27/11/15

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης πραγματοποίησε, στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2015, επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία, σε συνέχεια πρόσκλησης του Υπουργού Περιβάλλοντος της χώρας κ. Marco Pomerants .
Στη διμερή συνάντηση με τον Εσθονό ομόλογό του, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τρόποι διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, στους τομείς που αφορούν στην προστασία και διαχείριση των περιοχών NATURA 2000, στη διαχείριση στερεών οικιακών αποβλήτων, με μέγιστη ανακύκλωση για κάλυψη των στόχων που θέτει η ΕΕ, και στην κλιματική αλλαγή εν όψει της Συνόδου του Παρισιού, τον Δεκέμβριο του 2015.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, έγινε αναλυτική παρουσίαση από τεχνοκράτες του Υπουργείου της Εσθονίας του συστήματος που εφαρμόζει με επιτυχία η χώρα για την ανακύκλωση συσκευασιών και το οποίο έχει ως αποτέλεσμα η Εσθονία να πετύχει πολύ υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης που φτάνουν το 90%. Πρόσθετα, ο κ. Κουγιάλης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί επιτόπου εγκαταστάσεις διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών , καθώς και σύγχρονα σημεία συλλογής και διαχωρισμού αποβλήτων συσκευασιών σε υπεραγορές.
Σε ό,τι αφορά στην διαχείριση του Δικτύου Φύση 2000, σημειώθηκε ότι αποτελεί τη βάση για την προστασία της βιοποικιλότητας και οικοτόπων των χωρών της ΕΕ. Οι δράσεις όμως προστασίας των περιοχών αυτών απαιτούν σημαντικό κόστος και οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι, χώρες όπως η Κύπρος και Εσθονία που έχουν σημαντικό ποσοστό εκτάσεων στο Δίκτυο, θα πρέπει να στηριχθούν με πόρους που θα διατίθενται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό από την ΕΕ. Πρόσθετα, σημειώθηκε ότι η προστασία των περιοχών αυτών πρέπει να προωθείται παράλληλα με ήπια ανάπτυξη για στήριξη των Κοινοτήτων που τις περιβάλλουν.
Ο κ. Υπουργός απεύθυνε πρόσκληση στον Εσθονό ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο, στο πλαίσιο συνεργασίας και ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.