19/2/16

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης υπέγραψε σήμερα το Βιβλίο Συλλυπητηρίων, που ανοίχθηκε στην Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Λευκωσία, για τον θάνατο του τέως Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Boutros Boutros Ghali.

Ακολούθως, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε: «Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, υπέγραψα προ ολίγου το Βιβλίο Συλλυπητηρίων για τον θάνατο του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ και πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Εκφράζοντας τον κυπριακό λαό, πρέπει να υπομνήσουμε, πρώτον, τον ρόλο του ως έναν σταθερού, Αιγύπτιου, ικανότατου διπλωμάτη για την Κύπρο και, δεύτερον, τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ΓΓ του ΟΗΕ, για τις άοκνες προσπάθειές του να προωθήσει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περίοδο εκδόθηκε η ιστορική Έκθεση, δική του, για την Κύπρο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο γεγονός ότι το Κυπριακό δεν προχωρεί εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας, ή μάλλον πιο σωστά, της τότε τουρκοκυπριακής ηγεσίας, που ήταν ο κ. Ντεκτάς, ενώ στην ίδια Έκθεση αναφέρθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο ως την πιο στρατοκρατούμενη περιοχή στον κόσμο. Ακολούθησαν οι Ιδέες, τις οποίες κατέθεσε, προσπαθώντας να επιλυθεί το Κυπριακό και υπενθυμίζω ότι και αυτές οι Ιδέες προσέκρουσαν κυρίως στην τουρκική στάση.

Για αυτό και η μνήμη του συνδέεται με τις σημερινές προσπάθειες και ελπίζω η παρακαταθήκη που αφήνει να τιμηθεί αυτήν τη φορά».

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», που αφορά ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι ουσιαστικά για τη σκληρή στάση που τηρεί η τουρκοκυπριακή ηγεσία στο Κυπριακό, ευθύνη φέρει η Άγκυρα, η οποία ουσιαστικά παρεμβαίνει και προσπαθεί μέσα από τη λύση να συνεχίσει να κηδεμονεύει την Κύπρο και να αποκομίσει τα όποια οφέλη από αυτήν τη λύση, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Ρωσία στο Κυπριακό. «Γνωρίζουμε την παραδοσιακή στάση της Ρωσίας, η οποία στηρίζει την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά επιτρέψτε μου να μην παρέμβω σε αυτού του είδους τη συζήτηση. Προηγήθηκαν δημοσιεύματα από κάποιους τρίτους για κάποιες θέσεις που εξέθεσε σε Τουρκοκύπριους ο κ. Ερντογάν. Αυτά ποτέ δεν επισημοποιήθηκαν σαν θέσεις», σημείωσε ο κ. Υπουργός.

Τέλος, σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι πρόκειται για μια έμμεση επιβεβαίωση ότι όντως ο κ. Ερντογάν κινείται προς αυτές τις κατευθύνσεις, ο κ. Κασουλίδης απάντησε «Σε αυτό δεν θέλω να προεξοφλήσω. Διεξάγονται συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Θα δούμε».