1/10/15

Παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών στην Υπουργική Συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική

Παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών στην Υπουργική   Συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική

 
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε τη Τετάρτη ( 30.9.15)  σε Υπουργική Συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας   των Ηνωμένων Εθνών, υπό τη Προεδρία του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών κ. Sergey Lavrov ,   με θέμα   τις  διευθετήσεις   των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική και την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στη περιοχή.

Ο κ. Κασουλίδης, αφού χαιρέτισε τη Ρωσική πρωτοβουλία να συγκαλέσει ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας σ’ ένα τόσο επίκαιρο θέμα,   έκανε αναφορά σε μερικά βασικά σημεία.

Κατά αρχήν τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι και παραμένουν στην κορυφή της διεθνούς τάξης και νομιμότητας, πρέπει όμως   να προσαρμοστούν στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ασφάλειας ενώ   τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών   πρέπει να καταστούν και πάλι αξιόπιστα και να είναι εφαρμοστέα.

Επισήμανε ότι καμία κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί από μία και μόνο δύναμη ή από ένα μόνο εκ των   ενδιαφερομένων μερών και σημείωσε ότι η πολυπλοκότητα των κρίσεων απαιτεί αποτελεσματική και αλληλο-ενισχυόμενη πολυμερή διπλωματία. Υπογράμμισε ακολούθως ότι   η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της στη διευθέτηση των συγκρούσεων στη γειτονιά μας μέσα από ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και πολιτικών. Τόνισε την σημασία της πολιτικής της πρόληψης   στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών και σημείωσε ότι ο κοινωνικο-οικονομικός και πολιτικός αποκλεισμός, η ανεργία των νέων και η περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση εξυπηρετούν αυτούς που εκτρέφουν τον εξτρεμισμό.

Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε τη μοναδικότητα της κάθε χώρας που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους   προκλήσεων. Σχετικά με την Λιβύη είπε ότι   ο  σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει καθυστερήσει πολύ και υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο όταν αυτό συμβεί, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη να παράσχουν υποστήριξη στο τομέα της μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας, στη δημιουργία θεσμών και στην οικονομική στήριξη.

Σε ότι αφορά τη Συρία,   είπε ότι είναι προφανές ότι η προσέγγισή μας μέχρι τώρα δεν έχει ανακουφίσει το δράμα του συριακού λαού, ούτε έχει διευκολύνει μια πολιτική διευθέτηση. Το ανακοινωθέν της Γενεύης παραμένει κλειδί και το ίδιο είναι   η ανάγκη για μια ρεαλιστική διαδικασία πολιτικής μετάβασης, πρόσθεσε.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο Da'esh και είπε ότι αυτό συνιστά απειλή για όλους. Υπάρχουν, είπε,   πολλά που μπορούν να γίνουν στο θέμα της παρακολούθησης και διακοπής των χρηματοδοτικών ροών προς τους τρομοκράτες και σημείωσε ότι πτυχές αυτού του ζητήματος έχουν συζητηθεί και αλλού κατά τη διάρκεια   της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και είναι   προφανές ότι είναι αναγκαία μια πιο σθεναρή δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας   στο θέμα αυτό.