25/11/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για τα 70χρονα του ΟΗΕ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην εκδήλωση για τα 70χρονα του ΟΗΕ


Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 70η επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Οργανισμός γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες και τα συντρίμμια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ορίζοντας ως κύριο στόχο του τη διατήρηση της ειρήνης, την αποτροπή των πολέμων και την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων ανάμεσα σε όλα τα έθνη της Γης.

Το προοίμιο του Καταστατικού Χάρτη απαριθμεί την εξάλειψη της μάστιγας του πολέμου και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως τους ακρογωνιαίους λίθους του οικοδομήματός του Οργανισμού.

Παρά την κριτική που του έχει ασκηθεί κατά την διάρκεια της 70χρονης ιστορίας του, ο ΟΗΕ παραμένει το αδιαμφισβήτητο σημείο αναφοράς στο στερέωμα των διεθνών σχέσεων.

Η ειρήνευση, η πρόληψη των συγκρούσεων και η οικοδόμηση της ειρήνης αποτελούν μερικούς εκ των βασικών πυλώνων δράσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΟΗΕ έχει κατορθώσει να αποτρέψει έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο και έχει μεσολαβήσει στον τερματισμό πάνω από 170 συγκρούσεων στον κόσμο.

Επί του παρόντος, περισσότεροι από 100.000 ειρηνευτές του ΟΗΕ υπηρετούν σε 16 διαφορετικές χώρες επιβλέποντας τη διατήρηση της ειρήνης. Μεταξύ αυτών και στην Κύπρο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή πολλές ένοπλες συγκρούσεις στην υφήλιο πιστοποιούν το γεγονός ότι η παγκόσμια ειρήνη εξακολουθεί να είναι ένα όραμα που δεν έχει επιτευχθεί.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος της ιστορίας του ΟΗΕ παραμένει η ανάδειξη της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ΟΗΕ έχει πράγματι αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, ιδιαιτέρως με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του 1948 και καθόρισε τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, για όλες τις γυναίκες και όλους τους άντρες και η οποία έθεσε τις βάσεις για περισσότερες από 80 διεθνείς συνθήκες και διακηρύξεις για τα αστικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα.

Ωστόσο, σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η φτώχεια, η πείνα, η παιδική θνησιμότητα, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες η απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης και του εξαναγκασμού εκατομμύριων ανθρώπων στην προσφυγιά και την εξαναγκαστική μετανάστευση, είναι προφανές ότι ως παγκόσμια κοινωνία έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα.

Εμείς, από την πλευρά μας λέμε ότι, ο Οργανισμός, παρά τις όποιες αδυναμίες, ελλείψεις και αποτυχίες του κατά τη διάρκεια της 70χρονης ιστορίας του, παραμένει το σημαντικότερο διεθνές φόρουμ, στο οποίο όλα τα έθνη μπορούν να έρθουν σε επαφή, να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν, να επιλύσουν τις διαφορές τους αλλά και να αντιμετωπίσουν συλλογικά τα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα που ξεπερνούν τα στενά σύνορα των κρατών. Σήμερα, ο ρόλος του ΟΗΕ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντικός και κρίσιμος για την αντιμετώπιση παλαιών κρίσεων και νέων προκλήσεων.

Την ίδια ώρα που αναγνωρίζουμε πόσο πολύτιμος και αναγκαίος είναι σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, παραμένουμε σε εγρήγορση αφού μπορούμε να διαγνώσουμε ότι έχει ανάγκη μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού για την αντιμετώπιση της σημερινής παγκόσμιας πραγματικότητας.

Η διεθνής τάξη και οι προοπτικές του 1945 δεν είναι οι ίδιες με αυτές του 2015. Παραδοσιακοί προσανατολισμοί ασφάλειας έχουν αλλάξει εξαιτίας νεοεμφανιζόμενων γεωπολιτικών συνθηκών.

Δεν μπορούμε πλέον να περιορίσουμε τα ζητήματα της ειρήνης και της σταθερότητας σε διαφορές μεταξύ και εντός των εθνών, αφού μη-κρατικοί φορείς, όπως είναι οι τρομοκράτες, έχουν αμφισβητήσει τη διεθνή τάξη, οδηγώντας σε φαινόμενα θρησκευτικού φονταμενταλισμού, βίαιου εξτρεμισμού και εκτοπισμού δια της βίας. Παράλληλα, νέες παγκόσμιες απειλές έχουν επίσης προκύψει, όπως η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Εβδομήντα χρόνια αργότερα, για άλλη μια φορά από τους παγκόσμιους ηγέτες αναμένεται να επιδείξουν πολιτική ικανότητα και όραμα, έτσι ώστε να ανοικοδομήσουν εκ νέου διαλυμένες κοινωνίες και να βρουν το δρόμο προς μια καινούργια ανανέωση.

Η μεταναστευτική κρίση που σοβεί στην περιοχή μας, αλλά και η επέκταση του τρομοκρατικού κύματος στην καρδιά της Ευρώπης, όπως το ζήσαμε με το πρόσφατο βάναυσο κτύπημα στο Παρίσι και στο παρελθόν σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συνιστούν τεράστιες προκλήσεις για τον ΟΗΕ.

Οι πρόσφατες εξελίξεις ενισχύουν την πεποίθηση μας πως οι δραματικές αυτές εξελίξεις συνιστούν πρόκληση για το σύγχρονο διεθνές σύστημα, ούτως ώστε να διευρύνει το πεδίο συνεργασίας, μέσω του ΟΗΕ, προκειμένου να καταστήσει πιο αποτελεσματική την παρέμβαση του στις περιοχές που σοβούν οι κρίσεις.

Η Κύπρος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών από τις 20 Σεπτεμβρίου 1960, υποστηρίζει σταθερά την πρωταρχική σημασία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και του Καταστατικού Χάρτη του, συμμετέχει εποικοδομητικά στις εργασίες του ΟΗΕ και συνεισφέρει στην προώθηση των σκοπών και των αρχών του Οργανισμού, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ικανότητας του να υπηρετεί πιστά το διεθνές δίκαιο. Επίσης, ως μια χώρα που φιλοξενεί ή τυγχάνει της προστασίας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στη Κύπρο, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, για αυτό και εκφράζω ευγνώμονες ευχαριστίες προς τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας ιδιαίτερα, μέσα από τις αποφάσεις των οποίων έχουμε πετύχει του ευεργετήματος, μέσα από την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης, να αποτρέψουμε χειρότερα από όσα αντιμετωπίσαμε.

Δεν ξεχνούμε ότι ο αγώνας του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, βασίζεται και νομιμοποιείται από την πληθώρα ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζουν το απαράδεκτο στάτους κβο και τη βίαιη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου, καλώντας για την επανένωσή της και την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής. Ψηφίσματα και αποφάσεις που, δυστυχώς, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.
 
Με αυτή την ευκαιρία θέλω να επαναλάβω ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε με σθένος να εργαζόμαστε άοκνα, προκειμένου να υλοποιηθεί το κοινό όραμα του λαού μας, ο οποίος επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού μέσα από μια βιώσιμη, διαρκή και λειτουργική λύση. Μια λύση που να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις αξίες και τις αρχές τόσο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών όσο και του Κοινοτικού Κεκτημένου, με βάση πάντα τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων του 1977 και του 1979, καθώς και του 2006, και επίσης με την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Μια λύση που θα οδηγήσει στην εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια κυριαρχία, μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Ένα κράτος που είναι και θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών, και του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων από τρίτες χώρες και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί. Σε αυτή μας την προσπάθεια προσβλέπουμε στην ενεργό στήριξη του ΟΗΕ.

Εβδομήντα χρόνια μετά, ο Χάρτης του ΟΗΕ και οι στόχοι του Οργανισμού παραμένουν σήμερα επίκαιροι. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε ένα κόσμο που θα κυριαρχεί η ειρήνη, η δημοκρατία και η ευημερία.

Στο πλαίσιο αυτό, η επέτειος από την ίδρυση του ΟΗΕ είναι και μία ευκαιρία για όλα τα κράτη να αναλογιστούν τι είναι αυτό που απαιτείται προκειμένου να ανανεώσουν την αφοσίωσή τους στις αρχές του Οργανισμού.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει αφοσιωμένη σε αυτές τις αρχές του Οργανισμού. Και εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας στο σημαντικό ρόλο του ΟΗΕ για την επίλυση του κορυφαίου εθνικού μας προβλήματος.
   
Μία από τις παραμέτρους είναι στην ποθητή περίπτωση που πετύχουμε λύση, η όλη λύση να υπαχθεί στο κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε να υπάρχει η ανταπόκριση στις εύλογες ανησυχίες είτε της μιας είτε της άλλης κοινότητας, για τη σοβαρότητα και την αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε τα όσα θα συμφωνήσουμε.

Θέλω θερμά να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου για την ετήσια διοργάνωση αναλόγων εκδηλώσεων. Πολύ περισσότερο συγχαίρω τον Χρίστο Θεοδούλου για την εκλογή του στη θέση του Αντιπροέδρου των Συνδέσμων Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο του.