7/8/15

Δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Την πεποίθηση ότι η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας βρίσκεται στη σωστή πορεία, με όλους τους εμπλεκόμενους να κατανοούν πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξορθολογισμό, εξέφρασε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι έγινε εποικοδομητική διαπραγμάτευση με τις συντεχνίες για την επίτευξη συμφωνίας για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στον δημόσιο τομέα, γεγονός που καταδεικνύει τη θέληση όλων των ενδιαφερόμενων να εξευρεθούν οι φόρμουλες εκείνες που θα βελτιώσουν την παρούσα κατάσταση.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πετρίδης είπε:

«Ερώτηση: Δεν φάνηκε, εκτός και αν δεν το είδαμε να έχετε ιδιαίτερα προβλήματα στις διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες για να πετύχετε τη Συμφωνία.

Απάντηση: Πάντοτε νομίζω πρέπει να φαίνεται το αποτέλεσμα. Σίγουρα έγιναν εντατικές διαβουλεύσεις, έγιναν πολλές συναντήσεις και σε τεχνικό και σε ανώτατο επίπεδο. Υπήρχε θέληση και από τις δύο πλευρές να συνεχίσουμε, να επανέλθουμε στην ομαλότητα. Για να επανέλθουμε στην ομαλότητα και να αρχίσουν να δίνονται αυξήσεις στο προσωπικό, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έπρεπε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα, έναν μηχανισμό βιωσιμότητας του κρατικού μισθολογίου. Οι συντεχνίες επέδειξαν μια υπευθυνότητα. Εμείς σεβαστήκαμε και τις συλλογικές συμβάσεις και τα θέσμια που αφορούν τα εργασιακά θέματα. Βρήκαμε και έναν μηχανισμό να ενδυναμώσουμε τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτήν τη διαβούλευση. Και καταλήξαμε αισίως. Έγινε ένας εντατικός, αθόρυβος διάλογος με αίσιο αποτέλεσμα. Και ελπίζω να επικυρωθούν και από τα συλλογικά όργανα των συντεχνιών η πρόταση που από κοινού καταλήξαμε.

Ερώτηση: Είναι ικανοποιημένες οι συντεχνίες, επομένως, ας μην αποτελεί πονοκέφαλο.

Απάντηση: Όπως και όλοι μας θα θέλαμε να παίρνουμε αυξήσεις από τώρα και πολλές αυξήσεις. Έτσι βάζουμε κάτω τα οικονομικά δεδομένα, βλέπουμε ποιες είναι οι δυνατότητες και του προϋπολογισμού και της οικονομίας. Έχουμε συμφωνήσει ότι αυτή τη στιγμή αυτές είναι οι δυνατότητες, ότι εξερχόμαστε όντως από την κρίση πιο γρήγορα και θα πρέπει να επανέλθουμε στην ομαλότητα το συντομότερο δυνατό. Η ομαλότητα είναι το 2017 όσον αφορά τις αυξήσεις και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι το 2017 αν όλα πάνε καλά, αν όλα συνεχίσουν ομαλά, τότε θα επανέλθουν οι αυξήσεις με λελογισμένο τρόπο και η ομαλότητα.

Ερώτηση: Πως θα καθορίζεται η αύξηση; Ωραία είπατε και χθες στην ανακοίνωση θα δοθούν αυξήσεις ίσες με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό στην πράξη πως μπορεί να μεταφραστεί, ποιος θα καθορίζει και με ποιο τρόπο την αύξηση;

Απάντηση: Δεν θέλω να σας κουράσω με τεχνικά, αλλά η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ είναι αυτό που λέμε η αύξηση των εισοδημάτων όλης της οικονομίας. Όταν αυξάνονται τα εισοδήματα βλέπουμε πόσα είναι αυτά τα εισοδήματα της αύξησης και βλέπουμε πώς θα τα διαμοιράσουμε. Αυτό που θέλουμε από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι να πάρει την αναλογία του. Ούτε πολύ περισσότερα, ούτε πολύ λιγότερα από αυτήν την αύξηση. Αυτήν τη στιγμή, οι αυξήσεις ήταν αυτόματες. Υπήρχαν η ΑΤΑ, οι προσαυξήσεις, οι γενικές αυξήσεις, αυτά όλα παραμένουν αν το επιτρέπει ο γενικός ρυθμός ανάπτυξης. Δηλαδή αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι τέτοιος, θα μπορεί να δίνεται όπως δίνεται αυτή τη στιγμή η ΑΤΑ και οι προσαυξήσεις. Αν είναι περισσότερος τότε θα μπορεί να υπάρχει και ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης για τις γενικές αυξήσεις όπως άλλωστε γίνεται και σήμερα. Αν είναι λιγότερος όμως, δεν θα υπάρχει αυτή η ευχέρεια.

Επίσης, θα λαμβάνονται υπόψην οποιεσδήποτε νέες προσλήψεις. Δηλαδή, το μισθολογικό κόστος θα πρέπει πλέον να είναι δεδομένο και δε θα πρέπει να αυξάνεται περισσότερο από τον ρυθμό του ΑΕΠ. Είναι μια απλή λογική, αλλά είναι μια πολύ αποτελεσματική λογική. Εμείς θεωρούμε ότι έγιναν μειώσεις ότι αυτές οι μειώσεις έχουν διορθώσει τις στρεβλώσεις. Θέλουμε να σταματήσουμε οποιαδήποτε συζήτηση για νέες αυξήσεις, για νέα μέτρα, όπως γίνεται για την Ελλάδα. Στην Ελλάδα κάθε έξι μήνες, γιατί δεν κατάφεραν να βρουν ένα τρόπο βιωσιμότητας του κρατικού μισθολογίου. Εμείς θεωρούμε ότι η στρέβλωση έχει διορθωθεί με τις μειώσεις, ότι πρέπει να κλειδωθεί το κρατικό μισθολόγιο, να αυξάνεται λελογισμένα για να μπορούν και οι εργαζόμενοι πλέον να έχουν αυξήσεις.

Ερώτηση: Επετεύχθη κατ’ αρχήν συμφωνία με τις συντεχνίες στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Που βρίσκεστε με την ΠΑΣΥΔΥ για να δούμε και τον καθ’ εαυτό δημόσιο τομέα;

Απάντηση: Είναι μια συμφωνία, η οποία συνάδει απόλυτα με το νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα αφορά τον πιο στενό δημόσιο τομέα. Δε θα μπορούσε να υπάρχει μια λογική αυξήσεων, η οποία θα εφαρμόζεται στον δημόσιο τομέα και αυτό να μην ισχύει και στον ημιδημόσιο τομέα. Το νομοσχέδιο για τον δημόσιο τομέα θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του Σεπτεμβρίου και μετά θα τα πούμε στη Βουλή.

Ερώτηση: Είναι το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα μισθολογικά;

Απάντηση: Με αυτήν τη φιλοσοφία, με αυτή τη λογική.

Ερώτηση: Καλά έχετε συμφωνήσει με την ΠΑΣΥΔΥ ή είστε σε διαδικασία;

Απάντηση: Δεν υπάρχει συμφωνία. Υπάρχει μια επιφύλαξη από την ΠΑΣΥΔΥ όσον αφορά αυτόν τον μηχανισμό. Τον εξηγήσαμε, έχουν δείξει κατανόηση. Λένε για κάποια συνταγματικά κολλήματα. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει συνταγματική καθαρότητα σε αυτό το θέμα και θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Αφορά όλα τα άλλα εκτός από αυτό, γιατί υπήρχε μια επιφύλαξη και για νομικά θέματα. Δεν φαίνεται να πηγαίνουμε με συμφωνία σε αυτό.

Ερώτηση: Αν αντιδράσει όμως η ΠΑΣΥΔΥ; Ξέρουμε τι δύναμη έχει.

Απάντηση: Ξέρετε αυτά τα ακούω για όλες τις συντεχνίες από όταν ανέλαβα αυτή την προσπάθεια της μεταρρύθμισης που αφορά βασικά 6-7 συντεχνίες. Μου έλεγαν ‘μα θα αντιδράσουν οι συντεχνίες. Οι συντεχνίες δεν ζουν σε αυτό τον κόσμο, ζουν σε άλλο κόσμο’. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αν καταφέρουμε να ξεφύγουμε από το μνημόνιο και να επανέλθουμε σε μια ομαλή τροχιά, οφείλεται και στην υπευθυνότητα και των κοινωνικών εταίρων και η ΠΑΣΥΔΥ επέδειξε αυτήν την υπευθυνότητα, προχωρώντας σε μια πού τολμηρή συμφωνία, μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης. Εντάξει, ίσως να μην μπορούν να συμφωνήσουν σε όλα. Αντιλαμβάνονται τη λογική. Έχουν κάποιες επιφυλάξεις.

Ερώτηση: Άλλο είναι οι επιφυλάξεις και άλλο είναι η επίκληση συνταγματικών προνοιών που ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εφαρμογή μιας τέτοιας νομοθεσίας.

Απάντηση: Ούτε εμείς δρούμε μόνοι μας, πάντα όλα τα νομοσχέδια θα υπογραφούν από το Γενικό Εισαγγελέα. Εμείς δε θεωρούμε ότι υπάρχει τέτοιο θέμα.

Ερώτηση: Είχε πει αν το θυμάμαι καλά ο Γλαύκος Χατζηπέτρου, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔ Y ότι, ναι, έχουμε τις επιφυλάξεις, αλλά δεν είναι και αιτία πολέμου. Που μάλλον στο τέλος κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει συναίνεση.

Απάντηση: Αυτό συνάδει με αυτό που σας είπα. Στη στάση υπευθυνότητας που έχουν επιδείξει οι κοινωνικοί εταίροι, για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση.

Ερώτηση: Η έκτακτη εισφορά είχατε πει ότι θα το δείτε και θα το εξετάσετε αν ενδεχομένως θα καταργηθεί πιο γρήγορα. Κανονικά καταργείται από το τέλος του 2016, αρχές του 2017.

Απάντηση: Ξέρετε σε όλο τον κόσμο όπου μπαίνουν αυτές οι έκτακτες εισφορές κάθε άλλο παρά έκτακτες είναι και υπήρχαν και φωνές για μονιμοποίησή της. Οι πιο μετριοπαθείς φωνές ήταν και από την Τρόικα, αλλά και από κάποιους κύκλους στο εσωτερικό ήταν για επέκτασή της για ακόμα κάποια χρόνια. Δεν είναι εύκολο από τη στιγμή που έχεις σημαντικά εισοδήματα από κάποιου είδους φορολογία να την πάρεις πίσω αυτή τη φορολογία. Γιατί κάνεις τους υπολογισμούς σου, κάνεις τους σχεδιασμούς σου, βάσει αυτών των εσόδων και τα έσοδα από αυτή την έκτακτη φορολογία είναι αρκετά. Είναι περίπου 70 εκ. ευρώ. Είναι για αυτό που σε όλο τον κόσμο αυτές οι έκτακτες γίνονται μόνιμες. Εμείς λέμε ότι θα τερματιστεί αυτή η έκτακτη εισφορά αν μπούμε σε μια τροχιά ομαλοποίησης και αν περάσουν τα νομοσχέδια και οι συμφωνίες, οι οποίες προβλέπονται για το μισθολόγιο, οι οποίες θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα. Όταν θα είμαστε σίγουροι ότι βάσει των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προβλέψεών μας βγαίνουν οι αριθμοί.

Δεν υπάρχει τόσο μεγάλη δυσλειτουργία όσο την παρουσιάζουν κάποιοι. Εγώ δεν πιστεύω ότι η κρατική μηχανή σήμερα είναι λιγότερο λειτουργική από την κρατική μηχανή που ήταν πριν την κρίση με 4.000-5.000 περισσότερους υπαλλήλους. Μπορεί σε κάποια Τμήματα όντως να έχουν προβλήματα, ήδη έχουμε κάνει αποσπάσεις σε αυτά, ανοίξαμε πολύ επιλεγμένα κάποιες θέσεις. Ανοίξαμε κάποιες θέσεις διορισμού και κάποιες θέσεις προαγωγών, ούτως ώστε να στελεχωθούν. Εμείς πιστεύουμε ότι και με τα εργαλεία της κινητικότητας, τα οποία θα δώσουμε στην Δημόσια Υπηρεσία, που δεν τα έχει αυτή τη στιγμή και θα πάνε και αυτά στην Βουλή τον Σεπτέμβριο, θα λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα των αναγκών.

Ναι, είναι σε μια μεταβατική περίοδο η Δημόσια Υπηρεσία, είναι λογικό να παρουσιάζονται κάποια προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να τα μεγιστοποιούμε. Από τον Σεπτέμβρη και μετά εμείς θα προσανατολιστούμε, δεν τελειώνει εδώ η προσπάθεια της μεταρρύθμισης, τώρα αρχίζει. Θα προσανατολιστούμε στη διόρθωση αυτών των υπηρεσιών που έχουν να κάνουν περισσότερο με τον πολίτη, απλοποίηση διαδικασιών, σε σχέση με την επιχειρηματικότητα, με τις επενδύσεις. Αυτά θα τα δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα με τη συνεργασία όλων των Υπουργείων.

Ερώτηση: Πάνε για τον Σεπτέμβριο όλα αυτά τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση;

Απάντηση: Όλα αυτά τα νομοσχέδια θα πρέπει να εγκριθούν από το Υπουργικό τον Αύγουστο, ίσως στην τελευταία συνεδρία του Αυγούστου και θα κατατεθούν με το άνοιγμα της Βουλής για να υπάρχει και ο χρόνος στην Βουλή να τα δει με την ησυχία της. Να γίνει μια συζήτηση στην Βουλή, να παρουσιαστούμε, να εξηγήσουμε όλη τη λογική, να απαντήσουμε τις ανησυχίες των βουλευτών και ευελπιστώ ότι θα περάσουν χωρίς ουσιώδεις αλλαγές».