15/1/16

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό


Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο περιθώριο του διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αποτελεί μια ευκαιρία για να μεταφερθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ η πραγματική κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο και ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε πολύ συγκεκριμένα τον κ. Κυπριανού για τις συζητήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ειδικότερα για να σταλούν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα στην Τουρκία για πτυχές που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις. Και όπως όλοι συμφωνούμε καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η Τουρκία.

Θέλω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκφράσω την ευαρέσκεια του για την πρωτοβουλία του κ. Κυπριανού να συναντηθεί με τον Πρόεδρο και να μεταφέρει αυτά τα πολύ συγκεκριμένα μηνύματα».

Ερωτηθείς για τα μηνύματα αυτά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα μεταφερθούν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα επί πτυχών που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ενώ σε ερώτηση αν θα τεθεί και το θέμα των εγγυήσεων απάντησε ότι «σίγουρα θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα».

Κληθείς να αναφερθεί στις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νταβός, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνοντας τη σημασία της συνάντησης του Προέδρου με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κ. Ακιντζί, αφού είπε ότι «δίδεται ανάμεσα σε άλλα μια εσφαλμένη εικόνα από κάποιους ότι είμαστε στο παρά ένα της λύσης», επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτή η συνάντηση ακριβώς για να δοθεί η πραγματική κατάσταση πραγμάτων για το πού έχει επιτευχθεί πρόοδος, πού υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες. Και με την παρουσία εκεί του κ. Ακιντζί δεν θα ερμηνευτούν τα μηνύματα του Προέδρου ως προσπάθεια επίρριψης ευθυνών – κάτι που θα πρέπει να αποφεύγεται στο διάλογο – ενώ την ίδια στιγμή θα επιβεβαιωθεί η κατάσταση πραγμάτων και η ανάγκη να βρεθούν λύσεις που να μην ξεφεύγουν από τις αρχές και αξίες της ΕΕ και από το καθορισμένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Και είναι πολύ σημαντικό ο ΓΓ του ΟΗΕ να ακούσει αυτά τα πράγματα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Κληθείς να σχολιάσει τις ενστάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα της συνάντησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχω δει και ανακοινώσεις από κόμματα που θεωρούν ότι η συνάντηση αυτή είναι μια ευκαιρία ακριβώς για να μεταφερθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ η πραγματική κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες.

Από το 1977 που έχει ξεκινήσει ο διακοινοτικός διάλογος, υπάρχει κάποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας – που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι και ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών – που να μην είχε τέτοιες από κοινού συναντήσεις με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τον ΓΓ του ΟΗΕ;

Δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης μιας παράνομης οντότητας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κ. Ακιντζί στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, για παράδειγμα, όπου συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Πρόκειται για μια συνάντηση στο περιθώριο ενός διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος».

Ερωτηθείς για τη σημειολογία της συνάντησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στο Νταβός ως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας – υπάρχουν και σχετικά ανακοινωθέντα του Φόρουμ και μπορείτε να δείτε πώς προσφωνείται – και θα δείτε και τη Δευτέρα το πρόγραμμα συναντήσεων και επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στο διακοινοτικό διάλογο που γίνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ως ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας και σε αυτή τη συνάντηση (με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κ. Ακιντζί) θα παρακαθίσει ως ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Τέλος, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ασκείται κριτική σε πολλές περιπτώσεις προς την Κυβέρνηση από κάποιους και ασκείται ακόμη και όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να θέσει υπόψη του ΓΓ του ΟΗΕ την πραγματική κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες.