26/8/15

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη


Δεν υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση στην Κύπρο από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Γεωργιάδης ερωτηθείς είπε «βεβαίως και παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, στα διεθνή χρηματιστήρια.

Δεν υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση στην Κύπρο. Όταν υπάρχει αστάθεια διεθνώς στα χρηματιστήρια, η επιλογή των κρατικών ομολόγων θεωρείται μια ασφαλής επιλογή, ένα ασφαλές καταφύγιο για τους διεθνείς επενδυτές και αυτό είναι που θα επηρέαζε τη χώρα μας αρνητικά. Αλλά ακριβώς λόγω αυτού του γεγονότος, ότι δηλαδή τα κρατικά ομόλογα σε περίπτωση αστάθειας, αβεβαιότητας στα χρηματιστήρια καθίστανται ελκυστικότερη επιλογή, πιθανότερο είναι να προκύψει κάποιο όφελος.

Εν πάση περιπτώσει παρακολουθούμε την κατάσταση και προσδοκία και ευχή όλων μας είναι –για άλλους λόγους ευρύτερης οικονομικής σταθερότητας- να τερματιστεί αυτή η περίοδος αστάθειας. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν προκύπτει κανένας άμεσος λόγος ανησυχίας για την περίπτωση της Κύπρου. Το κυπριακό χρηματιστήριο είναι εξάλλου ένα πολύ μικρό χρηματιστήριο χωρίς βάθος και χωρίς συμμετοχή διεθνών εταιρειών και δεν επηρεάζεται. Και η πιθανή επίπτωση στα κρατικά ομόλογα ενδεχομένως να είναι θετική».

___________