30/10/15

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΑΝΤΗΛΑΡΗ



 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΑΝΤΗΛΑΡΗ
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας σε μια ξεχωριστή και καθόλου συνηθισμένη εκδήλωση παρέλαβε στις 22 Οκτωβρίου 2015 από την οικογένεια Κακούλλη μια σημαντική δωρεά με έγγραφα, τεκμήρια και ακριβά μυστικά για την τέχνη της τυποβαφικής των σταμπωτών μαντηλιών, μιας τέχνης η οποία υπήρξε ακμάζουσα βιοτεχνία στην πόλη της Λευκωσίας από τα τελευταία μεσαιωνικά χρόνια έως τις μέρες μας.

Είναι αξιοσημείωτο πως η δωρεά αυτή προέκυψε μέσα από την έκθεση «Τα Σταμπωτά Μαντήλια και ο Τελευταίος Μαντηλάρης» που οργανώθηκε στο Μουσείο και βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία έως το τέλος Οκτωβρίου. Η έκθεση παρουσίασε την τέχνη των σταμπωτών μαντηλιών, μια τέχνη που καθόρισε τις ενδυματολογικές παραδοσιακές συνήθειες των  γυναικών αλλά και των αντρών της Κύπρου από το 18ο αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ου. Τα εκθέματα προέρχονταν από τις συλλογές του Λεβέντειου Μουσείου, την Υπηρεσία Κυπριακής  Χειροτεχνίας ενώ πολλά άλλα και σημαντικά αντικείμενα παραχωρήθηκαν από την οικογένεια του Τελευταίου Μαντηλάρη, οικογένεια Κακούλλη, για τις ανάγκες της έκθεσης.

Η δυναμική της έκθεσης, η επαφή και οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν με την οικογένεια Κακούλλη, ήταν αυτά που άνοιξαν το δρόμο για τη δωρεά τριών τετραδίων με πολύτιμες μυστικές συνταγές για τη βαφή των σταμπωτών μαντηλιών του Κυριάκου και Λεωνίδα Κακούλλη και επιπλέον έγγραφο, με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου 1937, της συμφωνίας προς Ίδρυση Γενικής Εταιρείας  Γιασματζήδων (δηλ. μαντηλάρηδων) υπό την επωνυμία «Ευρής Μιχαήλ και Αδελφοί Κακούλλη» και πιστοποιητικό (certificate με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 1938) συνεταιρισμού της εταιρείας Evris Michael and Kakoulli Brothers of Nicosia.

Ο ρόλος της ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κύπρου κας Ευφροσύνης Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου υπήρξε καθοριστικός στην σχετική απόφαση της οικογένειας Κακούλλη.

Τα αντικείμενα που ευγενώς πρόσφερε η οικογένεια στο Μουσείο αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την ιστορία της βιοτεχνικής παραγωγής της πόλης μας  και  ίσως αποτελέσουν και αφορμή ώστε αυτή η τέχνη να αναβιώσει και να διατηρηθεί στην παράδοση.

Είναι πολύ ευοίωνο και αισιόδοξο το γεγονός, ότι οι εκθέσεις του Μουσείου, όχι μόνο προσελκύουν σημαντικούς αριθμούς επισκεπτών, αλλά επιπλέον πείθουν και προκαλούν τέτοιες δωρεές.

Την ιδιαίτερα σημαντική αυτή δωρεά προς το Ιστορικό Μουσείο της πόλης επεσήμανε η παρουσία στην εκδήλωση του Δημάρχου Λευκωσίας κυρίου Γιωρκάτζη και της κυρίας Φωτεινής Παπαδοπούλου εκ μέρους του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Συνδέσμου Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. Τόσο ο κύριος Γιωρκάτζης όσο και η κυρία Παπαδοπούλου ευχαριστώντας θερμά τους εκπροσώπους της οικογένειας Κακούλλη, ευχήθηκαν η ευγενική χειρονομία τους να βρει μιμητές.