Πρώτη Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση για το Υπουργείο Άμυνας
Για Εκπαίδευση Προσωπικού σε Έρευνα και Διάσωση
Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ημερομηνίας 3.9.2015, έχει εγκριθεί δράση του Υπουργείου που υποβλήθηκε στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2013 του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων με τίτλο «Εκπαίδευση για το πλήρωμα των ελικοπτέρων Agusta Westland 139 προκειμένου να αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή ικανότητα κατά τη διάρκεια επιτήρησης συνόρων και έρευνας και διάσωσης».
Η δράση είχε προϋπολογισμό ύψους €1.076.428,18 και αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (95%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (5%). Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη πρώτη χρηματοδότηση που λαμβάνει το Υπουργείο Άμυνας από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και εντάσσεται στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του νεοσύστατου Γραφείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Η χρηματοδοτούμενη δράση αφορά στην παροχή εκπαίδευσης σε αποστολές Έρευνας και Διάσωσης κατά την επιτήρηση συνόρων και υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας μεταξύ Ιουλίου 2013 και Ιουλίου 2014. Η εκπαίδευση διήρκησε 11 μήνες και υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:
α. Εκπαίδευση για εκτέλεση αποστολών Έρευνας και Διάσωσης κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας (εκπαίδευση δώδεκα Ιπτάμενων, έξι χειριστών Βαρούλκου και έξι Διασωστών),
β. Εκπαίδευση εκπαιδευτών για εκτέλεση αποστολών Έρευνας και Διάσωσης κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας (εκπαίδευση δύο Ιπταμένων, δύο χειριστών Βαρούλκου και δύο Διασωστών).
γ. Πραγματοποίηση τριών σεμιναρίων Διαχείρισης Πληρωμάτων (CrewResourceManagement- CRM) και απονομή πιστοποιητικών σε 62 στελέχη του ΓΕΕΦ/ΔΑ.
Το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, που είναι ένα από τα τέσσερα Ταμεία Αλληλεγγύης, αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία της ΕΕ όσον αφορά στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής και στη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου. Το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων στηρίζει οικονομικά τα κράτη-μέλη της ΕΕ για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την υποστήριξη των σημείων ελέγχου κατά την είσοδο στην Δημοκρατία.
Η έκρυθμη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οδηγεί σε αυξημένη διακίνηση παράνομων μεταναστών στην θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κύπρο και κατ’ επέκταση αυξημένη πιθανότητα να προκύψουν περιστατικά Έρευνας και Διάσωσης ατόμων που έχουν επιβιβαστεί σε σκάφη με σκοπό να εισέλθουν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία ή να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο σαν ενδιάμεσο σταθμό για μετάβαση σε άλλες χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, η υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης είχε άμεσα αποτελέσματα στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για Έρευνα και Διάσωση κατά την επιτήρηση συνόρων.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΠΡΟΟΔΟΣ, ΕΥΗΜΕΡΙΑ