2/2/16

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του σήμερα στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στη διαρροή στο διαδίκτυο εγγράφου που δόθηκε στους συμμετέχοντες του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χθες.
 
Στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε τα ακόλουθα:
 
Ερώτηση: Η διαρροή του εγγράφου ήταν κάτι που δεν περιμένατε και πού το στηρίζετε;

Απάντηση: Θα σας πω γιατί δεν το περιμέναμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο τετρασέλιδο έγγραφο που ανέγνωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην παρουσία του κ. Ακιντζί. Μάλιστα, το έγγραφο ήταν μεταφρασμένο στα Ελληνικά όταν ενημέρωνε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και κάποια από τα μέλη του Συμβουλίου ζήτησαν αντίγραφο   του εν λόγω εγγράφου, αφού έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα της εμπιστευτικότητας των εγγράφων –με κάποιους μάλιστα από τους παρευρισκόμενους να εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ετίθετο τέτοιο θέμα. Τότε, δόθηκαν οδηγίες στον Γραμματέα να φέρει αντίγραφα για όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Μάλιστα το θέμα τη εμπιστευτικότητας των εγγράφων συζητήθηκε και αργότερα στο Εθνικό Συμβούλιο. Πρώτη φορά στο Εθνικό Συμβούλιο συζητείται περίπου για μία ώρα σε δυο περιπτώσεις το θέμα της εμπιστευτικότητας των εγγράφων.

Μετά το τέλος του Συμβουλίου, έγιναν μάλιστα και σχετικές δηλώσεις για το θέμα της εμπιστευτικότητας. Προκαλεί απογοήτευση το γεγονός ότι μόνο λίγες ώρες μετά που δόθηκε το έγγραφο το είδαμε στο φως της δημοσιότητας σε δυο ιστοσελίδες.

Θα πρέπει να μας προβληματίσει αυτό το θέμα, αυτός ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου –ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βέβαια θα αποφασίσει-, εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη, έχω αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί και θα πρέπει συνεχίσει τη λειτουργία του. Ενδεχομένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προχωρήσει με άλλου είδους ενημέρωση   και διαβούλευση με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Ίσως και να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνονται κατ’ ιδίαν ξεχωριστές συναντήσεις με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να υπάρχει και προστιθέμενη αξία από τέτοιες συναντήσεις.

Τίθεται το θέμα της εμπιστευτικότητας των εγγράφων. Είναι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει αν θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, εκφράζοντας την προσωπική μου εκτίμηση ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους να ενημερώνονται και να γίνεται συζήτηση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να μπορεί να γίνει και ουσιαστικός διάλογος αν όλοι επιθυμούμε να υπάρχει και προστιθέμενη αξία μέσα στις συναντήσεις.

Ερώτηση: Πώς θα γίνουν οι θεματικές αν τίθεται θέμα λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, αν θα συνεχίσει να λειτουργεί συλλογικά ή όχι;

Απάντηση: Είμαι σίγουρος ότι, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, είναι ένα θέμα που προβληματίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι, μέσα από τις θεματικές, μπορεί να βοηθηθεί η διαδικασία, είναι κάτι που επιθυμούμε, είναι κάτι που συζητήθηκε χθες και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση, απαντώντας στο ερώτημά σας αν το περιμέναμε. Όταν σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου γίνεται μια συμφωνία εμπιστευτικότητας από όλους τους παρευρισκομένους και ακολούθως σε δυο, τρεις τέσσερις ώρες βρίσκεται στο διαδίκτυο, λυπάμαι να αναφέρω ότι όλοι μας δεν είμαστε σοβαροί.     

Ερώτηση: Δυσκολεύει τον Πρόεδρο η δημοσιοποίηση αυτού του εγγράφου ή μήπως δεν τον δυσκολεύει;
Απάντηση: Φυσικά και τον δυσκολεύει. Για παράδειγμα μια από τις απαιτήσεις του κ. Ακιντζί είναι το θέμα του εδαφικού να συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας κι αν είναι δυνατόν εκτός Κύπρου, για το θέμα της εμπιστευτικότητας. Αναφέρει ότι δεν μπορεί να συζητά περιοχές που θα επιστραφούν με ονόματα και την ίδια στιγμή όλα αυτά να διαρρέουν στον τύπο. Δική μας θέση είναι ακριβώς το αντίθετο. Θα πρέπει όλα να συζητηθούν στην Κύπρο, να υπάρχει εμπιστευτικότητα και ακολούθως να δούμε πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Ποιος κερδίζει επιχειρήματα αυτή τη στιγμή;

Ερώτηση: Υπήρξε επικοινωνία του Προέδρου με τον κ. Ακιντζί;
 
Απάντηση: Όχι. Πρώτα να δούμε τα δικά μας και μετά να δούμε πώς θα χειριστούμε το θέμα με τον κ. Ακιντζί. Διερωτώμαι δημόσια τι αποσκοπεί η διαρροή ενός τέτοιου εγγράφου, ως έχει το έγγραφο. Το ότι διέρρευσε αυτούσιο το έγγραφο, δεν μπορώ να αντιληφθώ σε τι μπορεί να εξυπηρετεί μια τέτοια ενέργεια, πέρα από το να δημιουργηθούν προβλήματα στον   διάλογο.

Αναφέρω ότι κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε ασφαλή εκτίμηση γιατί όλα θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις στο τραπέζι των συνομιλιών. Εμάς ο στόχος μας είναι η ουσία και η ουσία είναι το περιεχόμενο του τελικού αποτελέσματος, το οποίο να μπορεί να γίνει αποδεκτό από το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και γι’ αυτό βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και γίνεται αυτή η προσπάθεια. Κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε ασφαλή εκτίμηση.

Ποτέ δεν είπαμε χρονικά πότε θα γίνει. Είπαμε το συντομότερο δυνατόν, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας. Βέβαια, κάποιοι ανέμεναν ότι, ειδικά για το θέμα του περιουσιακού, οι συζητήσεις θα κατέρρεαν από την πρώτη εβδομάδα. Κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσε να επιτευχτεί τέτοια πρόοδος που επιτεύχθηκε στο κεφάλαιο του περιουσιακού.

Ο τελικός στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι αποδεκτό από τον κυπριακό λαό. Και επαναλαμβάνω ότι αυτή είναι και η ξεκάθαρη θέση και του κ. Ακιντζί.