28/8/15

Δηλώσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Ενέργειας για τη μετακίνηση εταιρειών πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα στο Βασιλικό

Δηλώσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Ενέργειας
για τη μετακίνηση εταιρειών πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα
στο Βασιλικό

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Ενέργειας κ.κ. Σωκράτης Χάσικος και Γιώργος Λακκοτρύπης, προήδρευσαν σήμερα σύσκεψης με τη Συντονιστική Επιτροπή οκτώ Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού. Ακολούθησε σύσκεψη στην παρουσία και του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Λουρουτζιάτη με τις εταιρείες πετρελαιοειδών, για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου από τον κόλπο Λάρνακας στην περιοχή Μαρί – Βασιλικό.
Μετά το πέρας των συσκέψεων, ο Υπουργός Εσωτερικών προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η πρώτη σύσκεψη με τις οκτώ κοινότητες της περιοχής Βασιλικού αφορούσε αιτήματά τους εν είδει αντισταθμισμάτων, λόγω του γεγονότος ότι στην περιοχή λειτουργεί το Ενεργειακό Κέντρο. Είναι φυσιολογικό και λογικό, λόγω των επιβαρύνσεων που δέχεται η περιοχή, οι Κοινότητες να έχουν αιτήματα και να ζητούν κάποια αντισταθμιστικά μέτρα. Η Κυβέρνηση ευθύς εξ’ αρχής συνεργάστηκε με τις Κοινότητες. Απότοκο της σύσκεψης είναι και το γεγονός ότι συγκροτήθηκε Επιτροπή αποτελούμενη από τους Έπαρχους Λεμεσού και Λάρνακας και σε συντονισμό με την Επιτροπή των οκτώ Κοινοτήτων θα καταγραφούν τα όποια επιπλέον αιτήματα υπάρχουν, ώστε να φροντίσουμε να τα ικανοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Η δεύτερη σύσκεψη αφορούσε τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγρών καυσίμων υγραερίου από τον κόλπο Λάρνακας στην περιοχή Μαρί – Βασιλικό. Κάναμε μια ανασκόπηση για το πώς προχωρούν οι διαδικασίες και κατά πόσο είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων του διατάγματος, το οποίο προνοεί τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων από την Λάρνακα μέχρι 30/1/2017. Εντοπίσαμε κάποια θέματα και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν σήμερα, για να μπορέσουν να μετακινηθούν αυτές οι εγκαταστάσεις εντός χρονοδιαγραμμάτων».
Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για τα κίνητρα που θα δοθούν στις εταιρείες, ο κ. Χάσικος είπε: «Ευθύς εξ’ αρχής και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2013, μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ήρθαμε σε επαφή με τις εταιρείες για να ικανοποιηθεί αυτό το πάγιο αίτημα της Λάρνακας για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, αλλά και στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για τη δημιουργία Ενεργειακού Κέντρου. Είχαμε πει ότι θα μετακινηθούν χωρίς καμία απολύτως αποζημίωση από πλευράς του κράτους. Εκείνο που έχουν να κερδίσουν οι εταιρείες είναι ότι ο χώρος που θα εγκαταλείψουν θα αναβαθμιστεί για περαιτέρω αξιοποίηση μέσα στους ευρύτερους πολεοδομικούς και άλλους σχεδιασμούς που έχει η Λάρνακα. Αυτό θα είναι το κέρδος τους».
Από πλευράς του, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Οι δύο συναντήσεις που είχαμε σήμερα αντικατοπτρίζουν και δύο παράλληλες διαδικασίες που άρχισαν από τον Μάρτιο του 2013: Η μία αφορά τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε συνεχή διαβούλευση με τις οκτώ Κοινότητες της περιοχής. Η άλλη αφορά την απομάκρυνση των αποθεμάτων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα. Έχουν ήδη απομακρυνθεί τα κρατικά αποθέματα πετρελαιοειδών από την Λάρνακα. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης για την αποξήλωση των εγκαταστάσεων και της αποκατάστασης του χώρου. Ακριβώς, σήμερα, με τις ιδιωτικές εταιρείες συζητήσαμε το στάδιο υλοποίησης του διατάγματος για την απομάκρυνσή τους. Όπως είπε και ο Υπουργός Εσωτερικών, εντοπίσαμε κάποια θέματα, τα οποία θα πρέπει να δούμε. Ήδη, έχουμε, ως Υπουργείο, προσφέρει τη γη όπου θα εγκατασταθούν οι εταιρείες στο Βασιλικό. Αναμένουμε την αποδοχή των όρων από τις εταιρείες, ώστε να προχωρήσουν και αυτές με τον σχεδιασμό τους για την απομάκρυνση τόσο των υγραερίων όσο και των υγρών καυσίμων».
Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση ποια είναι αυτά τα θέματα που έχουν εντοπιστεί, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Για παράδειγμα, υπάρχει ένα ερωτηματικό σε σχέση με το αγκυροβόλιο, το οποίο θα υποδέχεται το υγραέριο στην περιοχή Βασιλικού. Αυτό, θα πρέπει να επιλυθεί. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες ως προς το χώρο που θα υποδέχεται το υγραέριο, αλλά η ουσία των ζητημάτων αυτών είναι περισσότερο τεχνικής φύσεως. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση για να προχωρήσουμε, χωρίς να αλλάζουν τα χρονικά πλαίσια που έθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών στο διάταγμά του».
Σε ό,τι αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα δοθούν στις οκτώ Κοινότητες της περιοχής Βασιλικού, ο κ. Λακκοτρύπης διευκρίνισε τα εξής, χάριν παραδείγματος: «Μερικά από τα αιτήματα των Κοινοτήτων βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, όπως το αίτημά τους για παραχώρηση υποτροφιών για σπουδές στον τομέα των υδρογονανθράκων. Ήδη, το Υπουργείο Ενέργειας, πριν από δύο ημέρες προκήρυξε υποτροφίες για τη φετινή χρονιά, ένα μέρος των οποίων προορίζεται αποκλειστικά για τις οκτώ Κοινότητες της περιοχής Βασιλικού. Ένα άλλο αίτημά τους είναι να δουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν εκεί πώς μπορούν να βοηθήσουν τις Κοινότητες με κάποιες προτεραιότητες που έχουν για να αναπτυχθούν. Αυτό το αίτημα θα εξεταστεί. Αναμένουμε από τις Κοινότητες να επανέλθουν, σε συνεννόηση με τον Έπαρχο, για να δούμε τι ακριβώς επιδιώκουν να πετύχουν και, ακολούθως, να γίνει μια διαβούλευση με τις εταιρείες».
Τέλος, ο Δήμαρχος Λάρνακας δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Το διάταγμα θα εφαρμοστεί και θα υλοποιηθεί μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί».