25/6/15

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

 
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος   προέβη σήμερα το πρωί σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», σχετικά με τη χθεσινή του εξαγγελία για μείωση στο 50% των   μεταβιβαστικών τελών ακίνητης ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός απάντησε στις πιο κάτω ερωτήσεις:

Ερώτηση: Έχει προκαλέσει αυτή η εξαγγελία που κάνατε χθες για τη μείωση στο 50% των μεταβιβαστικών τελών. Ήταν κάτι που το προσπαθήσατε πάρα πολύ και το θέλατε, αλλά στο παρελθόν είχατε βρει απέναντί σας την τρόικα. Μάλιστα το είχατε εξαγγείλει, η τρόικα είπε casus belli, αφήστε το δεν γίνεται, και εσείς δημοσίως είχατε πει mea culpa στον κόσμο. Τι έγινε και η τρόικα άλλαξε άποψη;

Απάντηση: Με υπομονή και επιμονή όλα γίνονται. Τότε με την κρίση των θεσμών έπρεπε αυτά τα χρήματα, τα οποία θα στερείτο το κράτος ως εισόδημα, να εξευρεθούν από αλλού. Ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα σε σχέση με την οικονομία και τους δείκτες και άρα, ναι ήταν casus belli για την τρόικα. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί, σε σχέση με την οικονομία ευρύτερα από τη μια, αλλά και από την άλλη [η τρόικα] πείστηκε ότι μέσα από αυτό θα έχουμε περισσότερες πράξεις, και εισπράξεις, θα γίνουν παραπάνω μεταβιβάσεις και επομένως το κράτος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα σε σχέση με τα οικονομικά του και μας έδωσε τη συγκατάθεσή της. Στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της ενιαίας φορολογίας θα περάσει κι αυτό. Μείωση κατά 50% των μεταβιβαστικών τελών.

Ερώτηση: Αυτό είναι μεγάλη ανακούφιση γιατί υπάρχουν τίτλοι που ο κόσμος δεν πάει να τους πάρει, αλλά αυτοί που φάνηκαν συνεπείς και πήγαν και διευθέτησαν τις υποχρεώσεις τους, βγήκαν οι χαμένοι…

Απάντηση: Νομίζω ότι από την ώρα που έγινε η εξαγγελία, έστω και με τον τρόπο που έγινε τότε, ο κόσμος ανέμενε ότι τελικά θα επιτευχθεί και δεν σας κρύβω ότι είχαμε περιπτώσεις πολλές που   εμπιστεύτηκαν τότε την υπουργική εξαγγελία ότι δηλαδή δεν θα γίνει σήμερα, αλλά θα γίνει σε έξι μήνες, σε ένα χρόνο και περίμεναν.

Ερώτηση: Δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, κάποιοι να πάρουν [τα χρήματά τους] πίσω;

Απάντηση: Όχι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά ούτε και θα είναι επ’ άπειρον. Είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας μέσα στο οποίο ο πολίτης θα μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία μέσα σε δυο χρόνια και να έχει ένα κέρδος 50% στα τέλη μεταβίβασης.

Ερώτηση:  Τώρα αυτό δεν είναι έτσι απλά έκπτωση 50%, έχει και υποχρεώσεις ο καθένας που έχει εκκρεμότητες είτε επειδή φταίει ο ίδιος, είτε επειδή ήταν εγκλωβισμένος. Και θα μπουν και πολύ στενά χρονοδιαγράμματα, δεν είναι όποτε θέλει ο καθένας να πάει να πάρει τον τίτλο του. Εξηγήστε μας ποιοι θα επωφεληθούν από τη νομοθεσία που θα πάει στη Βουλή και τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον απεγκλωβισμό και την παραχώρηση τίτλων.

Απάντηση: Εκείνοι που επωφελούνται από το νομοσχέδιο αυτό είναι όσοι πλήρωσαν, εξόφλησαν δηλαδή την αγορά του ακινήτου που έκαναν, πλήρωσαν δηλαδή στο 100%, αλλά και όσοι έχουν πληρώσει το 80% ή το 90% και υπολείπεται ένα ποσό για την εξόφληση. 80% νομίζω αρχίζει. Αυτοί οι συμπολίτες μας μπορούν να καταβάλουν και το υπόλοιπο μέσα σε ένα ειδικό λογαριασμό και απελευθερώνεται ουσιαστικά και αυτό το ακίνητο.

Ερώτηση: Όσοι εξόφλησαν τον developer, τον πωλητή;

Απάντηση: Τον πωλητή, είτε αυτός είναι επιχειρηματίας γης, developer, οποιοσδήποτε.

Ερώτηση: Γιατί εγώ μπορεί να τον εξόφλησα και να το χρωστάω στην τράπεζα.
 
Απάντηση: Το αν χρωστάς εσύ στην τράπεζα είναι ένα άλλο θέμα. Από την ώρα που εκείνος χρωστάει στην τράπεζα και   είναι υποθηκευμένο το ακίνητο είναι ο πωλητής, όλες αυτές οι περιπτώσεις καλύπτονται. Δηλαδή ο developer πήρε τα χρήματα, έκτισε την πολυκατοικία, δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρήματα στην τράπεζα παρόλο που αυτός πήρε όλα τα χρήματα από τους αγοραστές, το ακίνητο εξακολουθεί να είναι σε υποθήκη ή να έχει άλλα βάρη πάνω, και αυτό δεν σημαίνει τα βάρη να είναι μόνο από την τράπεζα, μπορεί να έχει βάρη τα οποία έχει βάλει η ίδια η Κυβέρνηση, το κράτος. Δηλαδή μένουν επειδή ο πωλητής δεν πλήρωνε κοινωνικές ασφαλίσεις στους υπαλλήλους του, μένουν επειδή ο πωλητής δεν πλήρωνε το ΦΠΑ του ή άλλες υποχρεώσεις προς το κράτος. Όλα αυτά απελευθερώνονται, φτάνει ο αγοραστής να αποδείξει ότι πλήρωσε.   Να πω ότι η τράπεζα ή το κράτος δεν χάνει τα δικαιώματά του πάνω στο ακίνητο, δεν τα χαρίζει στον πωλητή. Η απαίτηση απέναντι στον πωλητή ή στον developer ή τον επιχειρηματία υπάρχει είτε από το κράτος είτε από την τράπεζα.   

Ερώτηση: Αλλά δεν τιμωρεί ταυτόχρονα και τον αγοραστή κρατώντας τον εγκλωβισμένο;

Απάντηση: [Τον πωλητή ή τον developer ή τον επιχειρηματία γης] ας τον κυνηγήσει είτε το κράτος είτε η τράπεζα για να εξοφλήσει, αλλά τον αγοραστή θα τον απελευθερώσει. Θα πρέπει να του δώσει τίτλο ιδιοκτησίας. Και αυτό μπορεί να γίνει, μέσα σε 45 ημέρες από την ώρα που ο αγοραστής θα ξεκινήσει τη διαδικασία.

Ερώτηση: Ποια διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει ο αγοραστής;

Απάντηση:   Θα πρέπει να κάνει μια καταχώρηση έγγραφη ειδοποίησης κτλ μέσα από τον Τύπο που να αφορά τον ενυπόθηκο αγοραστή. Από εκεί και πέρα   μέσα σε 45 ημέρες μπορεί να πάρει τίτλο, δεδομένου ότι ο ίδιος ενδιαφέρεται να πάει να πάρει τον τίτλο και έχει τα χρήματα για να πληρώσει για τη μεταβίβαση. Μειώθηκαν και τα μεταβιβαστικά τέλη ή θα μειωθούν σε μια εβδομάδα, άρα υπάρχει η πλήρης διευκόλυνση για τους αγοραστές να προχωρήσουν σε μεταβίβαση.

Ερώτηση: Ποιοι δεν καλύπτονται που δεν έχουν τίτλο και είναι εγκλωβισμένοι;

Απάντηση: Από τους εγκλωβισμένους που έχει σχέση ο εγκλωβισμός τους, η αδυναμία τους να πάρουν τίτλο, διότι το ακίνητο έχει υποθήκες από πάνω, όλοι καλύπτονται. Εκείνοι που δεν καλύπτονται, που είναι άλλες περιπτώσεις αυτές, είναι εκείνοι των οποίων τα ακίνητα έχουν παρανομίες πάνω. Αυτοί δεν καλύπτονται, αλλά και πάλι μπορεί να εκδοθεί τίτλος με σημείωση πάνω σε σχέση με τις παρανομίες που υπάρχουν.

Ερώτηση:  Εκδόθηκε κανένας τίτλος με σημείωση πάνω, με εκείνη τη μεταρρύθμιση που είχε γίνει;

Απάντηση: Βεβαίως έχει εκδοθεί και να σας πω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών   προετοιμάζει μια πρόταση άλλη με την οποία θα προχωρήσουμε να βοηθήσουμε όλο αυτόν τον κόσμο που για μικροπαρανομίες δεν μπορεί να πάρει τελική έγκριση για απόκτηση τίτλου.

Ερώτηση: Αυτό που προέβλεπε η νομοθεσία που θεσπίστηκε επί προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά ήταν χιλιάδες που έκαναν αίτηση;

Απάντηση: Δεν έκαναν τίποτα. Δεν προχώρησε. Εδώ μιλάμε για έναν τρόπο, μαζικό θα έλεγα, αλλά και δραστικό. Όλες αυτές οι μικροπαρανομίες, όπως για παράδειγμα:   ο τοίχος αντί να είναι ένα μέτρο είναι 1, 20 cm ή η βεράντα είναι πιο μεγάλη από ό,τι έπρεπε, ή έκλεισα τη βεράντα, ή έκανα ένα άλλο υποστατικό μέσα στην αυλή μου κτλ. Όλες αυτές οι μικροπαρανομίες, με πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών που θα έχουμε σύντομα, με πολύ-πολύ φθηνό τρόπο θα αρθούν για να μπορέσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν τίτλο για την περιουσία τους, να νιώσουν ότι έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα σε σχέση με την περιουσία τους. Είτε είναι τίτλος είτε είναι τελική έγκριση. Με έναν τρόπο δραστικό.

Ερώτηση:  Είναι κάποιος developer ο οποίος πτώχευσε πριν έξι μήνες και δεν έχει δώσει τίτλους και είναι εγκλωβισμένος ο κόσμος   σε μια πολυκατοικία ή σε ένα οικισμό. Υπάρχει περίπτωση να χάσει τα σπίτια του ο κόσμος;

Απάντηση: Και τι τον ενδιαφέρει τον αγοραστή που τα μάζευε σταγόνα –σταγόνα, πλήρωσε το σύνολο του ποσού, αλλά ο πωλητής πτώχευσε.

Ερώτηση: Άρα αυτά δεν ρυθμίζονται;

 Απάντηση: Δεν μας ενδιαφέρει ποσώς αυτό. Ρυθμίζονται. Ό,τι θέλει ας έπαθε ο πωλητής. Από την ώρα που ο αγοραστής πλήρωσε, εξόφλησε, κτλ, δικαιούται και με αυτόν τον Νόμο θα μπορεί να πάρει τους τίτλους του. Αυτό το δέχτηκαν και οι τράπεζες γιατί ακριβώς είχαν ευθύνη. Έδιναν τα χρήματα στους developers και έπρεπε να παρακολουθούν ότι τα χρήματα πήγαιναν για τον συγκεκριμένο σκοπό και όχι για άλλους σκοπούς και ότι για να κρεμαστεί όλος αυτός ο κόσμος έχουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Πολύς κόσμος είναι που θα ανασάνει γιατί δυστυχώς μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες. Διότι όλοι τότε έτρεχαν, αγόραζαν - απερίσκεπτα θα έλεγα - θεωρούσαν ότι κερδίζω αγοράζοντας κοκ και δεν φρόντιζαν να διασφαλίσουν αυτό που αγόραζαν.

Ερώτηση: Ούτε η πολιτεία φρόντιζε όμως. Αυτά η πολιτεία έπρεπε να τα φροντίζει, να μην τα ρίχνουμε στον κόσμο τώρα…

Απάντηση: Και η πολιτεία έχει την ευθύνη. Ήταν ένα ράλι, θα έλεγα χωρίς υπερβολή, όλοι νόμιζαν ότι κέρδιζαν, αρχής γενομένης από το κράτος και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Ερώτηση:  Σε σχέση με τα τέλη ακίνητης ιδιοκτησίας, φωνάζουν οι Δήμοι. Σας έστειλαν άλλη επιστολή χθες και την έδωσαν και στη δημοσιότητα. Ο κ. Γαλανός λέει: « Tι πάτε να κάνετε;».

Απάντηση:   Κατ’ επανάληψη συζητήσαμε, έχουμε και πρακτικά συνεδρίων κτλ. Που τους είπαμε και τους ξαναείπαμε, περίπου τους διασφαλίσαμε, μην ανησυχείτε. Το κράτος δεν θα σας αφήσει χωρίς χρήματα. Και δεν σημαίνει ότι επειδή θα πάμε σε ενιαία φορολογία και θα εισπράττει το κράτος, εμείς αυτά τα χρήματα θα έρθουμε να σας τα δώσουμε στο τέλος του χρόνου. Όχι, θα σας τα δίνουμε σταδιακά. Υπερβολικές ανησυχίες, αδικαιολόγητες.

  Ερώτηση: Εσείς γιατί το κάνετε αυτό; Μια χαρά τα εισέπρατταν, μια χαρά τα διαχειρίζονταν.

Απάντηση: Γιατί δηλαδή ο κόσμος να ταλαιπωρείται να πληρώνει άλλη φορολογία στον Δήμο, άλλη φορολογία στην κοινότητα, άλλη φορολογία στο κράτος για τον φόρο   ακίνητης ιδιοκτησίας; Μια ενιαία φορολογία. Τι πιο νοικοκυρεμένο; Που είναι το πρόβλημά τους; Δεν θα χάσουν μία. Αντιθέτως τους βγάζουμε και από τον μπελά, να τρέχουν να εισπράττουν. Εμείς τα εισπράττουμε γι’ αυτούς. Χαιρετίστηκε από όλους στην αρχή. Γιατί να τρέχουμε να πληρώνουμε φορολογία από εδώ, φορολογία από κει για τα ακίνητα; Μια φορολογία. Η Κυβέρνηση άκουσε τη φωνή του λαού. Ποιο είναι το πρόβλημα των Δήμων;  
_