19/2/16

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στα εγκαίνια της Έκθεσης «Εκπαίδευση και Καριέρα 2016»

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στα εγκαίνια της Έκθεσης «Εκπαίδευση και Καριέρα 2016»


Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι και φέτος στην τελετή εγκαινίων της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης: «Εκπαίδευση και Καριέρα 2016». Η πρωτοβουλία αυτή, πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου (ΕΓΚ).

Η Έκθεση αυτή θεωρείται πλέον ένα σημαντικό εκπαιδευτικό γεγονός, το οποίο διοργανώνεται με την επιτυχή συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και τριών αξιόλογων και έμπειρων οργανισμών (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΕΓΚ). Η Έκθεση αποσκοπεί στην παροχή αναβαθμισμένης πληροφόρησης και συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους υποψήφιους φοιτητές μας.

Γενικότερα, η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου: «Εκπαίδευση και Καριέρα 2016» έχει στόχο να καταστεί πύλη, μέσω της οποίας τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, θα προσφέρουν προς τους υποψήφιους φοιτητές όλη την απαραίτητη ενημέρωση για τα προγράμματα σπουδών που διαθέτουν, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα, τα ίδια τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν την ευκαιρία να προβάλουν το έργο τους, να ενημερώσουν και να προσελκύσουν υποψήφιους φοιτητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των σκοπών και των ειδικών στόχων της Έκθεσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων. Το ευαίσθητο αυτό θέμα αποδεδειγμένα απασχολεί τους απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και γενικότερα τους νέους της Κύπρου. Παράλληλα, δίνεται μία καλή ευκαιρία σε υπηρεσίες εξεύρεσης εργασίας να προβάλουν το εύρος των δραστηριοτήτων τους. Οι γονείς, οι μαθητές, και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από αρμόδιους φορείς για τα κυπριακά, ελλαδικά και άλλα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του εξωτερικού, αλλά και για θέματα που αφορούν στις προοπτικές απασχόλησης, τόσο στον τόπο μας όσο και στην Ευρώπη.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον θεσμό της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης, ακριβώς επειδή στοχεύει στην ορθή πληροφόρηση του κοινού, αλλά και γιατί ενισχύει τις προσπάθειες για αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του τόπου μας. Η σημαντική αυτή δράση συμβάλλει στην προώθηση της Κύπρου ως περιφερειακού εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για ακαδημαϊκούς και φοιτητές από το εξωτερικό.

Με την ευκαιρία, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς το British Council Cyprus που συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά σε αυτήν τη διοργάνωση, με αντιπροσωπεία 40 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ευχαριστούμε επίσης τον Σύνδεσμο Συντονιστών Erasmus για τη συνεργασία, όπως επίσης και την Ελληνική Τράπεζα που χορηγεί το σπουδαίο αυτό γεγονός.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε στο ΚΕΒΕ, στην ΟΕΒ και στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου, γιατί με την πολύτιμη βοήθειά τους και την ενεργό εμπλοκή τους συμβάλλουν και φέτος στην υλοποίηση αυτού του θεσμού. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους συνεργάτες μου που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, η οποία ελπίζουμε να ολοκληρωθεί με κάθε επιτυχία.