26/8/15

Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών,

Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών,
Επικοινωνιών και Έργων στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

 
Το έγγραφο των προτάσεων για διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των εργαζομένων στην Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) και τη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους της Αρχής χθες, σχολίασε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης , μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.
 
Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων ακολουθεί:

Ερ: Πόσο νέες προτάσεις είναι αυτές κ. Υπουργέ;
 
Απ: Δεν είναι θέμα νέων προτάσεων, απλώς ήταν η πρόθεσή μου να συναντηθώ με τους εργαζόμενους για να δω ποιες είναι οι ανησυχίες τους όσον αφορά τα διάφορα θέματα που συζητήσαμε στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή. Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες, οι οποίες πιστεύω αντιμετωπίζονται πλήρως με το έγγραφο που είχα δώσει προχθές στη Μεικτή Επιτροπή. Το κείμενο, ωστόσο, μετά από συζήτηση που είχαμε, τους το έστειλα ξανά, με μια καλυπτική επιστολή που περιέχει την περίληψη ων προτάσεων που περιέχονται στο κείμενο που τους έχω δώσει.   

Όμως, αυτό που τους διαβεβαίωσα και από κοντά, είναι ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Εξάλλου, αυτό θα γίνει τόσο με την απόσπαση στη Δημόσια Υπηρεσία αυτών που «δεν θα χρειάζονται» στην Αρχή Λιμένων, εξακολουθώντας ωστόσο να είναι υπάλληλοι της Αρχής, έχοντας όλα τα δικαιώματα που έχουν σήμερα, καθώς και με τη διατήρηση της υφιστάμενης υπαλληλικής δομής, διασφαλίζοντας τις ίδιες προοπτικές ανέλιξης που έχουν σήμερα.  

Ερ: Οι υπάλληλοι που δεν θα μείνουν στην Αρχή Λιμένων, θα έχουν κάτι λιγότερο από αυτά που έχουν εξασφαλίσει οι εργαζόμενοι της CYTA;

Απ: Μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Μιλάμε για τρεις κατηγορίες εργαζομένων. Η μια κατηγορία είναι αυτοί που θα επιλέξουν το Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης, το οποίο τους έχει ήδη δοθεί και θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό. Το Σχέδιο είναι εθελοντικό –και τους το έχω υπογραμμίσει- και αποτελεί ένα επιπρόσθετο εργαλείο που έχουν ζητήσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Επιπλέον, είπαμε ότι όταν τελειώσει το νέο οργανόγραμμα της Αρχής Λιμένων Κύπρου και φανεί ποιες ομάδες εργαζομένων επηρεάζονται ή θα επηρεαστούν περισσότερο, για αυτές τις ομάδες, μπορούμε να ξαναδούμε το Σχέδιο.

Ερ: Η δυσκολία στην περίπτωση της Αρχής Λιμένων είναι ότι δεν υπάρχει το καινούριο οργανόγραμμα για να υπάρχει σαφής εικόνα ποιες και πόσες κατηγορίες θα μείνουν και πόσοι θα χρειαστεί να τακτοποιηθούν με άλλον τρόπο.

Απ: Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι οι υπάλληλοι της Αρχής Λιμένων είτε παραμένουν στην Αρχή, είτε αποσπαστούν στο Δημόσιο είναι κατοχυρωμένοι. Και δεν είναι κατοχυρωμένα μόνο τα δικαιώματά τους, αλλά θα είναι κατοχυρωμένη και η ανέλιξή τους. Θα έχουν τις ίδιες προοπτικές ανέλιξης που έχουν σήμερα. Και είναι και αυτό που υπογράμμισα χθες στο προσωπικό: θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ανακοινώνουν οποιεσδήποτε απεργίες και κινητοποιήσεις, ιδίως από τη στιγμή που τους λέμε ότι θα κατοχυρωθούν όλα τα δικαιώματα τους, που υπάρχει η Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή και που όλες οι προτάσεις τους έχουν δοθεί γραπτώς.

Ερ: Στο κάτω-κάτω έχουν συνταγματικά δικαιώματα τέτοια που δεν μπορεί κανένας να τα αγγίξει. Γι’ αυτό θα ήθελα να ρωτήσω περισσότερο για τους ωρομίσθιους.

Απ: Είναι κατοχυρωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων Κύπρου, είτε είναι μόνιμοι υπάλληλοι είτε ωρομίσθιοι.

Θέλω να επαναλάβω, για ακόμα μια φορά, αυτό που είπα προηγουμένως: δεν πρέπει   να εξαγγέλλονται απεργίες χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, επειδή μπορεί να υπάρχει κάποια ανησυχία ή επειδή δεν έγινε κάτι κατανοητό. Για παράδειγμα, μια απεργία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χάσει κόσμος τη δουλειά του ή να ζημιώσουν κατά πολύ επιχειρηματίες που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή λόγω της οικονομικής κρίσης.

Από τη στιγμή που διασφαλίζονται όλα τα δικαιώματά τους, αν υπάρχουν κάποιες μικρές ανησυχίες, θα τις ξεκαθαρίσουμε.

Ερ: Επομένως το ξεκαθαρίζουμε ότι το καινούριο κείμενο που τους δόθηκε, δεν πρόκειται για νέες προτάσεις που αναμένετε απάντηση.

Απ: Εγώ θα έλεγα ότι είναι καλύτερη επεξήγηση των υφιστάμενων προτάσεων που έχουν γίνει. Και είμαι στη διάθεση των εργαζομένων να συζητήσουμε όποια σημεία θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αλλά, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και θα γίνουν βελτιώσεις εκεί όπου κριθεί ότι πρέπει να γίνουν.