30/11/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη
για την Ειδική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ αναφορικά με την Ειδική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, στις Βρυξέλλες .

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε αρχικά ότι, μετά την Ειδική Σύνοδο, ο Πρόεδρος έχει μεταβεί στο Παρίσι για τις εργασίες της Συνόδου με όλους τους Αρχηγούς Κρατών για τις Κλιματικές Αλλαγές.

Σε ερώτηση για το ποια ήταν η κατάληξη της συνόδου και τι εκτίμηση υπάρχει, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Αυτή η ειδική Σύνοδος με την Τουρκία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση, την ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει μέσα από αυτό το φαινόμενο και, κατά δεύτερο, ήταν μια προσπάθεια να ενισχυθεί ή να επανεκκινήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως καταγράφεται και στην Κοινή Δήλωση». Ήταν κοινή πεποίθηση και αποτέλεσμα των συζητήσεων, που έγιναν, ότι χρειάζεται αυτή η συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκιά και την ΕΕ για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό [μεταναστευτικό]. Έχει αποφασιστεί κοινή δράση για αντιμετώπιση του φαινομένου […] και υπάρχουν και μηχανισμοί, οι οποίοι θα ελέγχουν πως θα προχωρήσει αυτή τη διαδικασία».

Σε ερώτηση αναφορικά με το για ποια πράγματα έδωσε μάχη η κυπριακή πλευρά στη Σύνοδο αυτή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αρχικά επισήμανε ότι η συζήτηση για το Κυπριακό και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ήταν ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνεσθε ότι η προσπάθεια να υπάρξουν συγκεκριμένες αναφορές στην Κοινή Δήλωση και ειδικότερα για Κεφάλαια που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παγώσει δεν θα ήταν μια ευχάριστη για μας εξέλιξη. Είναι σημαντικό το γεγονός για μας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες αναφορές».

Ερωτηθείς αν είχαν τα προσχέδια αναφορές που εμείς θέλαμε να απαλείφουν, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Στα προσχέδια υπήρχαν συγκεκριμένες αναφορές για τα κεφάλαια 15, 23, 24, 26 και 31, κεφάλαια, τα οποία έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2009. Τα προσχέδια έλεγαν ότι το Συμβούλιο χαιρετίζει την έναρξη προετοιμασίας από πλευράς Επιτροπής για άνοιγμα των συγκεκριμένων κεφαλαίων.   Όπως αντιλαμβάνεσθε, και το είπε και χθες ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Donald Tusk - θέλω να το σημειώσω είναι πολύ σημαντική η δήλωση του κ. Τουσκ - ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση που έγινε χθες, δεν κάνουμε μια νέα πολιτική διεύρυνσης, η πολιτική διεύρυνσης είναι εκεί, το διαπραγματευτικό πλαίσιο και οι αποφάσεις των Συμβουλίων είναι εκεί, και είναι αυτές που διέπουν την ενταξιακή πορεία της όποιας χώρας, όπως είναι, για παράδειγμα, και για την Τουρκιά και για άλλες χώρες.

Είναι σημαντικό για μας που υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο είναι σημαντική η συζήτηση που έγινε σε επίπεδο 29 Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Davutoğlu . Όπως αντιλαμβάνεσθε οι Αρχηγοί Κρατών που ζήτησαν τον λόγο, όλοι αναφέρθηκαν και στην ανάγκη ότι η Τουρκία πρέπει, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, να βοηθήσει και στην επίλυση του Κυπριακού για να βοηθηθεί, να ενισχυθεί, η ενταξιακή της πορεία και είναι κάτι το οποίο χαιρετίζουμε».

Σε σχόλιο όσον αφορά στο χρηματοδοτικό θέμα και ότι δεν ήταν δύσκολο να εξαιρεθεί η Κύπρος, διότι υπήρχαν ενστάσεις και από άλλες χώρες, οι οποίες δεν ήθελαν να συνεισφέρουν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Είναι αυτό, και επίσης είναι το γεγονός ότι έχει προστεθεί αναφορά στα κριτήρια που θα προβλέπει ο Οδικός Χάρτης για φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου. Ο Χάρτης θα πρέπει να εφαρμοστεί έναντι όλων των κρατών μελών. Αντιλαμβάνεσθε ότι η Τουρκία δεν το εφαρμόζει έναντι όλων των κρατών μελών, δεν το εφαρμόζει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει συμπεριληφθεί αυτή η συγκεκριμένη αναφορά, η οποία θεωρούμε ότι ήταν θετική εξέλιξη».

Σε ερώτηση αναφορικά με τη Γραπτή Δήλωση και γιατί χρειαζόταν να κατατεθεί, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε: «Η Γραπτή Δήλωση αποσκοπούσε σε δυο πράγματα: «Από τη μια να εξηγήσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις θέσεις μας όσον αφορά κάποιες από τις πρόνοιες της Κοινής Δήλωσης και από την άλλη ήταν απάντηση και σε Γραπτή Δήλωση που και η Τουρκία υπέβαλε, η οποία ξεκαθάριζε τη γνωστή της προσέγγιση στο Κυπριακό περί της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αμέσως στην εν λόγω γραπτή δήλωση της Τουρκίας και να αναφέρω και ένα - αν μπορεί να λεχθεί – παρασκήνιο: Εκφράστηκε και από τις δυο πλευρές πως είναι η τελευταία φορά που χρειάζονται να γίνουν αυτές οι αναφορές».

Ερωτηθείς γιατί ήταν παρασκήνιο αυτό και αν το είπαν σε t ê te -à- t ê te , ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: « Όχι το είπαν μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης των 29. Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης της Ειδικής Συνόδου. Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Davutoğlu είχαν όμως μια t ê te -à- t ê te , συνάντηση, είχαν μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων που επικεντρώθηκε στο να εκφράσουν επιθυμία για σύντομη επίλυση του Κυπριακού. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της συνομιλίας, της συζήτησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Τούρκο Πρωθυπουργό».

Σε διευκρινιστική ερώτηση αν αυτή η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Ειδικής Συνόδου, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε: «Δεν έγινε ειδική συνάντηση. Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν μπορούσε να γίνει, αλλά, μέσα στο πλαίσιο της ευκαιρίας που είχαν για σύντομη συνομιλία, εκφράστηκε η επιθυμία για επίλυση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατόν. Από κει και πέρα δεν μπορούσε και δεν ανέμενε κανείς να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση επί πτυχών του Κυπριακού. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις η ανταλλαγή απόψεων είναι πιο γενική».

Αναφορικά με το αν ήταν θετικός ο κ. Davutoğlu ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε:   «Εξέφρασε και ο ίδιος την επιθυμία ότι η Τουρκία επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού, την ίδια στιγμή που ο ίδιος συνέδεσε και την ενταξιακή πορεία της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ότι αν επιλυθεί το Κυπριακό θα είναι μια εξέλιξη ενισχυτική στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Είναι μια δήλωση που, είτε έμμεσα είτε άμεσα, αναγνωρίζει ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Θεωρούμε ότι γενικότερα τα αποτελέσματα της Ειδικής Συνόδου είναι θετικά τόσο όσον αφορά κάποιες από τις λεπτομέρειες αυτού του Σχεδίου Δράσης - αυτών που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές - αλλά και όσον αφορά στα τα πολιτικά μηνύματα που προκύπτουν μέσα από τη χθεσινή Ειδική Σύνοδο».