27/9/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση μνήμης για τα 60χρονα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, στην Νέα Υόρκη



Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2015, στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια, εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 60 χρόνων από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκαν τέσσερις εν ζωή αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και τελούσε υπό την αιγίδα του Κυπριακού Προξενείου στη Νέα Υόρκη.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τα 60 χρόνια από τον απελευθερωτικό αγώνα, ενώ παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα από την χορωδία του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 (Σ.Ι.Μ.Α.Ε.) κ. Ανδρέας Μαϊμαρίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τους Έλληνες της διασποράς για το έργο που επιτελούν και την προσφορά τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου. Έκανε μια ιστορική αναδρομή του αγώνα κατά των Άγγλων αποικιοκρατών που οδήγησε την Κύπρο στην ανεξαρτησία, ενώ συγκινητική ήταν η αναφορά του στα παλληκάρια που έπεσαν στο πεδίο της μάχης: Το «Μολών Λαβέ» του Γρηγόρη Αυξεντίου, τον Κυριάκο Μάτση, τα παλληκάρια του Λιοπετρίου, οι εννέα νέοι που απαγχονίστηκαν από τους Άγγλους κατακτητές.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ κ. Θάσος Σοφοκλέους ευχαρίστησε τον απόδημο Ελληνισμό των Ηνωμένων Πολιτειών για το έργο τους και τον πόθο τους για την πατρίδα τους. Αναφέρθηκε στην έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα με τον Μακάριο και τον Διγενή, με τον κυπριακό λαό να στέκεται αγέρωχος για τέσσερα χρόνια πολεμιστής στα βουνά, στις πεδιάδες, στις πόλεις στα χωριά. «Πείνασε ο λαός μας, δίψασε, κρύφτηκε σε σπήλαια και τις οπές της γης, διωκόμενος, καταζητούμενος, κακουχημένος, βασανιζόμενος και άντεξε», είπε ο κ. Σοφοκλέους.

Χαιρετισμούς, επίσης, απηύθυναν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, εκ μέρους του Γενικού Προξένου της Ελλάδας κ. Γιώργου Ηλιόπουλου και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Δημήτριος.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη συγκίνηση που προκάλεσε η εξαιρετική εκδήλωση, κυρίως λόγω της παρουσίας των τεσσάρων ζώντων ηρώων του απελευθερωτικού κινήματος και τόνισε ότι επιστρέφει πίσω στην Κύπρο με ακόμα μεγαλύτερο βάρος για τον αγώνα που θα συνεχίσει για την επανένωση και την απελευθέρωσή της.

Ακολούθως, ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε την ομογένεια για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον, τη συνεπή στήριξη και την ειλικρινή αγάπη της προς τον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό, ενώ εξήρε την προσφορά της προς τον Ελληνισμό και την Κύπρο, η οποία είναι ανεκτίμητη, και συνεχάρη τη χορωδία του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής για το εξαίρετο πρόγραμμα που παρουσίασαν. «Σας ευγνωμονώ εκ μέρους της πολιτείας, εκ μέρους του Κυπριακού Ελληνισμού, εκ μέρους του ιδίου προσωπικά», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εν συνεχεία εξήρε τον αγώνα των νέων στον απελευθερωτικό αγώνα, οι οποίοι δεν νοιάστηκαν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για το πόσο ωραία ήταν τα νιάτα, αλλά τα θυσίασαν και έδωσαν τη ζωή τους για να δώσουν την ελευθερία στην Κύπρο και για αυτό θα πρέπει και εμείς να δώσουμε μάχη για να τους τιμήσουμε.

Βεβαίως δεν ευθύνονται οι αγωνιστές αν άλλη ήταν η πορεία εκείνη του αγώνα, συνέχισε ο Πρόεδρος, όμως είναι εκείνος ο αγώνας που επέτρεψε να ζήσουμε ελεύθεροι και να ζούμε ακόμη ελεύθεροι για να έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε αυτό που από λάθη, και δικά μας, έχουν προκαλέσει στην πατρίδα μας. Αυτό που προσπαθούμε είναι μέσα την αδήριτη ανάγκη που τα σφάλματα μάς οδήγησαν, είπε, αλλά και η Τουρκία, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα αξιοποίησε την ευκαιρία για να εισβάλει και κατέχει το ένα τρίτο της πατρίδας μας, είναι να δημιουργήσουμε ή να μετεξελίξουμε τη σημερινή μορφή του κράτους σε ένα ομοσπονδιακό καθεστώς.

Ακολούθως, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε την περηφάνια που νιώθει όταν αναφέρεται στον πολιτικό του πατέρα, τον Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος έκανε κατορθωτή την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας τα δίκαια, τις αξίες, τις αρχές, το κεκτημένο, που αποτελούν τη βάση του διαλόγου, ώστε να μειωθεί κάθε συνέπεια από ένα οδυνηρό συμβιβασμό.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες για να δώσουμε ελπίδα στους νέους, να δώσουμε τις προοπτικές της προκοπής, αλλά και ταυτόχρονα να διασώσουμε τον Κυπριακό Ελληνισμό από τους κινδύνους που διατρέχει αν παραμείνουμε απλά στα συνθήματα. Τα συνθήματα μπορεί να καθορίζουν τον στόχο δεν καθορίζουν την στρατηγική. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή έτσι ώστε μακριά από λαϊκισμούς, μακριά από κενά περιεχομένων λόγια, μακριά από άπιαστους στόχους, να μην γίνουμε μάρτυρες άλλης χαμένης πατρίδας. Και αυτό που είναι το καθήκον μου να εργαστώ να μετατρέψω την Κύπρο σε μια χώρα ελευθερίας, ειρήνης, δικαιοσύνης και ευημερίας, έναν χώρο όπου θα μπορούν να συμβιώνουν ειρηνικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και όχι μόνο», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τέλος, οι οργανωτές τίμησαν με πλακέτες τους τέσσερις αγωνιστές της ΕΟΚΑ κ. Ανδρέα Μαϊμαρίδη, κ. Θάσο Σοφοκλέους, κ. Παναγιώτη Ζερβέ και κ. Ρογήρο Σιηπιλλή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας κα Άντρη Αναστασιάδη, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον κ. Γιώργος Σιακαλής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Βασίλειος Φιλίππου, μέλη της διπλωματικής αποστολής και πολλοί ομογενείς.