15/6/15

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε
με τον Πρόεδρο του Ισραήλ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έτυχε σήμερα επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Ρέουβεν Ρίβλιν, στην Προεδρική Κατοικία στην Ιερουσαλήμ.
 
Κατά την επίσημη τελετή υποδοχής, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τις δέουσες τιμές, έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών και στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι επιθεώρησαν στρατιωτικό άγημα.
 
Παρόντες στην επίσημη τελετή υποδοχής ήσαν οι ηγέτες θρησκευτικών ομάδων στην Ιερουσαλήμ, περιλαμβανομένου του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’ και εκπρόσωποι των Αρχών Ασφαλείας του Ισραήλ.  
 
Ακολούθως, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Ρίβλιν, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε: «Είναι πάντοτε χαρά να καλωσορίζουμε ένα φίλο στην Ιερουσαλήμ, την πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ. Είστε τόσο κοντά, που σχεδόν είστε οικογένεια μας. Έτσι αντί να σας καλωσορίζω σας λέω να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.
 
Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, μεταξύ των Κυβερνήσεων μας, μεταξύ των δύο λαών μας είναι μακροχρόνιες. Στα πρόσφατα χρόνια ειδικότερα είδαμε αυτή τη σχέση να ενδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο. Πράγματι το μεταξύ μας εμπόριο έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχουμε δει επέκταση του διαλόγου μεταξύ των Κυβερνήσεων μας και στη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου σχεδόν σε κάθε τομέα, από τον πολιτισμό μέχρι τον τουρισμό, στην οικονομία, στην ενέργεια, στη διαχείριση υδάτων και στον τομέα του φυσικού αερίου.  
 
Αυτή η σχέση είναι ριζωμένη σε μια βαθιά κατανόηση και κοινές αξίες. Υπάρχουν μόνο λίγες δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο και αντιμετωπίζουμε πολλές από τις ίδιες προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Το Ισραήλ και η Κύπρος είναι δύο μικρές χώρες και αντιμετωπίζουν κοινές απειλές στη μορφή του ‘ριζοσπαστικού Ισλάμ’, το Ιράν και τη συνεχιζόμενη διένεξη στη Συρία.

Ωστόσο, με τις προκλήσεις που έρχονται με αυτές τις απειλές, υπάρχουν και ευκαιρίες για διαμόρφωση νέων συμμαχιών, όπου οι κοινές αξίες και ενδιαφέροντα αντικαθιστούν τους παλαιότερους φόβους και διενέξεις.
 
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη της χώρας σας προς την 150 χρόνων τραγωδία των Εβραίων και Αράβων στη χώρα αυτή.
 
Η Κύπρος πάντοτε υπήρξε ένας ψύχραιμος εταίρος για την ειρήνη. Ιδιαίτερα εσείς κ. Πρόεδρε πάντοτε αποτελούσατε μια σοφή φωνή, μια φωνή υπομονής στην επιδίωξη του τερματισμού των διενέξεων σε αυτή την περιοχή. Σας καλωσορίζω από τα βάθη της καρδιάς μου εκ μέρους ολόκληρου του λαού του Ισραήλ και ευχαριστώ για τη φιλία σας. Ο Θεός να ευλογεί εσάς και το λαό της Κύπρου».
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τη θερμή σας υποδοχή. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι για άλλη μια φορά στο Ισραήλ, τη δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι πραγματικά τιμή να είμαι ο πρώτος φιλοξενούμενος που υποδέχεστε από την ανάληψη των καθηκόντων σας τον Ιούλιο του 2014 και θα ήμουν πανευτυχής να σας υποδεχθώ στη Λευκωσία.
 
Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι γείτονες γεωγραφικά, κάτι που παίζει εν μέρει λόγο στις στενές μας σχέσεις. Αλλά η φιλία μας εκτείνεται πέραν αυτού, μοιραζόμαστε κοινές δημοκρατικές αξίες και ανησυχίες και είναι για αυτό που φτάσαμε να βασιζόμαστε στη βοήθεια ο ένας του άλλου, και έχουμε μάθει πως και οι δύο μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτή τη συνεργασία.
 
H σχέση μεταξύ των λαών μας υπάρχει από τους αρχαίους χρόνους και σίγουρα θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Μεταξύ των ετών 1946 και 1949, η Κύπρος φιλοξένησε χιλιάδες Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος που έφευγαν από μια ταλανιζόμενη από τον πόλεμο Ευρώπη προς το Ισραήλ.
 
Εκ τότε οι σχέσεις μας έχουν προχωρήσει κατά τρόπο σταθερό. Τα πρόσφατα χρόνια έχουμε βιώσει μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξή τους σε όλες τις πτυχές των διμερών μας σχέσεων, στον πολιτικό, οικονομικό τομέα, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και σε ό,τι αφορά τις επαφές μεταξύ των λαών μας και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.
 
Θα ήθελα να ευχηθώ από αυτό το βήμα όπως εξευρεθεί μια λύση στο Μεσανατολικό πρόβλημα που θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο στους Ισραηλινούς, αλλά και σε όλη την περιοχή και σε όλους τους λαούς. Η Κύπρος θα συνεχίσει τη συμβολή της προς το σκοπό αυτό και μέσω της ενεργού συμμετοχής της στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη.
 
Προσβλέπω σε εποικοδομητικές και καρποφόρες συνομιλίες τόσο μαζί σας όσο και με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, και ελπίζω ειλικρινά να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις ήδη εξαίρετες σχέσεις μας και να πραγματώσουμε πλήρως τις προοπτικές της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μας».
 
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών της Προεδρικής Κατοικίας και ακολούθως οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, με επικεφαλής τους δύο Προέδρους, παρακάθισαν σε συνομιλίες.