17/7/15

Κηδεύεται ο ήρωας της αντίστασης του Προεδρικού Σαββάκης Ευαγόρου

Κηδεύεται ο ήρωας της αντίστασης του Προεδρικού
Σαββάκης Ευαγόρου


Την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιουλίου, στις 5 μ.μ. στην εκκλησία Χρυσοαιματούσας στη Χλώρακα θα τελεσθεί η κηδεία του Λοχία της Αστυνομίας Σαββάκη Ευαγόρου από την Πάφο οποίος έπεσε αγωνιζόμενος κατά των πραξικοπηματιών στο Προεδρικό Μέγαρο στις 15 Ιουλίου 1974.

Ο Σαββάκης Ευαγόρου την ώρα της εκδήλωσης του πραξικοπήματος εκτελούσε χρέη φρουρού στο ελικοδρόμιο του Προεδρικού Μεγάρου. Μόλις οι επιτιθέμενοι καταδρομείς και τα τανκς άρχισαν να βάλλουν κατά του Προεδρικού Μεγάρου, ο Σαββάκης Ευαγόρου πήρε θέση μάχης και άρχισε να ανταποδίδει τα πυρά.

Η αντίσταση που προέβαλε υπήρξε καθοριστική, αφού δόθηκε η χρονική δυνατότητα στον Πρόεδρο Μακάριο να διαφύγει από την πίσω πλευρά του Προεδρικού και να οδεύσει προς την Ιερά Μονή Κύκκου και στη συνέχεια στην Πάφο απ’ όπου απηύθυνε το γνωστό του διάγγελμα από τον Ελεύθερο Ραδιοσταθμό που λειτούργησε μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος.

Ο Σαββάκης Ευαγόρου αγωνίστηκε μέχρι τέλους κατά των επιτιθέμενων πραξικοπηματιών, ακόμα και μετά την εισβολή των τανκς στον περίβολο του Προεδρικού. Εκεί τον βρήκαν τα πυρά της προδοσίας. Στο σώμα του βρέθηκαν δεκάδες σφαίρες, αφού η μανία των πραξικοπηματιών ήταν τέτοια που συνέχισαν   να αδειάζουν τα όπλα τους στο άψυχο σώμα του ήρωα της αντίστασης Σαββάκη Ευαγόρου.

Τα οστά του ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA μετά την εκταφή του ομαδικού τάφου στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου ο οποίος ήταν συμμαθητής του ήρωα στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου.
____________
17/7/2015