14/9/15

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο δείπνο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο δείπνο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών
14/09/2015


Σας καλωσορίζω στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μιλώντας με διακεκριμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα παντός άλλου τις διεθνείς αγορές, τη διεθνή ανταγωνιστικότητα, θέλω να πω ότι οι συμβουλές σας είναι εκείνες που μας οδήγησαν στο να καταστήσουμε την κυπριακή ναυτιλία, ίσως, μια εκ των πρωταγωνιστριών: τρίτη στην Ευρώπη, δέκατη στον κόσμο.

Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι, με τους ταχείς ρυθμούς εκσυγχρονισμού που προχωράμε, μέσα και από τις δικές σας συμβουλές, από τη σοφία που η πείρα δημιουργεί, θα διαδραματίσουμε ακόμη σημαντικότερο ρόλο.

Ένα από τα εκκρεμούντα θέματα που θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη, ακόμα περισσότερο, των προσπαθειών μας είναι και οι συνομιλίες που έχουν επαναρχίσει για λύση του κυπριακού προβλήματος. Όπως καλά γνωρίζετε, η Τουρκία, λόγω της στάσης που τηρεί μη αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει επιβάλει από το 1985 ένα εμπάργκο στην αποδοχή/υποδοχή πλοίων σε τουρκικούς λιμένες. Συνεπώς, μια λύση του Κυπριακού θα ανοίξει νέες προοπτικές για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία.

Μέχρι στιγμής παρατηρείται σημαντική πρόοδος στον μεταξύ μας διάλογο. Υπάρχουν, βεβαίως, και τα προβλήματα. Σαράντα ένα χρόνια μετά αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούνται τετελεσμένα που πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμα, τα οποία προσπαθούμε, όμως, παρά ταύτα, να αντιμετωπίσουμε, έχοντας ως βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το γεγονός ότι είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ.

Και αυτό που είναι επιδίωξη μας είναι να απαλλαγούμε βεβαίως από τον κατοχικό στρατό, να επανενώσουμε τη χώρα στη βάση μιας ομοσπονδιακής δομής –όπως είχε συμφωνηθεί από παλαιότερα: διζωνικής, δικοινοτικής-, με ισχυρές όμως τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης και με διασφάλιση, το σημαντικότερο, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θέλω να ελπίζω ότι η προσπάθειά μας θα ευοδωθεί, εάν ιδιαίτερα προς τούτο συμβάλει και η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να είναι η κατέχουσα χώρα.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ διότι είμαστε σε ένα στάδιο, στο οποίο οι λεπτοί χειρισμοί είναι σημαντικότεροι από τη δημοσιοποίηση είτε προόδου είτε και προβλημάτων.

Πιστεύω ότι τελικά η προσπάθεια που καταβάλλουμε θα ευοδωθεί και θα είμαστε σε μια ανάλογη περίπτωση σε θέση να εξαγγείλουμε, αλλά και να διαφωτίσουμε επαρκώς τον κυπριακό Ελληνισμό και όχι μόνον, για τη συμφωνία. Ούτως ή άλλως, είναι βασική προϋπόθεση ότι η όποια συμφωνία δεν υπογράφεται από ηγέτες, αλλά εγκρίνεται μέσα από δημοψήφισμα από τον κυρίαρχο λαό.

Συνεπώς, αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα σε αυτή την προσπάθεια. Είναι καλά γνωστό ότι η επικρατούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη. Όσο ο χρόνος περνά, τόσο χειροτερεύουν τα δεδομένα στην κατεχόμενη πατρίδα μας και, τουλάχιστον, το όραμά μου δεν είναι να δω να χάνεται άλλη μια πατρίδα.

Αντίθετα, αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να εργαστούμε όλοι, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με πραγματισμό και με διεκδικητικότητα, βεβαίως, αλλά αν αφήσουμε να εξελίσσεται ο χρόνος άπραγος, το μόνο που διασφαλίζουμε είναι τη θεμελίωση των τετελεσμένων, κάτι το οποίο θα είναι η απαρχή του τέλους.

Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι εκτίμηση των δεδομένων, αξιοποίηση του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ρόλου που απέκτησε η Κύπρος και που διαδραμάτιζε ανέκαθεν. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, πλην ελαχίστων εκατονταετηρίδων, τις υπόλοιπες της τρισχιλιετούς ιστορίας μας ήμασταν πάντοτε από κάποια κατοχή, διότι η Κύπρος είναι σε τέτοιο σημείο που εξυπηρετούσε τα στρατηγικά και όχι μόνο συμφέροντα των διαφόρων κατακτητών.

Εκφράζω και πάλι την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή μου, διότι φιλοξενώ ανθρώπους που διακρίνονται και διακρίθηκαν μέσα από τις ατομικές τους προσπάθειες, πολλές φορές και τις δυσκολίες, και που είναι σήμερα στην κορυφή των επιχειρηματιών και συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία και της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου.