2/7/15

Συνέντευξη Τύπου Υπουργού Υγείας

Συνέντευξη Τύπου Υπουργού Υγείας ως προς τα πεπραγμένα
και τις αποφάσεις της συνάντησης της Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά


Σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης της Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, επιθυμώ να σας ενημερώσω για τα κυριότερα σημεία των αποφάσεων που λήφθηκαν, όπως και για τη δράση που έγινε τα τελευταία 2,5 χρόνια στον τομέα των προσπαθειών μας κατά των ουσιοεξαρτήσεων. Το κείμενο με αναλυτικές τις δράσεις και ενέργειες που έγιναν, θα σας δοθεί.

Πεποίθηση της Κυβέρνησης είναι ότι η Πολιτεία πρέπει να εισάγει και να εφαρμόζει πολιτικές που να στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κατά τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό.

Στον τομέα της απεξάρτησης από τις ουσιοεξαρτήσεις, σε αυτή τη μάχη που μας αφορά όλους, πέραν από τη δομημένη Πολιτεία, ιδιαίτερα καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν με τη δράση και τη συνδρομή τους οι Φορείς, τα οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι εθελοντές μας, που διαχρονικά, συστηματικά και άοκνα, συμπληρώνουν το έργο της Πολιτείας στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας, με πυξίδα την Εθνική Στρατηγική για τα Ναρκωτικά. Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τις θερμές του ευχαριστίες για το έργο που επιτελείτε, καθώς και τη διαβεβαίωση για τη συνέχιση της στήριξης και της αρωγής της Πολιτείας.

Η Επιτροπή έχει ένα καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει σε ό,τι αφορά στην ομαλή υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση του Αλκοόλ 2013-2020, και σε αυτή συμμετέχουν ως μέλη οι Υπουργοί Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Εσωτερικών και Άμυνας και ως παρατηρητής ο Υπουργός Οικονομικών, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά για το έργο και τις προσπάθειες.

Στον αγώνα κατά των ναρκωτικών κατά τα δυόμιση τελευταία χρόνια, έχουν επιτευχθεί επιγραμματικά τα εξής:

Στοχευμένα μέτρα και δράσεις προς τους εθνοφρουρούς και μέλη της Εθνικής Φρουράς, μέσω της διεξαγωγής σεμιναρίων και επιμορφωτικών μαθημάτων. Σκοπός η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα εξαρτησιογόνων ουσιών, η εκπαίδευση σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και προβληματικών συμπεριφορών, και η προαγωγή της δημιουργικής απασχόλησης.

Κατά τον ίδιο τρόπο, και σε συνεργασία με Υπουργεία και Φορείς, συστάθηκε το «Σώμα Εθελοντών Εθνικής Φρουράς», καθιερώθηκε ο ετήσιος θεσμός της Εβδομάδας κατά των Ναρκωτικών, πραγματοποιήθηκε εκστρατεία Διακοπής του Καπνίσματος, εφαρμόστηκε το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εθνοφρουρών σε σχέση με την επιβλαβή χρήση του αλκοόλ.

Ομοίως, τέθηκαν σε εφαρμογή προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των εθνοφρουρών και προγράμματα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι η θέρμη με την οποία αγκαλιάστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα της εξ αποστάσεως φοίτησης των εθνοφρουρών, οδήγησε στην απόφαση για συνέχιση της προσφοράς του προγράμματος, δωρεάν προς όλους τους εθνοφρουρούς που το επιθυμούν, από το επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Πρόσθετα των πιο πάνω, εφαρμόστηκαν μέτρα ελέγχου και καταστολής, με ιδιαίτερη μνεία στην αναβάθμιση της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Ναρκωτικών, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο και επίβλεψη εντός των στρατοπέδων.
                   
Πολλές οι ενέργειες ως προς τα μέτρα υποστήριξης και θεραπείας με ενίσχυση και διάνθιση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ενδεικτική είναι η λειτουργία, επί 24ώρου βάσεως, της «Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης 1404» για τους εθνοφρουρούς, η οποία στελεχώνεται από εξειδικευμένο και προσοντούχο προσωπικό. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η λειτουργία οκτώ διαφορετικών Προγραμμάτων Πρόληψης και Θεραπείας, καθώς και η οικονομική στήριξη συμπολιτών μας στην πορεία για κοινωνική επανένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση. Ως προς το σημείο αυτό και μετά από οδηγίες, το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου θα προχωρήσει στη διενέργεια μελέτης εμπειρογνωμόνων ως προς τους τρόπους εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου συστήματος επανένταξης των αποφυλακισθέντων ουσιοεξαρτώμενων ατόμων.

Η δράση που έγινε τα 2,5 τελευταία χρόνια επεκτάθηκε καλύπτοντας την εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων τόσο για την υγιή απασχόληση των παιδιών όσο και για την πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Ταυτόχρονα, ενισχύθηκαν τα προγράμματα αγωγής υγείας και θεσμοθετήθηκε η συνεργασία του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου με τα ιδιωτικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης.

Σε νομοθετικό επίπεδο, η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετικών προτάσεων – πολλές από τις οποίες έγιναν ήδη νόμοι του κράτους – αποτελεί σημαντικό βήμα των προσπαθειών μας. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω τη νομοθεσία για μείωση του επιτρεπτού ορίου αλκοόλης κατά την οδήγηση η οποία έχει ψηφισθεί, και την πρόταση που κατατέθηκε προς ψήφιση για παραπομπή εξαρτημένων ατόμων στη θεραπεία αντί της φυλακής.

Η λειτουργία τριών νέων θεραπευτικών δομών που καλύπτουν κενά στο θεραπευτικό συνεχές, η διεύρυνση Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για παραπομπή νεαρών συλληφθέντων ηλικίας 14 έως 24 ετών σε θεραπευτικά κέντρα, η προώθηση της έρευνας, η θεσμοθέτηση συνεργασιών με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, είναι επίσης άλλες δράσεις και μέτρα που μας κάνουν αισιόδοξους για το μέλλον.

Η ίδια δυναμική και η ίδια θέρμη συνεχίζεται. Εξού και κατά τη χθεσινή συνάντηση, αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα πιο κάτω μέτρα και δράσεις:

(1)      Θεραπευτικό πρόγραμμα
Πρώτον. Ενίσχυση της οικονομικής αρωγής προς το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου με ποσό ύψους 190 χιλιάδων ευρώ για σκοπούς διατήρησης της βιωσιμότητας των Προγραμμάτων του. Το ποσό αυτό είναι πλέον του ποσού ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ που έχει δοθεί προς το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο για το 2015.

Δεύτερον. Ενίσχυση για την έναρξη λειτουργίας του Θεραπευτικού Προγράμματος «Στροφή 360ο» στο Τμήμα Φυλακών από την 1η Ιουλίου 2015 και ολοκλήρωση της εκπαίδευσης λειτουργών που υπηρετούν στις φυλακές   και έναρξη του προγράμματος εντός Αυγούστου 2015.   Πρόκειται για μέτρο που   θα επιτρέψει την κάλυψη ενός σημαντικότατου κενού, αφού τώρα θα δοθεί η ευκαιρία στα ουσιοεξαρτημένα άτομα, τα οποία βρίσκονται έγκλειστα, να αποταθούν για θεραπεία.

Τρίτον. Πιλοτική Λειτουργία Προγράμματος Φαρμακευτικής Υποστήριξης στην Πάφο και Αμμόχωστο εντός Οκτωβρίου 2015. Στις άλλες πόλεις ήδη λειτουργεί το Πρόγραμμα.

Και τέταρτον. Ενίσχυση της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΦ με Κλινικούς/ Συμβουλευτικούς Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2015.

(2)      Σε νομοθετικό επίπεδο,   τροχοδρομείται η κατάθεση των ακόλουθων νομοθετικών προτάσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο:

Πρώτον. Υποβολή, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2015, πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο για πολυθεματική διαχείριση   πτυχών που αφορούν σε ανήλικα ουσιοεξαρτημένα άτομα.

Δεύτερον. Υποβολή, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2015, πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο, για εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε παιδιά και νέους που βρίσκονται υπό την προστασία/κηδεμονία του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τρίτο. Υποβολή, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015, Πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο, για την ανάθεση μέρους των ελέγχων που διενεργούνται για σκοπούς τήρησης της νομοθεσίας για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και τις Δημοτικές Αρχές.

Τέταρτο. Υποβολή, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015, Πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για το κάπνισμα.

Πέμπτο. Υποβολή, μέχρι το τέλος του 2015, νομοθεσίας στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε σχέση με τη δράση των υπό κάλυψη αστυνομικών.

Έκτο. Ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που αφορά στην εισαγωγή του νάρκοτεστ.

Έβδομο. Εξεύρεση κατάλληλων χώρων φιλοξενίας των ατόμων που θα παραπέμπονται σε κέντρα θεραπείας, όπως και χώρου διαμονής απεξαρτημένων ατόμων, στα πλαίσια της σταδιακής επανένταξής τους στην κοινωνία και την προώθηση σχετικής Πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όγδοο. Ολοκλήρωση, μέχρι το τέλος του 2015, εκπαιδεύσεων των Λειτουργών   των Κοινωνικών Υπηρεσιών σε σχέση με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Και ένατο. Στήριξη των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, μέσω εναλλακτικών απογευματινών δραστηριοτήτων.

3)       Επιπρόσθετα, κατά τη χθεσινή συνάντηση, αποφασίστηκε όπως επισπευσθούν οι ενέργειες για υλοποίηση δράσεων και ενεργειών, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ άλλων, οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν:

Πρώτον. Μελέτη για επέκταση του πρωτοκόλλου για παραπομπή νεαρών χρηστών στη θεραπεία.

Δεύτερον. Εντατικοποίηση ενεργειών για αυστηρότερη εφαρμογή της νομοθεσίας για την πώληση και προμήθεια αλκοόλ και διενέργεια ελέγχων αλκοτέστ.

Τρίτον. Υιοθέτηση των προνοιών της πρότασης νόμου που αφορά στην καταγραφή των κατόχων καρτών κινητής τηλεφωνίας προπληρωτέου χρόνου.

Τέταρτο. Αναβάθμιση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για σκοπούς αποτελεσματικού συντονισμού στα θέματα αγωγής υγείας στα σχολεία.
                   
Πέμπτο. Εφαρμογή, από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μηχανισμού λογοδότησης για σκοπούς πιστής εφαρμογής της νομοθεσίας για το κάπνισμα στα σχολεία.

-------------------------