15/1/16

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

  • Θύμα της νεοφιλελεύθερης πολίτικής λιτότητας και των περικοπών το ΓΕΣΥ και ο δημόσιος τομέας υγείας
  • Μνημείο αναξιοπιστίας και εμπαιγμού των πολιτών οι εξελίξεις για το ΓΕΣΥ
Οι παλινδρομήσεις και η αλλοπρόσαλλη πολιτική των κυβερνώντων στο θέμα του ΓΕΣΥ στα τρία χρόνια διακυβέρνησης τους, αποτελούν πραγματικά μνημείο αναξιοπιστίας και εμπαιγμού των πολιτών.
Αρχικά δεσμεύτηκαν για υλοποίηση των συμφωνημένων σχεδιασμών για το ΓΕΣΥ. Στη συνέχεια αποφάσισαν την περιθωριοποίηση του ΟΑΥ. Ακολούθως παρουσίασαν νομοσχέδιο για μεικτό σύστημα. Μετά αποκάλυψαν ανοιχτά ότι στόχος τους ήταν το πολυασφαλιστικό.  Με την αλλαγή Υπουργού επέστρεψαν στον αρχικό σχεδιασμό για το ΓΕΣΥ. Χτες, ο Υπουργός Υγείας, εντελώς αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσε την οριστική εγκατάλειψη των κυβερνητικών σχεδιασμών για το ΓΕΣΥ, όπως ο ίδιος το είχε παρουσιάσει ενώπιον των κομμάτων και των εμπλεκομένων φορέων και εξάγγειλε το δήθεν «μίνι ΓΕΣΥ».
Η αρνητικότατη αυτή εξέλιξη, επιβεβαιώνει δυστυχώς τις προειδοποιήσεις  και τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ, ότι αν η ηγεσία και η κυβέρνηση του Συναγερμού δεν κατάφερναν να επιβάλουν το πολυασφαλιστίκο για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας χούφτας ασφαλιστικών εταιρειών, τότε θα έστελναν στις ελληνικές καλένδες το ΓΕΣΥ. Όχι τυχαία άλλωστε, το μόνο ζήτημα που διεκδίκησε και πέτυχε συνεχείς αλλαγές στο μνημόνιο η κυβέρνηση Συναγερμού- Αναστασιάδη, ήταν η αναβολή υλοποίησης του ΓΕΣΥ.
Θύμα, όμως, της μονομανούς επιδίωξης των κυβερνώντων να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της υγείας, δεν είναι μόνο το ΓΕΣΥ. Τραγικό θύμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας και των περικοπών πέραν των 100εκ. που έχουν επιβάλει οι κυβερνώντες, είναι και ο δημόσιος τομέας υγείας. Τον οποίο, αντί να στηρίξουν για να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών λόγω της κρίσης, οι κυβερνώντες τον έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση.
Καλούμε την κυβέρνηση Συναγερμού- Αναστασιάδη να εγκαταλείψει τις κοινωνικά ανάλγητες  της πολιτικές και στον χώρο της υγείας, επαναφέροντας τον συμφωνημένο σχεδιασμό για το ΓΕΣΥ και αυξάνοντας ουσιαστικά τις δαπάνες για την υγεία, τουλάχιστον στο επίπεδο που τις παρέλαβε. Διαφορετικά θα συνεχίσει να μας βρίσκει απέναντι της. 
15/01/2016