1/12/15

Συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αμερικής

Συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αμερικής για ενίσχυση της Συνεργασίας

 για Πρόληψη και Καταπολέμηση του Σοβαρού Εγκλήματος
 
Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της καταπολέμησης του σοβαρού εγκλήματος, ιδιαίτερα της τρομοκρατίας, διαπραγματεύτηκαν Συμφωνία για συνεργασία για πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος, η οποία υπογράφηκε σήμερα, Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου και την Πρέσβειρα των ΗΠΑ κα Kathleen Ann Doherty .

Σκοπός της Συμφωνίας είναι η πρόληψη και καταπολέμηση/εξιχνίαση σοβαρών αδικημάτων, τιμωρητέα με ποινή φυλάκισης πέραν του ενός έτους ή πιο σοβαρή ποινή, και ιδιαίτερα της τρομοκρατίας, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών για πρόσωπα για τα οποία υπάρχει υποψία ότι έχουν διαπράξει ή προτίθενται να διαπράξουν τέτοια αδικήματα.

Σε μια περίοδο όπου παρατηρείται έξαρση της τρομοκρατίας, η ενδυνάμωση της συνεργασίας Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη και επωφελής, στον εντοπισμό ύποπτων προσώπων, και κατ’ επέκταση στην πρόληψη και εξιχνίαση σοβαρών αδικημάτων, κυρίως τρομοκρατικών ενεργειών.

Η υπογραφή της Συμφωνίας αυτής είναι μια εκ των προϋποθέσεων για την ένταξη της Κύπρου στο Visa Waiver Programme των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το Visa Waiver Programme είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε πολίτες κρατών που έχουν ενταχθεί σε αυτό να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουρισμό ή για επιχειρηματικούς λόγους μέχρι 90 ημέρες, χωρίς να απαιτείται θεώρηση. Η Κύπρος εξέφρασε τη βούλησή της για ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα και για τον λόγο αυτό προχώρησε και στην έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων.
_____________