19/2/16

ΣΥΝΟΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

19 Φεβ. 16
Τα τελευταία χρόνια διολισθαίνουμε επικίνδυνα προς τις Τουρκικές θέσεις. Το Κυπριακό έχει μπει σε νέα βάση η οποία επέτρεψε στην Τουρκία και στους συμμάχους της, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του προβλήματος. Σταδιακά το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής και κατοχής μετατράπηκε σε δικοινοτική διαφορά κατανομής των εξουσιών.
Η δε Τουρκία από εισβολέας και κατακτητής μετατράπηκε σε ουδέτερη χώρα την οποία ακόμα κι εμείς οι ίδιοι καλούμε, όχι να αποσύρει, ως οφείλει τα κατοχικά στρατεύματα να συμβάλει στην λύση του Κυπριακού, όπως καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες. Αντί να την εκθέτουμε στην διεθνή κοινότητα και να της επιβάλουμε κυρώσεις, εκεί και όπου μπορούμε, της απονέμουμε πιστοποιητικά καλής βούλησης γιατί λεκτικά δηλώνει πως επιθυμεί λύση και πως είναι δεκτική να συζητήσει την πτυχή των εγγυήσεων! Λες και το ζήτημα είναι αν θέλει ή όχι λύση και όχι το είδος της λύσης που επιδιώκει.
Οι διακοινοτικές συνομιλίες οδηγούνται σε διαδοχικά αδιέξοδα τα οποία όμως η Τουρκία επωφελείται, αξιοποιώντας το χρόνο για να αλλοιώσει τα δεδομένα του προβλήματος. Δημιούργησε το ψευδοκράτος το οποίο, σταδιακά και με την ανοχή μας τα τελευταία χρόνια, αναβαθμίζει. Ταυτόχρονα αλλοιώνει τον πολιτισμικό και δημογραφικό χαρακτήρα των κατεχομένων.
Αν όντως θέλουμε να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη λύση θα πρέπει:
Πρώτο: να χαράξουμε μια νέα διεκδικητική στρατηγική ικανή να καταστήσει ασύμφορη την κατοχή για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Συνέχιση της ίδιας αποτελεσματικής πολιτικής επιτρέπει στην Τουρκία είτε να επιβάλει τη δική της λύση είτε να παρατείνει ακόμα περισσότερο την κατοχή.
Δεύτερο: να επαναφέρουμε το Κυπριακό στον πραγματικό του χαρακτήρα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Να απαιτήσουμε ταυτόχρονα και παράλληλα διαπραγμάτευση με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα και την Τουρκία, για τα ζητήματα των στρατευμάτων των εποίκων και των εγγυήσεων. Μόνο έτσι θα τεθεί η Τουρκία ενώπιων των ευθυνών της. Άρνηση της να παρακαθήσει σε συνομιλίες πρέπει να γνωρίζει ότι θα οδηγήσει σε νέες κυρώσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τρίτο: να επαναφέρουμε τις συνομιλίες στη βάση αρχών και αξιών. Στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Μόνο έτσι θα είναι δίκαιη.