30/9/15

Ο Υπουργός Οικονομικών επέδωσε τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2016

Ο Υπουργός Οικονομικών επέδωσε τον Κρατικό Προϋπολογισμό
για το 2016 στον Πρόεδρο της Βουλή των Αντιπροσώπων


Τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2016 επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Επιδίδοντας τον Προϋπολογισμό, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Σας έχω επιδώσει τον Προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, αλλά και τον τριετές μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό και αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως πρόκειται για έναν ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό. Έχουμε φροντίσει να περιοριστεί πλήρως το έλλειμμα και αυτό μάς επιτρέπει να περιορίσουμε τα βάρη που θα φορτώναμε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του τόπου μας για την κάλυψη αυτού του ελλείμματος.

Έχουμε έναν ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό, ο οποίος όμως διαθέτει το περιθώριο για μια νενομισμένη αύξηση των κρατικών δαπανών, κυρίως των αναπτυξιακών. Με αυτόν τον τρόπο, της δημοσιονομικής εξυγίανσης από τη μια, αλλά και της αποτροπής πρόσθετων μέτρων και επιβαρύνσεων από την άλλη, αλλά αντιθέτως με τη στοχευμένη αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών, υπηρετούμε τους στόχους που προσδιορίσαμε: Την ενθάρρυνση της πορείας ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε με τρόπο οριστικό την οριστική αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, αλλά και την δημιουργία προϋποθέσεων για ένα πολύ πιο υγειές, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο.

Να σας ευχαριστήσω προκαταβολικά για την ετοιμότητα του νομοθετικού σώματος να εξετάσει σε λεπτομέρεια και να αποφασίσει έγκαιρα για τον προτεινόμενο Προϋπολογισμό».

Παραλαμβάνοντας τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο κ. Ομήρου είπε: «Ο Υπουργός Οικονομικών, όπως προβλέπεται από του Συντάγματος καθορισμένες προθεσμίες, κατέθεσε σήμερα τον ετήσιο Προϋπολογισμό για το 2016. Όπως επίσης προβλέπεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τον κανονισμό της Βουλής, τάχιστα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού θα μελετήσει διεξοδικά σε σειρά συνεδριάσεων τον ετήσιο Προϋπολογισμό για το 2016 και έπειτα θα καλέσει ενώπιον της τους Υπουργούς για τα κονδύλια που περιλαμβάνονται για τα διάφορα Υπουργεία και άλλους κρατικούς λειτουργούς.

Εντός του Δεκεμβρίου και αφού ο Υπουργός Οικονομικών απευθύνει ομιλία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως είθισται, το Σώμα θα προχωρήσει στη συζήτηση και την ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού.

Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσω με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτελεί μια κορυφαία λειτουργία του νομοθετικού Σώματος, της Βουλής των Αντιπροσώπων. Είναι για αυτό που και σε σειρά συνεδριάσεων ή μέσω της αρμόδιας Επιτροπής που επιλαμβάνεται και μελετά τον Προϋπολογισμό και επίσης η Ολομέλεια συνέρχεται είτε σε διήμερη είτε σε τριήμερη συνεδρία για να δώσει την ευκαιρία σε όλα τα μέλη του Σώματος να τοποθετηθούν επί του Προϋπολογισμού. Είναι ο σημαντικότερος νόμος που εξετάζεται κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Ασφαλώς, ο Προϋπολογισμός κατατίθεται σε μια περίοδο, κατά την οποία υπάρχουν ακόμα οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που εκδηλώθηκε βίαια το 2013. Όλοι προσβλέπουμε στην οριστική έξοδο από την κρίση, να περάσουμε σε πολιτικές ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να στηρίξουμε τις ευπαθείς και αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.

Είμαι βέβαιος ότι μέσα σε αυτό το πνεύμα θα συζητηθεί αυτός ο Προϋπολογισμός στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία».

__________________