19/2/16

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας
και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου


Αναφορικά με ισχυρισμούς για δήθεν αποκοπή της παροχής του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου (μικρή επιταγή), το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρινίζει τα ακόλουθα:
 
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου Ενίσχυσης Νοικοκυριών Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, για τον υπολογισμό του ύψους των εισοδημάτων των δικαιούχων του Σχεδίου λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Βάσει των προνοιών αυτών, οι οποίες τονίζεται ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί καθόλου τα τελευταία τρία χρόνια, ανέκαθεν λαμβανόταν και εξακολουθεί να λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα των δικαιούχων για το προηγούμενο έτος, περιλαμβανομένης και της 13 ης σύνταξης, των εισοδημάτων από ενοίκια, τόκους και από άλλες πηγές.
 
Κατά συνέπεια, οι διατάξεις του Σχεδίου εφαρμόζονται από τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου και φέτος, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια εφαρμογής του Σχεδίου.
 
Σημειώνεται ότι βάσει των προνοιών της Νομοθεσίας που διέπει την παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) αναφορικά με χαμηλοσυνταξιούχους, εάν κάποιος χαμηλοσυνταξιούχος δικαιούται μικρότερο μηνιαίο ποσό ΕΕΕ από ότι λάμβανε από το Σχέδιο Ενίσχυσης Νοικοκυριών Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, τότε λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσό που αντιστοιχεί στο Σχέδιο Χαμηλοσυνταξιούχων. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίστηκε εξ’ αρχής ότι με την εφαρμογή του ΕΕΕ οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα λαμβάνουν σε καμία περίπτωση λιγότερα από όσα δικαιούνταν βάσει του Σχεδίου Χαμηλοσυνταξιούχων.
 
Με βάση τα πιο πάνω διευκρινίζεται προς όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους που έγιναν δικαιούχοι του ΕΕΕ, ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ΕΕΕ αν τα εισοδήματά τους είναι σύμφωνα με τα όρια που προνοούνται στη Νομοθεσία. Σε περίπτωση που υπερβαίνουν τα όρια αυτά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου (μικρή επιταγή), όπως συνέχιζε να εφαρμόζεται το Σχέδιο όλα τα προηγούμενα χρόνια, και καλούνται να μην ανησυχούν από ανυπόστατους ισχυρισμούς, οι οποίοι το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δημιουργούν αχρείαστη ανησυχία στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.