17/6/15

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας


Είμαστε όλοι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι με το κλίμα που επικρατεί και τη δουλειά που γίνεται, ενδέχεται και να υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη στο Κυπριακό, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου παρακάθισε σε συνομιλίες με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς αν στη σημερινή συνάντηση «μπήκαν στα βαθιά», είπε «όχι ακόμα, αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι οι δύο διαπραγματευτές έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο, καταγράφοντας συγκλίσεις, αποκλίσεις εφ’ όλης της ύλης, κάτι που μας δίνει την ευχέρεια, στους δύο ηγέτες, να δώσουμε περαιτέρω οδηγίες για επεξεργασία με βάση και την αλληλένδετη διαπραγμάτευση κεφαλαίων, έτσι ώστε στις 28 του μηνός να μπούμε πραγματικά σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για τα κεφάλαια που θα είναι ενώπιον μας στις 29 του μηνός».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό σε δηλώσεις του εμφανίσθηκε υπέρμετρα αισιόδοξος για την κατάληξη της διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η προσπάθειά μας είναι το συντομότερο δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση. Αυτό, βεβαίως θα εξαρτηθεί από την πορεία του διαλόγου. Συνεπώς, είμαστε όλοι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι με το κλίμα που επικρατεί και τη δουλειά που γίνεται, ενδέχεται και να υπάρξει μια ευτυχής κατάληξη, αλλά, επαναλαμβάνω (είμαστε) συγκρατημένα αισιόδοξοι για να δούμε όταν θα μπούμε στην οριστική διαπραγμάτευση τί είναι αυτό που μας ενώνει και τί είναι αυτό που μας χωρίζει και τί είναι αυτά που μπορούν να μας ενώσουν –και να ξεπεραστούν προβλήματα-, τα οποία θα δημιουργούν μια λύση βιώσιμη, λειτουργική και απόλυτα εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ερωτηθείς να συμφώνησαν με ποια κεφάλαια θα αρχίσει η διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θα είναι μια διαπραγμάτευση αλληλένδετων κεφαλαίων με επιλογή των ηγετών».