5/10/15

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την Ετήσια Έκθεση
του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ετήσια Έκθεση, που καλύπτει την περίοδο Μαΐου 2014 – Μαΐου 2015, του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη.

Επιδίδοντας την Έκθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι «ο θεσμός έχει διεισδύσει στην κοινωνία με οριζόντιες πολιτικές και πάντα στοχεύει στη νέα γενιά, στους νέους μας, τους οποίους θέλουμε και ενεργούς πολίτες, αλλά και την εμπλοκή τους στα κοινά, ώστε να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών.

Έχουμε επίσης εμπλέξει και το Στράτευμα και την Αστυνομία σε πάρα πολλές δράσεις που έχουν σχέση με ανθρωπιστικά θέματα, ακριβώς διότι υποβοηθά στο να φέρει και αυτές τις Υπηρεσίες του κράτους κοντά στον πολίτη, όπως είναι ο Παρατηρητής της Γειτονιάς, η Πολιτική Άμυνα κ.ά.».

Πρόσθεσε ότι «το στράτευμα μεταφέρει από το ξενοδοχείο Χίλτον 260 κρεβάτια, που είναι σε καλή κατάσταση και τα οποία δίνονται σε οργανώσεις και σε άπορες οικογένειες. Αυτό αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορεί το κράτος, η Πολιτεία, να βοηθήσει και να δείξει το ανθρώπινο της πρόσωπο».

Παραλαμβάνοντας την Έκθεση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε «την απόλυτη ικανοποίησή μου για το έργο που επιτελεί ο Επίτροπος Εθελοντισμού.

Το γεγονός ότι μέσα σε δύο χρόνια έχει δημιουργηθεί μια πιο έντονη συνείδηση του συντονισμού που πρέπει να υπάρχει μεταξύ εθελοντικών οργανώσεων, αλλά και οριζόντια διάδραση σε όλους τους τομείς της ζωής γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών - από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Αστυνομία, το Στρατό, τις συνεργασίες με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες της ΕΕ, τις νομοθεσίες που προωθούνται κ.λ.π. – δημιουργεί τις βασικές υποδομές του πόσο πολύ ο εθελοντισμός μπορεί να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του κράτους, αλλά και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους. Διότι ουδέποτε είναι δυνατόν ένα κράτος να μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες, είτε ανθρωπιστικές είτε άλλως πως. Ακόμα, η δράση των εθελοντών σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η καταπολέμηση και η πρόληψη της χρήσης των ναρκωτικών ή εξαρτησιογόνων ουσιών είναι από τα σημαντικότερα έργα που επιτελούνται».

Απευθυνόμενος στον Επίτροπο, ο Πρόεδρος είπε ότι «θεωρώ ότι η παρουσία της Υπηρεσίας, ιδιαίτερα ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ήταν ένα από τα ων ουκ άνευ καθήκοντα της Πολιτείας, το οποίο με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι έχετε φέρει σε πέρας με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Και η αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει ο Επίτροπος Εθελοντικών Οργανώσεων, μέσα από τον επιδεικνυόμενο σεβασμό και τη συνεργασία των μέχρι σήμερα διάσπαρτων εθελοντικών οργανώσεων, νομίζω αποτελεί δικαίωση της επιλογής και της κυβερνητικής απόφασης.

Εύχομαι ό,τι καλύτερο και ακόμη περισσότερα θετικά αποτελέσματα και είμαι βέβαιος ότι με τη θέσπιση των σχετικών νομοθεσιών θα είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί στην αξιοποίηση του εθελοντισμού».

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι η Έκθεση «περιλαμβάνει βασικά στοιχεία, όπως το πόσοι συνάνθρωποι μας έχουν βοηθηθεί, που ανέρχονται σε περίπου 14.000 οικογένειες, με τη στήριξη φυσικά της Πολιτείας, του εθελοντικού κινήματος και των πολιτών».

Πρόσθεσε ότι από το Γραφείο του Επιτρόπου προωθούνται σημαντικές νομοθεσίες, όπως «ο εκσυγχρονισμός του Νόμου περί Ιδρυμάτων, Σωματείων και Λεσχών, ο οποίος θα θέσει τη διαχείριση των οικονομικών τους σε μια πιο σωστή βάση, οι υποδομές στα Σπίτια του Εθελοντή που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται, καθώς επίσης και το έγγραφο πολιτικής της κοινωνίας των πολιτών, που επίσης θέτει τη συνεργασία του κράτους με την κοινωνία των πολιτών σε μια πιο σωστή βάση μετά από παρεμβάσεις φυσικά και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όλα αυτά τα κάνουμε ακριβώς για να δώσουμε τη σωστή βάση στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και για να αναβαθμίσουμε τον Εθελοντισμό», κατέληξε.

______________