26/2/16

Πληρωμές Εκταρικών Επιδοτήσεων 2015

Πληρωμές Εκταρικών Επιδοτήσεων 2015

 
Ικανοποίηση επικρατεί στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) που κατάφερε να υλοποιήσει τον εξαγγελθέντα, δύσκολο προγραμματισμό του, σε σχέση με την καταβολή των Άμεσων Ενισχύσεων του έτους 2015. Παρόλο που το έτος 2015 αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής της πολυδαίδαλης, νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς υλοποίηση της απαιτήθηκε η πλήρης αναμόρφωση των Πληροφοριακών Συστημάτων του Οργανισμού, ο εξαγγελθέντας προγραμματισμός πραγματοποιήθηκε χωρίς καμιά απολύτως απόκλιση. Αυτό οφείλεται στη σκληρή δουλειά όλων των συμμετεχόντων στο όλο εγχείρημα.
 
Η καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων συνεχίζεται, καθημερινά και ήδη έχει παραχωρηθεί ποσό που ξεπερνά τα €31 εκατομμύρια. Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου το εν λόγω ποσό θα εκτοξευθεί κοντά στα €43 εκατομμύρια που θα αποτελεί πέραν του 93% του συνολικού οικονομικού φακέλου, το οποίο να σημειωθεί ότι αφορά εξ ολοκλήρου Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
 
Παράλληλα, ο προγραμματισμός των Κεφαλικών Επιδοτήσεων υλοποιήθηκε στο ακέραιο και ήδη όλοι οι δικαιούχοι αιτητές, εκτός μεμονωμένων εξαιρέσεων, έχουν λάβει τις επιδοτήσεις τους. Συνολικό ποσό που ξεπερνά τα €3,3 εκατομμύρια παραχωρήθηκε σε ήδη 2,200 αιτητές από σύνολο 2,249 αιτητές.
 
Όσο αφορά το Μέτρο 13, ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα που αφορά μειονεκτικές περιοχές, οι επιδοτήσεις θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται στους δικαιούχους τους, το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη. Υπολογίζεται ότι θα παραχωρηθούν περί τα €8 εκατομμύρια σε 23,000 αιτητές.