24/6/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη στο τελικό Συνέδριο του περιβαλλοντικού έργου DAIRIUS , στο ΕΒΕ Λεμεσού

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη στο τελικό
Συνέδριο του περιβαλλοντικού έργου DAIRIUS , στο ΕΒΕ Λεμεσού


Αρχικά να μου επιτρέψετε να σας καλωσορίσω στη σημερινή εκδήλωση και να συγχαρώ ένθερμα τόσο τους εταίρους του έργου όσο και τον συντονιστή του έργου, την εταιρεία «Χαραλαμπίδης Κρίστης», για την πρωτοβουλία που αφορά την προώθηση  συγκεκριμένων δράσεων για τη βέλτιστη ενεργειακή εκμετάλλευση των ληγμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα DAIRIUS συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «LIFE+ Environment Policy and Governance» της ΕΕ και έχει διάρκεια 36 μήνες με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 1.404.252 ευρώ, από τα οποία το 50% αποτελεί συνεισφορά της ΕΕ. Σκοπός του έργου είναι η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της βελτιστοποίησης του τρόπου επεξεργασίας των ληγμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κύπρο, καθώς και η προώθηση της λύσης αυτής σε διεθνές επίπεδο.

Ως Υπουργείο  συμμετέχουμε διαμέσου  του Τμήματος Περιβάλλοντος, στην προσπάθεια αυτή και εργαζόμαστε για την επιτυχία του έργου αυτού, το οποίο προσδοκούμε ότι θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για άλλες τοπικές επιχειρήσεις.

Η ανάγκη εφαρμογής τέτοιων προγραμμάτων αποτελεί ηθική υποχρέωση κάθε κοινωνίας και πηγάζει από τη ανάγκη μας για περιορισμό στο μέγιστο δυνατό της αλόγιστης χρήσης των πόρων και της βελτίωσης της διαχείρισης τους.

Η ιεράρχηση της διαχείρισης των αποβλήτων θέτει την αξιοποίηση των πόρων ως προτεραιότητα και ως τελευταία επιλογή την ταφή. Η διαχείριση των οικιακών στερεών αποβλήτων λόγω της φύσης και της ποσότητάς τους, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο, αφού οι στόχοι που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ είναι συνεχώς αυξανόμενοι και θα πρέπει να γίνουν πολλά, σε σχετικά σύντομο χρονικά διάστημα, για να επιτευχθούν.

  Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκει το Υπουργείο σύμμαχο και συμπαραστάτη και ευχόμαστε και ελπίζουμε να δώσει έναυσμα για την εφαρμογή και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων, αφού αποτελεί ένα σημαντικό λίθο στην προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων και των πόρων μας. Παράλληλα πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει εργαλείο που θα ενισχύσει την ενεργειακή εκμετάλλευση οργανικών αποβλήτων.

Ο προγραμματισμός των δράσεων για τη μείωση, τη χωριστή διαλογή και ορθή διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, αποτελεί σήμερα προτεραιότητα για το Υπουργείο μας και μια από τις σημαντικότερες δράσεις μας ως κοινωνία στα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων αυτών, αλλά και ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλλεται για χωριστή συλλογή και βέλτιστη αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων και οργανικών οικιακών αποβλήτων, το Υπουργείο  στηρίζει ένθερμα αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία και συνδράμει ενεργά, στο μέτρο του δυνατού, ώστε να συνεχιστεί με επιτυχία.
 
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ τους εταίρους του προγράμματος DAIRIUS.