσημο φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν τα εφτά μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ με κύριο στόχο την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων για θέματα κοινής ανησυχίας, σε ανεπίσημο επίπεδο, όπως επίσης και συντονισμού –όπου είναι δυνατό- των θέσεών μας. Η Ομάδα δημιουργήθηκε το 2014 και, όπως είπα πριν, αυτή είναι η 3 η Υπουργική Συνάντηση, ενώ είχε προηγηθεί η Συνάντηση στο Αλικάντε, Ισπανία, το 2014 και το Παρίσι, Γαλλία, το 2015.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών, είχαμε την ευκαιρία με τους συναδέλφους από την Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Μάλτα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε εις βάθος τα σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα της ΕΕ».

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης για την Μεσόγειο (ΕγΜ) κ. Fathallah Sijilmassi , οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για τη θεσμική σχέση της ΕΕ, των εταίρων της Νότιας Μεσογείου και του Αραβικού Κόσμου.

Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κρίση στην Συρία, για την οποία κοινή ήταν η θέση ότι «εκείνο που προέχει τώρα είναι η εφαρμογή του σχεδίου κατάπαυσης των εχθροτήτων που συμφωνήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Η επιτυχία του θα αποτελέσει ένα μικρό, αλλά αποφασιστικό βήμα προς μια αξιόπιστη πολιτική διαδικασία. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες τις περιοχής να απέχουν από οποιεσδήποτε, ειδικότερα στρατιωτικές, πράξεις που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν από τον στόχο».

Σχετικά με το θέμα της στήριξης του Λιβάνου και της Ιορδανίας, οι εφτά Υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη η ΕΕ να ενισχύσει τη στήριξή της προς τις δύο χώρες.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Λιβύη, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι εξετάστηκαν σήμερα οι πρόσφατες εξελίξεις και η πολιτική κατάσταση στη χώρα. «Συμφωνήσαμε ότι είναι σημαντικό η Βουλή να εγκρίνει την προσφάτως εισηγησθείσα Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και η Κυβέρνηση να αναλάβει καθήκοντα στην Τρίπολη το συντομότερο. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα και, φυσικά, συζητήσαμε τους τρόπους, με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει την μελλοντική Κυβέρνηση της Λιβύης να ανταποκριθεί στις πολλαπλές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει», τόνισε.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ασφαλείας μεταξύ της Λιβύης και της περιοχής Σάχελ, καθώς και οι ευρύτερες ευρωπαϊκές δράσεις για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του μεταναστευτικού σε αυτό το πλαίσιο.

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι, με τους ομολόγους του, είχαν μια πολύ καλή συζήτηση σχετικά με το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι «αυτό το ζήτημα θέτει σε δοκιμασία την ενότητα και την ικανότητά μας να το διαχειριστούμε, σεβόμενοι τις βασικές αξίες της ΕΕ και τις σχετικές πρόνοιες του διεθνούς δικαίου. Όπως γνωρίζετε, οι χώρες της Μεσογειακής Ομάδας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και όλοι μοιραζόμαστε την άποψη ότι οι μονομερείς πράξεις δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση στην κρίση. Πρέπει να επιδιωχθεί μια συνολική και συστηματική προσέγγιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «υπάρχουν αποφάσεις που λήφθηκαν σε πολλές συναντήσεις του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Ολλανδική Προεδρία ετοίμασε μια λίστα με 14 αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, οι οποίες δεν θα εφαρμοστούν επιλεκτικά. Πρέπει να τις εφαρμόσουμε όλοι, η κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει το μέρος των υποχρεώσεών της, εάν θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο Κοινό Ανακοινωθέν, στο οποίο συμφώνησαν οι εφτά Υπουργοί, όπου περιγράφονται λεπτομερώς τα αποτελέσματα των εργασιών της Συνάντησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι συγκεκριμένα μπορούν να πράξουν τα μεσογειακά κράτη για να πείσουν τους εταίρους τους να βοηθήσουν στον τερματισμό των μονομερών δράσεων που απειλούν την ενότητα της ΕΕ, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι η πρώτη δοκιμασία είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. «Η δεύτερη δοκιμασία είναι η εφαρμογή των ήδη ειλημμένων αποφάσεων από την ΕΕ. Εάν εφαρμοστούν συνολικά, τότε δεν θα είναι άδικο για κανένα», συμπλήρωσε.

Κληθείς να πει τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ σχετικά με την Τουρκία, η οποία δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, ο κ. Υπουργός παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 7 Μαρτίου, στην παρουσία πιθανόν του Προέδρου Ερντογάν ή του Πρωθυπουργού Νταβούτογλου, όπου θα συζητηθεί το θέμα.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα μπορούσαν να πράξουν τα νότια ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να εξευρεθεί λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου τόνισε ότι οι αποφάσεις που ήδη λήφθηκαν σε πολλά Ευρωπαϊκά Συμβούλια πρέπει να εφαρμοστούν από όλα τα κράτη, σε πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.