14/7/15

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
 για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


« Αποκέντρωση εξουσιών προς όφελος του φορολογούμενου πολίτη,
για καλύτερες, ποιοτικότερες και φθηνότερες υπηρεσίες»

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρία, ενέκρινε σχετική πρόταση/νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που θέτει τις βάσεις για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις επόμενες δεκαετίες. Μια πρόταση/νομοσχέδιο, που διαμορφώθηκε μέσα από ένα συνεχή και εντατικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Κοινοβουλευτικά Κόμματα, Ένωση Δήμων, Ένωση Κοινοτήτων), ο οποίος διήρκεσε δύο σχεδόν χρόνια. Από το ξεκίνημα αυτού του διαλόγου, διακηρυγμένος στόχος και πρόθεση του ΥΠΕΣ ήταν να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε ό,τι αφορά το πλαίσιο αυτής της Μεταρρύθμισης.

Μια αναγκαία και επιβεβλημένη, υπό τις περιστάσεις, Μεταρρύθμιση, η συζήτηση της οποίας είχε ξεκινήσει χρόνια πριν, επί προηγούμενων διακυβερνήσεων, χωρίς όμως να υπάρξει κατάληξη. Είχαμε την πολιτική βούληση, αυτή τη φορά να δώσουμε μια οριστική λύση στο πρόβλημα, προς όφελος, πάντα, του φορολογούμενου πολίτη. Θέλουμε να προσφέρουμε στον πολίτη καλύτερες, ποιοτικότερες και φθηνότερες υπηρεσίες, μακριά από μικροπολιτικές και/ή μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Είναι η πρώτη φορά που, στην Κύπρο, λαμβάνει χώρα μια πραγματική αποκέντρωση εξουσιών από το Κεντρικό Κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε τέτοιο μέγεθος και σε τόσο βάθος. Το υφιστάμενο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και δεν εδράζεται σε σύγχρονες τάσεις διοίκησης, κάτι που όλοι παραδέχονται.

Η φιλοσοφία του Νομοσχεδίου που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, βασίζεται στην υποχρεωτική (διά νόμου) συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών. Προβλέπει, πρώτο, τη δημιουργία Τοπικών Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών και δεύτερο, τη δημιουργία Επαρχιακών Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών. Θέλω να τονίσω ότι τόσο τα Επαρχιακά όσο και τα Τοπικά Συμπλέγματα, αφορούν και είναι Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το σημαντικό είναι ότι διατηρείται η οντότητα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αρχής (δηλαδή, παραμένουν οι υφιστάμενοι Δήμοι και Κοινότητες) και για σκοπούς εκμετάλλευσης οικονομιών κλίμακας και δημιουργίας ισχυρών οντοτήτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης η παροχή   Υπηρεσιών συμπλεγματοποιείται.
 
Σε ό,τι αφορά στα Επαρχιακά Συμπλέγματα, οι υπηρεσίες που θα μεταφερθούν εκεί είναι, για παράδειγμα: Πολεοδομικές και Οικοδομικές Άδειες, Υδατοπρομήθεια, Αποχέτευση και Όμβρια Ύδατα, ΧΥΤΥ, ΟΕΔΑ. Σε ό,τι αφορά στα Τοπικά Συμπλέγματα, θα συμπλεγματοποιηθούν Υπηρεσίες όπως συλλογή σκυβάλων, καθαριότητα, τεχνικές υπηρεσίες. Και στα δύο συμπλέγματα, οι πολιτικές θα αποφασίζονται από τους εκλεγμένους άρχοντες της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι καθημερινές εργασίες θα διευθύνονται από τεχνοκρατική διευθυντική ομάδα.

Θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε, μέσα από τον ανασχεδιασμό των Υπηρεσιών και την εκμετάλλευση σχεδίων κινητικότητας προσωπικού, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά το Επαρχιακό Σύμπλεγμα, η Κεντρική Κυβέρνηση θα συνδράμει την προσπάθεια με τη μεταφορά προσωπικού κυρίως από τις Επαρχιακές Διοικήσεις και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Η προσπάθειά μας για ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δεδομένη και δεν περιορίζεται μόνο στη διοικητική μεταρρύθμιση του θεσμού, αλλά και στην οικονομική αυτοτέλεια του. Υπενθυμίζω, χάριν παραδείγματος ότι, πολύ πρόσφατα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την ενοποίηση της κρατικής φορολογίας και του δημοτικού τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας. Με προοπτική, από το 2016, αυτή η φορολογία να εισπράττεται απευθείας από τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντί κρατικής χορηγίας.
 
Προσδοκούμε σε μια παραγωγική συζήτηση εντός Βουλής, για συζήτηση και υιοθέτηση του Νομοσχεδίου για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν το τέλος του 2015 .