11/1/16

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Αντιπρόεδρο
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα κ. Maroš Šefčovič.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Šefčovič δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο «καλύψαμε αρκετά θέματα. Πρώτο, τις προοπτικές της επανένωσης της Κύπρου και πώς η ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να είναι όσο πιο υποβοηθητική γίνεται για να δημιουργηθεί όσο το δυνατότερο πιο ευνοϊκή ατμόσφαιρα για τις καλές προοπτικές των διαπραγματεύσεων. Και είμαι ευτυχής που διαπιστώνω ότι οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς. Φυσικά υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει αλλά αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι πως υπάρχει καλή ατμόσφαιρα, καλή πρόθεση».

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης «όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις νέες ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά οι νέες ανακαλύψεις φυσικού αερίου αλλάζουν τη γεωδυναμική αυτής της περιοχής. Ελπίζω ότι αυτές οι νέες ανακαλύψεις θα μπορούν να λειτουργήσουν ως επιπρόσθετο γεφυρωτικό στοιχείο διότι σαφώς αυτές οι νέες ανακαλύψεις θα πρέπει να λειτουργήσουν προς όφελος ολόκληρης της περιοχής, ολόκληρης της Κύπρου. Και είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσε να έχει επίσης πολύ θετική επίδραση στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ».

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και έργα που είναι πολύ σημαντικά για την Κύπρο, όπως είναι μελέτες για τη δημιουργία έργου που αφορά τον ηλεκτρισμό που θα συνδέει την Κύπρο με το Ισραήλ, μετά την Κύπρο με την Κρήτη, καθώς και τις προοπτικές της Κύπρου σε ό,τι αφορά θέματα ηλιακής ενέργειας.