28/10/15

Νέο10-ετές ομόλογο αναφοράς λήξεως 4 Νοεμβρίου 2025 - €1 δισ. 4,25%

Νέο10-ετές ομόλογο αναφοράς λήξεως 4 Νοεμβρίου 2025 - €1 δισ. 4,25%

Η ΚυπριακήΔημοκρατία, η οποία αξιολογείται από τους Οίκους Πιστοληπτικής Αξιολόγησης ως B3/BB- /B+/BL (σταθερή/θετική/θετική/σταθερή) προχώρησε χθες στην δεύτερη κοινοπρακτική έκδοση του έτους μετά την έκδοση του 7-ετούς ομολόγου (λήξης Μαΐου 2015). Το νέο ομόλογο αναφοράς ύψους €1 δισ. (ημερ. λήξης 4 Νοεμβρίου 2025) έχει ονομαστικό επιτόκιο και απόδοση 4,250%. Οι τράπεζες Barclays, Goldman Sachs International, HSBC και Nomura ενήργησαν από κοινού ως ανάδοχοι της εν λόγω έκδοσης.
Πλαίσιο Πολιτικής
·         Ο αντικειμενικός σκοπός της έκδοσης ευθυγραμμίζεται με την υφιστάμενη Στρατηγική Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας για περαιτέρω επέκταση της καμπύλης επιτοκίων, την διαχείριση του κινδύνου αναχρηματοδότησης μέσω της άμβλυνσης του χρονοδιαγράμματος λήξεως χρέους, τη βελτίωση των σχέσεων με το επενδυτικό κοινό και την επέκταση της επενδυτικής βάσης.
Κύρια σημεία τηςσυναλλαγής
·         Η Κυπριακή Δημοκρατία εκμεταλλευόμενη τις σταθερές συνθήκες στις αγορές και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P’s και τους Fitch, προχώρησε στην έκδοση νέου 10-ετούς ομολόγου αναφοράς με ημερομηνία λήξης την 4 η Νοεμβρίου2025 σε συνδυασμό με προσφορά για ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούνιο του 2019 (επιτόκιο 4,75%), τον Φεβρουάριο του 2020 (επιτόκιο 4,625%) και τον Μάιο του 2020 (επιτόκιο 6,50%).
·         Της έκδοσης προηγήθηκε μια σειρά συναντήσεων με επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη και Μόναχο.
·         Ο σκοπός της προσφερόμενης επιλογής για ανταλλαγή ομολόγων σε συνδυασμό με την νέα έκδοση ήταν να δοθεί στους επενδυτές σε υφιστάμενα ομόλογα που λήγουν το 2019 και 2020 η ευκαιρία να ανταλλάξουν μέρος ή όλα τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους σε νέα 10-ετή ομόλογα, βοηθώντας έτσι την επέκταση της καμπύλης επιτοκίων δευτερογενούς αγοράς της Δημοκρατίας, μειώνοντας ταυτόχρονα τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Δημοκρατίας κατά τα έτη 2019 και 2020.
·         Η έκδοση ανακοινώθηκε επίσημα την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015, στις 2 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης, με αρχική κατευθυντηρία γραμμή απόδοσης 4,50%, ώστε να δοθεί χρόνος στους επενδυτές να μελετήσουν την συναλλαγή πριν την αναμενόμενη εκτέλεσή της κατά την επόμενη μέρα. Οι ανάδοχοι άρχισαν να λαμβάνουν ενδείξεις ενδιαφέροντος από τους επενδυτές για την προσφορά ανταλλαγής και την νέα έκδοση κατά τη διάρκεια του απογεύματος.
·         Την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015, στις 9 π.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης, με συνολικές ενδείξεις ενδιαφέροντος ύψους πέραν των €1,8 δις, το βιβλίο προσφορών άνοιξε με μειωμένη κατευθυντήρια γραμμή απόδοσης 4,375%.
·          Το βιβλίο προσφορών συνέχισε να μεγαλώνει κατά την διάρκεια του πρωινού με μεγάλο ενδιαφέρον από την διεθνή επενδυτική κοινότητα, κάτι το οποίο οδήγησε στην περαιτέρω μείωση της κατευθυντήριας γραμμής απόδοσης στο επίπεδο 4,25-4,30% και τελικά στον καθορισμό της τελικής απόδοσης και του επιτοκίου στο χαμηλότερο επίπεδο του 4,25%.
·          Το συνολικό βιβλίο προσφορών ξεπέρασε σε ύψος τα €3,35 δις, κάτι το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό προσφορών που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από την επιστροφή της στις αγορές τον Ιούνιο του 2014.
·          Η εν λόγω συναλλαγή είναι μόλις η δεύτερη του είδους της που έχει εκτελεστεί στην Ευρώπη από κράτος και η τρίτη στην Ευρώπη συνολικά από εκδότες ομολόγων. Με την μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε επιτεύχθηκε ο στόχος της επίτευξης μεγαλύτερης ζήτησης για την νέα έκδοση.
·          Παρά την μακρύτερη διάρκεια, το εύρος ( spread ) στο νέο 10-ετές ομόλογο είναι σημαντικά μικρότερο από το αντίστοιχο εύρος στο 7-ετές ομόλογο που εκδόθηκε εντός του τρέχοντος έτους.
·          Η επιτυχία της έκδοσης αντικατοπτρίζει τη ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην οικονομική ανάκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στατιστική κατανομή έκδοσης
·          Υψηλή διεθνής ζήτηση με τους επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελούν το 62% της τελικής κατανομής.
·          Οι διαχειριστές κεφαλαίων καθώς και οι τράπεζες/ιδιωτικές τράπεζες έδωσαν ισχυρή συμμετοχή με ποσοστά 52% και 23% της τελικής κατανομής.