26/8/15

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για την ΑΤΗΚ

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για την ΑΤΗΚ


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει στην ΑΤΗΚ να λειτουργήσει με όρους ευελιξίας και να ανταπεξέλθει καλύτερα στον ανταγωνισμό, είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «σήμερα εγκρίθηκε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο εκσυγχρονίζει την ΑΤΗΚ και το οποίο θα της επιτρέψει να λειτουργήσει με όρους ευελιξίας και να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει καλύτερα στον ανταγωνισμό, να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά σε έναν εξεζητημένο τομέα, όπως είναι αυτός των τηλεπικοινωνιών. Και αυτό το πετυχαίνει με την ίδρυση εταιρείας, η οποία, ως οργανισμός ιδιωτικού δικαίου αντί προέκταση του δημόσιου τομέα, θα έχει αυτή την αυξημένη ευελιξία.

Την ίδια ώρα με αυτήν τη ρύθμιση, αν εγκριθεί από την Βουλή, θα μπορέσουμε να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής στρατηγικού επενδυτή – συνεργάτη σε αυτήν την εταιρεία, δηλαδή να μην είναι αποκλειστικά κρατική, όπως αυτό θα ισχύει στο πρώτο στάδιο, αλλά σε κατοπινό στάδιο –που τοποθετείται σε 12 περίπου μήνες από σήμερα- να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσέλκυσης στρατηγικού συνεργάτη που θα επενδύσει στον οργανισμό και την οικονομία, θα φέρει σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση, συνέργειες σε περιφερειακό επίπεδο με τρόπο που να διασφαλίζει την αξία και την προοπτική του οργανισμού.

Δεν μπορεί να παραμείνει η ΑΤΗΚ ο τελευταίος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη που να λειτουργεί ως προέκταση του κράτους.

Σε κάθε περίπτωση και σε όλα τα στάδια το καθεστώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι διασφαλισμένα. Πρώτα από όλα, σε αυτό το πρώτο στάδιο της ίδρυσης κρατικής εταιρείας δεν θα υπάρξει καμιά μεταβολή.

Το κατοπινό στάδιο της ενδεχόμενης συμμετοχής στρατηγικού συνεργάτη έχει συζητηθεί και έχει εγκριθεί μια πρόταση που προσφέρει προς τους εργαζόμενους διασφαλίσεις και επιλογές. Και, όπως συμφωνήσαμε, αυτά τα νομοσχέδια που θα ρυθμίζουν τα εργασιακά και για το κατοπινό στάδιο θα είναι έτοιμα τις αμέσως επόμενες βδομάδες, ώστε συνολικά οι νομοθετικές ρυθμίσεις να είναι ενώπιον της Βουλής».

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν δεν περάσουν τα νομοσχέδια από τη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «θα είναι μια χαμένη ευκαιρία για την ΑΤΗΚ και την οικονομία μας. Δεν είναι τόσο ζήτημα ικανοποίησης των απαιτήσεων της Τρόικα, αλλά κυρίως η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορεί στην Κύπρο κάποια πράγματα να λειτουργούν με τους ρυθμούς, τις διαδικασίες και τις δομές των περασμένων δεκαετιών».

Πρόσθεσε ότι σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί έπαψαν εδώ και χρόνια να είναι προέκταση του κράτους «και αυτή θα είναι η μεγάλη απώλεια αν για λόγους κομματικής άρνησης δεν επιτρέψουμε την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων. Στο κάτω-κάτω αυτό που σήμερα προτείνουμε δεν είναι η αποκρατικοποίηση, αλλά η ίδρυση μιας ιδιωτικού δικαίου εταιρείας που θα ανήκει αποκλειστικά στο κράτος και που έστω και στη μορφή της κρατικής ιδιοκτησίας θα είναι σε θέση να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι σήμερα».

Είπε ακόμη ότι «με ευθύτητα η Κυβέρνηση προσθέτει ότι παραμένει στόχος η προσέλκυση ενός στρατηγικού συνεργάτη».

Σε ερώτηση πώς θα επηρεάσει αυτή η νέα εταιρεία τους καταναλωτές, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ο ανταγωνισμός και η αποτελεσματικότητα που θα φέρει σίγουρα η λειτουργία με όρους ιδιωτικού τομέα θα βοηθήσει και θα συμβάλει και στην εξυπηρέτηση των αναγκών και των καταναλωτών. Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών ρυθμίζεται από ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο, τον καθορισμό των τιμών και τη διασφάλιση των όρων του ανταγωνισμού».

Κληθείς να αναφερθεί στις επιλογές που θα έχουν οι εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είναι στις βασικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης η ενίσχυση της δυνατότητας μετακίνησης εργαζομένων, όχι μόνο της ΑΤΗΚ, αλλά ολόκληρου του ευρύτερου δημόσιου τομέα από Υπηρεσίες που έχουν πλεόνασμα εργαζομένων προς εκεί όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες. Είναι μια ρύθμιση στα τελικά στάδια της προετοιμασίας της».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστή η πρακτική εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες να γίνονται προσλήψεις τη στιγμή που μπορεί να υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό σε άλλους οργανισμούς.

Σημείωσε ότι το θέμα μετακίνησης δεν θα έχει οποιοδήποτε επιπρόσθετο κόστος.

Επεσήμανε ότι «κανένας δεν πρόκειται να μείνει εκτεθειμένος, ή να δει το μισθό του να μειώνεται ή τα συνταξιοδοτικά του ωφελήματα να διακυβεύονται ή να χάσει μονιμότητα και προοπτική ανέλιξης».

Τέλος, ερωτηθείς είπε ότι η Κυβέρνηση έχει, μεταξύ άλλων, ως στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια.