26/8/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στον Χάρη Σοφοκλείδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στον Χάρη Σοφοκλείδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απένειμε απόψε στον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Μεγάλης Βρετανίας και πρώην Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων κ. Χάρη Σοφοκλείδη, το Μετάλλιο της Εξαίρετης Προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την ενημέρωση στην οποίαν προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τους απόδημους για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «χθες είχα την ευκαιρία κατά το Συνέδριο Αποδήμων να απευθύνω το καλωσόρισμά μου, την αγάπη μας, προς όλους όσοι ζώντας στο εξωτερικό ενεργούν κατά τρόπο που συμβάλλουν στη δικαίωση του αγώνα που εδώ και 41 χρόνια η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του τόπου, οι εκλελεγμένοι Πρόεδροι και τα πολιτικά κόμματα κάνουν για να απαλλαγούμε από την κατοχή, να επανενώσουμε την πατρίδα μας, να την απελευθερώσουμε και να κτίσουμε μια νέα πολιτεία στη βάση και της ιδιότητάς μας ως μέλους της ΕΕ που είναι όχι απλώς σημαντική, αλλά και ανυπολόγιστη.
Η Πολιτεία, ως μέρος της αναγνώρισης θα επιβραβεύει, όπως έπραττε και στο παρελθόν, αλλά τώρα σε μια πιο τακτική βάση, Κύπριους συμπολίτες μας που ζώντας στο εξωτερικό έχουν δώσει το άπαν των δυνάμεων τους.
Απόψε βραβεύουμε τις προσπάθειες ενός καταξιωμένου συμπατριώτη μας, του Χάρη Σοφοκλείδη, ενώ την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι τόσο στην Αμερική όσο και σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες υπάρχουν ανάλογα αξιόλογοι συμπολίτες μας που προσέφεραν σημαντικά. Δεν θα παραγνωρίσουμε κανέναν.
Η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά απόψε το φίλτατο Χάρη Σοφοκλείδη με το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς», το οποίο απονέμεται σε άτομα που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον κυπριακό λαό.
Η εξέχουσα υπηρεσία του κ. Χάρη Σοφοκλείδη μέσα από τη δράση του στην κυπριακή ομογένεια ως Προέδρου της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Μεγάλης Βρετανίας και ως Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, τον τοποθέτησαν μεταξύ των ηγετικών μορφών της Κυπριακής Διασποράς. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς πορείας του, ο Χάρης Σοφοκλείδης ανάπτυξε έντονη δραστηριότητα για την ανάδειξη του προβλήματος της πατρίδας μας, ενώ επέδειξε σημαντικό έργο για την πρόοδο της κυπριακής ομογένειας της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και όλων των αποδήμων μας στο εξωτερικό.
Η άοκνη και αποτελεσματική του δράση, το ανώτερο του ήθος, το ψυχικό του σθένος και η ανθρωπιά του, εξασφάλισαν τη βαθύτατη εκτίμηση και αγάπη όλων των συμπατριωτών μας απέναντι του.
O Χάρης Σοφοκλείδης, παράλληλα με την ανάμιξη του με τα κοινά, ανέπτυξε επίσης ευρύτατο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο όπως προκύπτει μέσα από τη πολυσχιδή δράση του ως προέδρου της Λέσχης Λάιονς, ως εμπιστευματοδόχου του Κέντρου Κάρτερ καθώς και ως προέδρου και μέλους της επιτροπής ραδιομαραθωνίου του Ελληνικού Ραδιοφώνου του Λονδίνου (LGR).
Ο Χάρης Σοφοκλείδης ευτύχισε επίσης να έχει και μια ιδιαιτέρως επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα, η οποία ξεκίνησε με τη δραστηριοποίησή του στο χώρο των κατασκευών. Η επιχειρηματική και επαγγελματική καταξίωση του τιμώμενου αποτελεί απόδειξη των τεραστίων δυνατοτήτων της κυπριακής ομογένειας στο εξωτερικό και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενεές.
Ο Χάρης Σοφοκλείδης είναι ένας, κατά την άποψη μου, μεγάλος Κύπριος. Μια σημαντική και διακεκριμένη προσωπικότητα που τίμησε την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό και εργάστηκε με μεθοδικότητα, επιμονή και αποφασιστικότητα στην ανάδειξη του αγώνα του κυπριακού λαού.
Με χαρά και συγκίνηση απονέμω σήμερα το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» στον κ. Χάρη Σοφοκλείδη.
Φίλε Χάρη, σας συγχαίρω και σας παρακαλώ να δεχθείτε το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» σε αναγνώριση της προσφοράς σας και ως ένδειξη της αναγνώρισης αυτής από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Κυβέρνηση και του κυπριακού λαού.
Σας εύχομαι υγεία και καλή πορεία μέσα από τη νέα σας ιδιότητα ως απλού πολίτη».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, κ. Φώτη Φωτίου, του οποίου, όπως είπε, «οι προσπάθειες και το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον δημιουργούν τις προοπτικές για να έχουμε ακόμα ισχυρότερους τους δεσμούς μεταξύ μας».
Από την πλευρά του ο κ. Σοφοκλείδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι απόδημοι δεν είχαν καμιά αναγνώριση μέχρι αυτή τη στιγμή και παρόλο ότι εγώ είμαι το τιμώμενο πρόσωπο, πιστεύω ότι η επικεφαλίδα δεν είναι ο Σοφοκλείδης, αλλά ότι επιτέλους υπάρχει αναγνώριση για τη συνεισφορά των αποδήμων για το Κυπριακό και τα εθνικά θέματα».
Ο κ. Σοφοκλείδης ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Αφρική και έκανε ιδιαίτερη μνεία στους Ανδρέα Καραολή και τους Ιωάννου και Παρασκευαϊδη. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Δημοκρατία και όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας με τους οποίους συνεργάστηκε.
Τέλος, ανέφερε ότι «έχω μια ελπίδα ότι θα φτάσουμε σε αίσια κατάληξη αυτού του μακροχρόνιου αγώνα τον οποίο διεξάγουμε».