8/9/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου στην τελετή διδυμοποίησης της Κοινότητας Χλώρακας με τον Δήμο Σαλαμίνας Ελλάδος


Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου στην τελετή διδυμοποίησης της Κοινότητας Χλώρακας με τον Δήμο Σαλαμίνας Ελλάδος


Αγαπητοί φίλοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Είναι με μεγάλη χαρά που δέχθηκα να απευθύνω αυτόν τον σύντομο χαιρετισμό στη σημερινή τελετή διδυμοποίησης της ιστορικής Κοινότητας της Χλώρακας με τον εξίσου ιστορικό Δήμο της Σαλαμίνας Ελλάδος.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να ενώνουν τις δυνάμεις τους, να ενισχύουν και να εμπλουτίζουν τις μεταξύ τους συνέργειες προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, Δήμοι και Κοινότητες της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτό επιβάλλεται, εκ των πραγμάτων, μέσα από την κοινή ιστορική μας διαδρομή, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας.

Η Χλώρακα και η Σαλαμίνα είναι δύο ζωντανά και δυναμικά κύτταρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομική ανάπτυξη, τον τουρισμό και την ευημερία, προς όφελος πρώτα των μόνιμων κατοίκων τους.

Η Χλώρακα δεν είναι πλέον η φτωχή Κοινότητα του 1955-1959, όπου, λόγω του έρημης και απομονωμένης τότε ακτής, είχε επιλεγεί ως ο τόπος για τη μυστική άφιξη από την Ελλάδα του Στρατιωτικού Αρχηγού του Αγώνα της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα Διγενή και για την παραλαβή των πρώτων φορτίων οπλισμού.

Να προσθέσω, για ενημέρωση των φίλων από τη Σαλαμίνα, πως το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί σημαντικό μνημειακό χώρο, όπου σήμερα το πλοιάριο «Άγιος Γεώργιος» που μετέφερε πυρίτιδα και πυρομαχικά για τον αγώνα, εκτίθεται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο υπόστεγο-μουσείο.

Για αυτό αναφέρθηκα προηγουμένως σε ιστορική Κοινότητα, λόγω, κυρίως, της προσφοράς της Χλώρακας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

Κυρίες και κύριοι,

Η Χλώρακα, σήμερα, είναι μια ανεπτυγμένη τουριστική περιοχή, με σύγχρονα κτίρια, υποδομές και ανέσεις, χάρις στην εργατικότητα των κατοίκων της, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και την οικονομική ανάπτυξη.

Το ίδιο ισχύει και για τον Δήμο της Σαλαμίνας Ελλάδος, που είναι ένα ζωντανό μνημείο ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού. Το γεγονός, βέβαια, που κατέστησε ευρύτερα γνωστή τη Σαλαμίνα στην αρχαιότητα, είναι η ναυμαχία της Σαλαμίνας που διεξήχθη στις 22 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. μεταξύ των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών και της Περσικής Αυτοκρατορίας. Χάρις στη στρατηγική ευφυΐα του Θεμιστοκλή, ο ελληνικός στόλος κατέστρεψε 300 περσικά πλοία και ως αποτέλεσμα ο Ξέρξης Α’ υποχώρησε στην Ασία με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του. Τον επόμενο χρόνο, τα απομεινάρια του περσικού στρατού ηττήθηκαν αποφασιστικά στη μάχη των Πλαταιών.

Μερικοί ιστορικοί πιστεύουν πως σε περίπτωση περσικής νίκης, θα σταματούσε η ανάπτυξη της Αρχαίας Ελλάδας, καθώς και του δυτικού πολιτισμού. Να προσθέσω πως το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας περιλαμβάνει πλήθος ευρημάτων, αρχής γενομένης από τους οικισμούς και τα νεκροταφεία της προϊστορικής περιόδου, που αποτελούν δείγμα της ένδοξης ιστορίας της.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή η διδυμοποίηση βρίσκει, χρονικά, τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα σε δύσκολες συγκυρίες και ευαίσθητες καταστάσεις, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Λόγω, επίσης, των επικείμενων εκλογών στην Ελλάδα και των διαβουλεύσεων που διεξάγονται εδώ στην Κύπρο για επίλυση του εθνικού μας θέματος και τερματισμό της διαίρεσης της νήσου.
Η ενότητα πολιτικής ηγεσίας και λαού είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε προηγουμένως αναγκαία και επιβεβλημένη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις, για να μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Εύχομαι να ευοδωθούν οι προσπάθειες και οι θυσίες του λαού, τόσο εδώ στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.

------------------

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών η Έπαρχος Πάφου κα Μαίρη Λάμπρου.