11/2/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση «Εκπαίδευση και Καριέρα 2016»

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση «Εκπαίδευση και Καριέρα 2016»


Με ξεχωριστή χαρά σας καλωσορίζουμε και φέτος στη συνέντευξη Τύπου που διεξάγεται με αφορμή τη διοργάνωση της έκθεσης: «Εκπαίδευση και Καριέρα 2016». Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία αποτελεί μία μεθοδική και συλλογική δραστηριότητα, πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου. Η εκπαιδευτική έκθεση θα φιλοξενείται στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου, στο περίπτερο 6, από τις 19 έως τις 21 Φεβρουαρίου 2016.

Η Έκθεση αυτή θεωρείται πλέον ένα σημαντικό εκπαιδευτικό γεγονός, το οποίο με τη συμβολή των τριών αξιόλογων και έμπειρων οργανισμών (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΕΓΚ) αποσκοπεί στην παροχή αναβαθμισμένης πληροφόρησης και συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους υποψήφιους φοιτητές μας. Γενικότερα, η Διεθνής Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2016» έχει στόχο να καταστεί πύλη, μέσω της οποίας τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, θα προσφέρουν προς τους υποψήφιους φοιτητές όλη την απαραίτητη ενημέρωση για τα προγράμματα σπουδών που διαθέτουν, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα, τα ίδια τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν την ευκαιρία να προβάλουν το έργο τους, να ενημερώσουν και να προσελκύσουν υποψήφιους φοιτητές.

Επιπρόσθετα, η Έκθεση δίνει τη δυνατότητα για παρουσίαση προϊόντων που σχετίζονται με τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό, την τεχνολογία στην εκπαίδευση, αλλά και την τεχνολογία ευρύτερα, καθώς και άλλες υπηρεσίες που αφορούν στους νέους και τα ενδιαφέροντά τους. Κατά τη λειτουργία της Έκθεσης «Εκπαίδευση και Καριέρα 2016», πέραν των συμβουλευτικών υπηρεσιών που θα παρέχονται για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και καριέρας, θα δίνεται η δυνατότητα σε υπηρεσίες εξευρέσεως εργασίας να προβάλουν το εύρος των δραστηριοτήτων τους στο πολύ ευαίσθητο θέμα της απασχόλησης των αποφοίτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης, που, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες και τα ενδιαφέροντα των νέων της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που ασχολούνται με θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα στη φετινή Έκθεση συμμετέχουν οι παρακάτω υπηρεσίες του Υπουργείου μας:

·        Η Υπηρεσία Εξετάσεων, η οποία διοργανώνει της Παγκύπριες Εξετάσεις και άλλες εξετάσεις πιστοποιήσεων, προσλήψεων ή προαγωγών και φέρει την ευθύνη για τη διασφάλιση έγκυρων, αξιόπιστων και διαφανών εξεταστικών διαδικασιών, που προάγουν την αξιοκρατία.
·        Η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ), η οποία παρέχει συμβουλεύει μαθητές, νέους και άλλους ενδιαφερόμενους για   θέματα εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών.
·        Το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ), το οποίο σχετίζεται με ζητήματα αναγνώρισης τίτλων σπουδών.
·        Ο νεοσύστατος Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, ο οποίος μέσα από διαδικασίες που προνοεί ο Νόμος, αξιολογεί τα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης και πιστοποιεί την ποιότητα των   προγραμμάτων σπουδών τους.
·        Τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τα οποία προσφέρουν σύγχρονα Προγράμματα Σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Ειδικότερα φέτος, μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής έκθεσης, τα ΜΙΕΕΚ προγραμματίζουν και δύο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για τα εξής θέματα: α) Ετοιμάζοντας τους νέους για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, και β) Καλλιεργώντας δεξιότητες για τη διά βίου διαχείριση της σταδιοδρομίας.
·        Η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας.
 
Θεωρώ ότι η διοργάνωση της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο, ενώ παράλληλα συνεισφέρει στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων του Υπουργείου Παιδείας