28/8/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας σε εκδήλωση αφιερωμένη στους αριστεύσαντες Μορφίτες και τους αφυπηρετήσαντες Μορφίτες εκπαιδευτικούς

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας σε εκδήλωση αφιερωμένη στους αριστεύσαντες Μορφίτες και τους αφυπηρετήσαντες Μορφίτες εκπαιδευτικούς
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει ο κατεχόμενος Δήμος Μόρφου, η Σχολική Εφορεία και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Μόρφου, αφιερωμένη στους αριστεύσαντες Μορφίτες, απόφοιτους Λυκείου της ακαδημαϊκής χρονιάς 2014-2015, που διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους σε παγκύπριους αθλητικούς αγώνες, τις ολυμπιάδες Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και άλλους διεθνείς διαγωνισμούς. Βραβεύονται επίσης τα παιδιά που ξεχώρισαν στους διαγωνισμούς ποίησης και ζωγραφικής που προκήρυξε ο Δήμος Μόρφου σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο Νεολαίας και την ΟΕΛΜΕΚ Μόρφου. Ως ένδειξη εκτίμησης και ελάχιστης ευγνωμοσύνης, στο πλαίσιο της αποψινής τελετής, θα τιμηθούν και οι αφυπηρετήσαντες Μορφίτες εκπαιδευτικοί της σχολικής χρονιάς 2014-2015, για την πολύχρονη και πολύμορφη προσφορά τους στην παιδεία.

Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, γιατί προβάλλουν αντιπροσωπευτικά δείγματα της ποιοτικής και ανθρωποκεντρικής παιδείας του τόπου μας. Η αποψινή εκδήλωση δεν επιβραβεύει μόνο την κατάκτηση της γνώσης και την διάκριση σε επίπεδο βαθμολογίας, αλλά τιμά και τους άριστους στο ήθος και την αρετή. Η αριστεία είναι βέβαια αποτέλεσμα των προσωπικών κόπων και της επίπονης προσπάθειας των μαθητών, αλλά είναι επίσης και αποτέλεσμα εμπνευσμένων δασκάλων. Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Μόρφου και η πολιτεία γενικότερα, αναγνωρίζοντας τον πολύπλευρο ρόλο που ασκεί ο καλός εκπαιδευτικός, που υπηρετεί με υποδειγματική αφοσίωση το λειτούργημά του, τιμά απόψε τους αφυπηρετήσαντες Μορφίτες εκπαιδευτικούς της χρονιάς που πέρασε. Η εκπαιδευτική διαδικασία, από τη στιγμή που αφορά την αγωγή των νέων, καθίσταται πράξη ιερή κι ενέργεια βαρύτατης ευθύνης. Ο σεβασμός όλων, και ιδιαιτέρως του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στις υπηρεσίες και το έργο που προσφέρατε, δάσκαλοι και καθηγητές, είναι δεδομένος και αυτονόητος.

Η πρωτοβουλία για την διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική και για έναν άλλο λόγο. Διότι, μεταξύ άλλων, ενισχύει την ιστορική μνήμη και συνδέει τους νέους της Μόρφου με την καταγωγή και τις ρίζες τους. Επιπρόσθετα, οι κοινωνικές αυτές συγκεντρώσεις αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες συνάντησης παλαιών φίλων και συγγενών, αλλά και αλληλογνωριμίας των ανθρώπων της κωμόπολης Μόρφου, που μετά την προσφυγιά διασκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιτύχει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιστορική συνέχεια του λαού μας στη γη των πατέρων μας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Μόρφου, την Σχολική Εφορεία και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Μόρφου για τις ποικίλες δράσεις τους με τις οποίες συντηρούν, κυρίως στους νέους, την μνήμη των κατεχόμενων εδαφών μας. Συγχαίρω θερμά τους άριστους Μορφίτες απόφοιτους και τους εύχομαι ολόψυχα καλή σταδιοδρομία. Στους αφυπηρετήσαντες εκπαιδευτικούς εύχομαι καλή ξεκούραση και κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.