1/7/15

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στο Γ´ Πρόγραμμα του ΡΙΚ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στο Γ´ Πρόγραμμα
του ΡΙΚ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα


Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Γ´ Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για νέο διετές πρόγραμμα στήριξης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων:

Ερώτηση: Υπάρχει κάτι που μπορεί να επιτευχθεί στο σημερινό Eurogroup για να ανατραπεί η πορεία των εξελίξεων;

Απάντηση: Θεωρώ πως είχαμε μια σημαντική εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση, πολιτικά δύσκολη για την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά σωστή και αναγκαία που δημιουργεί θεωρώ προοπτική. Έχει υπάρξει αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι διετές, θα είναι περίπου των 30 δις. Το σημαντικότερο όμως είναι πως μέσα από αυτό το πρόγραμμα στήριξης η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ, να συνεχίσει και να ενισχύσει μια πορεία μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, και το κυριότερο, να αποτραπούν περαιτέρω συνέπειες, να προλάβουμε τα χειρότερα που δυστυχώς έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνονται. Έχει δυστυχώς διαμορφωθεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά θεωρώ καθοριστικής σημασίας, επαναλαμβάνω, την κίνηση της Ελληνικής κυβέρνησης να αιτηθεί πρόγραμμα στήριξης, το οποίο μάλιστα δεν θα είναι ενός ή δύο ή τριών μηνών, κάτι που απλώς θα μετέθετε το πρόβλημα πιο κάτω, αλλά θα είναι διετούς διάρκειας.   Αυτή θεωρώ είναι η κίνηση που μπορεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις. Επειδή αυτό θα είναι το μήνυμα και στο εσωτερικό της Ελλάδας και διεθνώς, πως δεν έχουν χαθεί όλα, πως υπάρχει ακόμα προοπτική. Η Ελλάδα έχει απευθύνει το μήνυμα για στήριξη και αυτή η στήριξη τώρα μπορεί να δοθεί. Σημαντικό επίσης είναι να συμφωνηθούν οι όροι και οι παράμετροι αυτού του νέου μνημονίου, του διετούς, και εδώ έχω έντονη άποψη και την έχω εκφράσει και δημοσίως και στο Eurogroup και θα την επαναλάβω: Οι όροι αυτού του προγράμματος στήριξης δεν θα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από φόρους, νέους φόρους, αλλά κυρίως γύρω από μεταρρυθμίσεις, κινήσεις εξυγίανσης που θα απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες θεωρώ πως είναι αστείρευτες και θα άρουν στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες για να μπορέσει η χώρα να αναπτυχθεί.

Ερώτηση: Ναι, αλλά μας περιγράφετε μια χρονοβόρα διαδικασία. Η Ελλάδα, ας μου επιτραπεί, καταρρέει. Δηλαδή μέχρις ότου ξεκινήσετε να εξετάσετε εσείς αυτά τα πράγματα και μεσολαβεί και ένα δημοψήφισμα που μπορεί να ανατρέψει στρατηγικές ή να καθυστερήσει αποφάσεις, ο ελληνικός λαός θα υποφέρει. Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει;

Απάντηση: Δυστυχώς ο ελληνικός λαός υποφέρει και βιώνει συνέπειες αποφάσεων ή απουσίας αποφάσεων που έχουν οδηγήσει τα πράγματα εδώ που τα έχουν οδηγήσει. Το μόνο που θα μπορούσε ήδη από τώρα να ξεκινήσει να δίνει κάποια ελπίδα και ένα αίσθημα σταθεροποίησης της κατάστασης είναι σε πολιτικό επίπεδο και από την Ελλάδα, τη χώρα που αιτείται στήριξης, και από την υπόλοιπη ευρωζώνη που καλείται να εξετάσει το αίτημα, να σταλούν τα σωστά μηνύματα, πως έχουμε αφήσει πίσω την προσέγγιση τη συγκρουσιακή και της περιχαράκωσης και ότι θα εργαστούμε ξεκινώντας ήδη από τώρα, έστω και αν προβλέπονται κάποιες διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Ότι ξεκινάμε ήδη από τώρα, συνεργαζόμενοι και αλληλοστηριζόμενοι σ´αυτή την κατεύθυνση.

Ερώτηση: Δεν το θεωρείτε λίγο αντιφατικό να πηγαίνουμε σε ένα δημοψήφισμα στο οποίο συζητούμε περίπου αν θα αποδεχθούμε ή αν θα απορρίψουμε μια προηγούμενη πρόταση και να λέμε τώρα ότι, μα ήδη έχουμε συμφωνήσει προ του δημοψηφίσματος σε μια καινούργια πρόταση πιθανότατα   περισσότερο οδυνηρή;

Απάντηση: Μα δεν έχω σχολιάσει το δημοψήφισμα και δεν πρόκειται να το σχολιάσω για λόγους που είμαι βέβαιος πως κατανοείτε. Δε θα υπάρξει εκ των πραγμάτων οριστική συμφωνία σήμερα και αύριο για το νέο πρόγραμμα, πρέπει να προηγηθεί η διεργασία, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, με την Τρόικα όπως την ξέρουμε. Πρέπει να προηγηθεί αυτή η διαδικασία διαπραγμάτευσης, να υπάρξει συμφωνία στους όρους, στις παραμέτρους αυτού του προγράμματος στήριξης, του μνημονίου. Θα πρέπει να τεθεί ενώπιον κοινοβουλίων, έξι-επτά κοινοβουλίων, αλλά και εθνικών κυβερνήσεων. Άρα δεν θα γίνει αναγκαστικά πριν από την Κυριακή. Μπορούμε όμως ήδη από σήμερα τόσο από την πλευρά της Ελλάδας που αιτείται, όσο και εκ μέρους των υπολοίπων κρατών, να σταλεί ένα μήνυμα θετικό που θα συμβάλει στον μέγιστο δυνατό βαθμό και αμέσως, αν είναι δυνατόν, στην αποκατάσταση της σταθερότητας, της εμπιστοσύνης και της προοπτικής.  

Ερώτηση: [...] Υπάρχουν φόβοι πως λόγω του ελέγχου κεφαλαίων και τις επιπτώσεις του στον τουρισμό, οι προβλέψεις για το ΑΕΠ θα πέσουν έξω και στο τέλος τα 29 δις ευρώ δεν θα είναι αρκετά αλλά θα χρειάζονται περισσότερα χρήματα πλέον για να βγει το πρόγραμμα.

Απάντηση: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει επιδεινωθεί η κατάσταση και ότι καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν αυτό το πρόγραμμα στήριξης συνομολογείτο πριν από μερικούς μήνες και όχι τώρα που έχουν διολισθήσει και τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά. Συνεπώς πράγματι δυσκολεύει η κατάσταση. Θεωρώ πως είναι εφικτό. Πρέπει από τη μια το δημόσιο χρέος, αφού όλοι αναγνωρίζουμε πως είναι μεγάλο πρόβλημα, να μην αυξάνεται. Πρέπει να συγκρατηθούν οι δαπάνες σε ένα επίπεδο που να μη διογκώνουν περαιτέρω το δημόσιο χρέος. Πρέπει, από την άλλη, η οικονομία να επιστρέψει ταχύτατα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με κινητήριο μοχλό τον τουρισμό, τη ναυτιλία, αλλά και με την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας ούτως ώστε το ποσοστό του ΑΕΠ να ακολουθεί πτωτική πορεία. Με αυτό τον τρόπο, φτάνει να εφαρμοστεί με συνέπεια, νομίζω πως είναι εφικτό.