Δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ
07/10/2015
Τα αποτελέσματα των επαφών του στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ ανέλυσε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας, από την αμερικανική πρωτεύουσα, στην εκπομπή στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στον διμερή διάλογο με την αμερικανική κυβέρνηση και στις συναντήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα, για το ενδεχόμενο ενός Ταμείου Στήριξης για τη λύση του Κυπριακού, κυρίως για παροχή τεχνοκρατικής βοήθειας σε περίπτωση λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:
Ερ: Υπάρχουν συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα από τις επαφές;
Απ: Σχετικά με τις επαφές με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και τις επαφές που έχουν γίνει και από τα Ηνωμένα Έθνη με αυτούς τους δύο Οργανισμός: Τόσα χρόνια μιλάμε για μια βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, νομίζω ότι χρειάζεται να δώσουμε και μια τεχνοκρατική ουσία σε αυτό που λέμε «βιώσιμη και λειτουργική λύση». Χρειάζεται να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Χρειάζεται να γίνουν όλες αυτές οι μελέτες, ώστε πραγματικά να είναι μια ενοποιημένη οικονομία, να κτιστεί ένα μακροοικονομικό πλαίσιο για μια ενιαία οικονομία, να ξέρουμε τι πραγματικά παράγουν τόσο η οικονομία των κατεχομένων όσο και οι Τουρκοκύπριοι, ποια είναι τα πραγματικά δημοσιονομικά δεδομένα, ποια είναι τα πραγματικά νομισματικά δεδομένα, ποιο είναι το πραγματικό ισοζύγιο πληρωμών, να δούμε πώς αυτά μπορούν να ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο, να γίνουν εκτιμήσεις για το μέλλον, πώς πραγματικά μπορεί να κυλήσει αυτή η οικονομία.
Εκεί που θα πρέπει να γίνουν τομές και στην οικονομία των Τουρκοκυπρίων, να γίνουν. Εμείς, έχουμε αλλάξει τα πάντα στη δική μας οικονομία. Ενδεχόμενα, να χρειαστεί κι αυτοί να κάνουν δραστικές αλλαγές.
Χρειάζεται η συνδρομή του ΔΝΤ, αυτοί έχουν την τεχνογνωσία, ξέρουν τις κυπριακές πραγματικότητες και πρέπει να δουλέψουμε σοβαρά και με επιστημοσύνη. Γίνονται επαφές και είναι διατεθειμένοι να μας βοηθήσουν σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία και με τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και με τις δύο κοινότητες. Στο επόμενο διάστημα, θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά αυτά τα θέματα, που είναι τα πραγματικά θέματα ουσίας.
Ερ: Θα μας βοηθήσουν, ουσιαστικά, να διαμορφώσουμε ένα οικονομικό μοντέλο και αυτό θα γίνει μέσα από μελέτες και αυτή την τεχνοκρατική βοήθεια που θα μας παράσχουν και μένουμε μέχρις εκεί, δεν έχουν να συμβάλουν σε οτιδήποτε άλλο; Και το ρωτάω αυτό και λόγω των επαφών του κ. Eide για το Ταμείο Στήριξης, που είναι κάτι άλλο.
Απ: Εγώ έχω μιλήσει για την τεχνική βοήθεια που θα μας δώσουν αυτοί οι δύο Οργανισμοί, μετά από τη συμφωνία που θα κάνουμε σε αυτά τα θέματα που έχω προαναφέρει, τα οποία είναι ουσιώδη. Παράλληλα, ναι, γίνονται κάποιες διεργασίες και σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και, ενδεχόμενα, με κάποια συνδρομή αυτών των δύο Οργανισμών, αλλά και σε συνεννόηση με κυβερνήσεις εντός και εκτός της ΕΕ, ούτως ώστε να γίνει πραγματικότητα η δημιουργία ενός Ταμείου που θα χρηματοδοτήσει μέρος του κόστους της λύσης, μέρος του κόστους της ανοικοδόμησης. Βρίσκεται σε κάποια αρχικά στάδια αυτή η προσπάθεια, αλλά, νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί και αυτή.
Ερ: Το Ταμείο Στήριξης είναι δουλειά που κάνουν μόνο τα Ηνωμένα Έθνη και ο κ. Eide ή συμβάλλουμε κι εμείς και κάνουμε παράλληλες προσπάθειες;
Απ: Για το Ταμείο Στήριξης, έχουμε κι εμείς επαφές. Προσπαθούμε όλοι, νομίζω, να συνδράμουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ερ: Είναι ζητήματα που τα συζητήσατε κι εσείς;
Απ: Ναι, τα έχουμε αναφέρει. Γίνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτές οι επαφές, για να πιέσουμε προς αυτές τις κατευθύνσεις. Τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν υπόψη τους αυτά τα θέματα, αλλά υπάρχει ένας συντονισμός από τα Ηνωμένα Έθνη προς αυτή την κατεύθυνση.
Ερ: Η επόμενη κίνηση από πλευράς ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας ποια θα είναι για «να βάλουμε το νερό στ’ αυλάκι»;
Απ: Νομίζω ότι, όταν οριστικοποιηθούν οι όροι της εμπλοκής τους και διασαφηνιστεί ο ρόλος του καθενός, θα γίνει επίσημη αίτηση από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης και στη συνέχεια, πιστεύω, θα έρθουν στην Κύπριο να κάνουν κάποιες πρώτες επαφές, ούτως ώστε να δρομολογηθούν αυτές οι πάρα πολύ σημαντικές μελέτες για το μέλλον αυτού του τόπου.
Ερ: Αυτό είναι που κάνει η κυπριακή κυβέρνηση. Οι Τουρκοκύπριοι πώς εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, ή δεν εμπλέκονται;
Απ: Κοιτάξτε, πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των Τουρκοκυπρίων. Διότι, πρακτικά πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα; Πρακτικά, θα πρέπει να πάει το ΔΝΤ να μπει στις τράπεζές τους στον βορρά, στις δικές τους υπηρεσίες, να ελέγξει τα βιβλία, να δει τα πραγματικά δεδομένα. Και είναι γι’ αυτό τον λόγο που και οι δύο ηγέτες, τον περασμένο Ιούλιο, έχουν εξουσιοδοτήσει τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών να κάνει κάποιες προκαταρτικές επαφές με αυτούς τους δύο Οργανισμούς –όπως και έχει κάνει. Νομίζω δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, επειδή και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται την ανάγκη αυτής της συνεισφοράς.
Ερ: Σχετικά με τις επαφές σας με την αμερικανική κυβέρνηση για διμερή θέματα. Τι κάνατε, τι θα κάνετε;
Απ: Βρίσκομαι εδώ [στην Ουάσιγκτον], κατόπιν πρόσκλησης της αμερικανικής κυβέρνησης, με τη συνοδεία ομάδας τεχνοκρατών που αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, και αντιπροσωπεία του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι ένας θεσμοθετημένος διμερής διάλογος για θέματα οικονομίας.
Έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά οι σχέσεις των δύο χωρών σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά θέλουμε να δώσουμε περισσότερη ουσία. Αγγίζουμε θέματα συμμετοχής της Κύπρου σε κάποια αμερικανικά προγράμματα, κάποια προγράμματα που αφορούν Αμερικανούς επενδυτές, τους οποίους επιθυμούμε να φέρουμε πιο κοντά στις κυπριακές πραγματικότητες. Ενδεχόμενα, να τους φέρουμε σε επαφή μέσω κάποιων προγραμμάτων ή και πλατφόρμων με τους δικούς μας επιχειρηματίες.
Αυτή είναι η αρχή ενός διαλόγου. Υπάρχει μια σειρά θεμάτων –ακόμα και φορολογικών, τα οποία έχουμε αγγίξει-, για να δώσουμε μια πραγματική ουσία στη βελτίωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών προς όφελος και της κυπριακής οικονομίας και της ανάπτυξης αυτού του τόπου. Νομίζω ότι, στο επόμενο διάστημα, θα έχουμε πιο απτά αποτελέσματα.
Τώρα, γίνονται κάποιες συζητήσεις, εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης συμμετέχει η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών κα Amanda Sloat, αλλά έχουμε ήδη πραγματοποιήσει κάποιες επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών και το Συμβούλιο Προώθησης Ανάπτυξης. Αυτές οι επαφές θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν αύριο και νομίζω ότι, με την επιστροφή μας στην Κύπρο, θα έχουμε κάτι πιο απτό.